Persimonų nauda organizmui

Persimonas - tai skanus paprastai oranžinis vaisius, savo struktūra primenantis oranžinį pomidorą bei kuris suvalgomas 100%, nelieka jokių graužtukų. Sultingame minkštime dažniausiai būna 8-10 sėklų, tačiau yra ir besėklių veislių. Vaisius yra su plona vaškine odele, užaugantis net iki 0,5 kg., spalva gali būti geltona, oranžinė, raudona ir net juoda.
Persimonų tėvynė yra Kinija, iš ten paplito po Rytų Aziją, po to juos imta auginti ir Japonijoje. Ir tik 19 to amžiaus pabaigoje šie vaisiai išplito ir visame pasaulyje. Augalas priklauso juodmedinių (Ebenaceae) šeimos augalų genčiai.
Persimonas, dar vadinamas churma. Verčiant iš tiurkų kalbos churma reiškia mylima, saldi. Lotyniškai šis vaisius vadinasi "Diospyros, ir tai išvertus reiškia dievų maistas. Rytų tautų mityboje persimonas yra vadinamas oranžine saule, filipiniškai persimonas vadinamas "mabolo", o va italijoje vadinamas kaki", nors šiaip - tai azijietiškas persimonas. (praskambėjo linksmai :))) ).
Šiaip pavadinimas priklauso nuo persimonų rūšies.
Dar mažiau girdėti pavadinimai: sharona, persimona, koroliok, black sapote. Pats pavadinimas persimonas kilęs iš indėnų kalbų, kuriose jis skambėjo puchtaminas, pasiminanas, pesaminas, persimonas.
Teigiama, kad persimonai atlaiko net 27-37 laipsnius šalčio. Medis užauga 5-10 metrų aukščio, gyvena 100-150 metų. Nors, rašoma, kad Kinijoje galima rasti ilgaamžių persimono medžių, kuriems jau daugiau kaip 500 metų. Žydi gegužės pabaigoje, prinoksta rugsėjo-lapkričio mėnesiais, priklausomai nuo rūšies, ne vienu metu. Dera kasmet ir gausiai, iki 200 kg nuo vieno medžio. Šaknys gilios. Paprastai skinami neprinokę ir sunokinami nuskinti.
Neprinokę vaisiai dėl tanino rūgšties traukia burną. Tačiau pastovėję puikiai prinoksta (paspartinti procesą galime padėję šalia prinokusių obuolių, bananų, kriaušių. Sklindantis etilenas paveiks persimonus ir jie greitai sunoks.
Taip pat, jei vaisius dar ne visiškai sunokęs, gleivinę sutraukiantį jo poveikį (aitrumą) galima panaikinti 10-12 val. vaisius palaikius šaltame vandenyje arba truputį pašaldžius arba tiesiog palaikius šaldymo kameroje.
Persimonų nauda sveikatai:
Persimonai turi šlapimą varantį poveikį.
Pasižymi tonizuojančiu poveikiu - jį valgant sumažėja nuovargis.
Pasižymi kosulį lengvinančiu poveikiu, persišaldžius ir kosint patariama skalauti gerklę vieno prinokusio vaisiaus sultimis, sumaišytomis su 3,5 valgomojo šaukšto vandens.
Juose esantis karotinas saugo regėjimą bei neleidžia organizmui senti arba nors jau pristabdo senėjimo tempą.
Tinka vartoti, kai vargina virškinimo sutrikimai, esant viduriavimui.
Padeda užėjus žagsėjimui,
Naudingas ir tada, kai sergama hemorojumi.
vertėtų valgyti, kai kamuoja pagirios.
Naudingi gydant kraujo krešulius.
Stabdo kraujavimą.
Pasižymi diuretiniu poveikiu - padeda greičiau iš organizmo pašalinti kalcio druskas.
Persimonų lapų arbatos gėrimas - mažina kraujo spaudimą.
Vertinamas pagyvenusių žmonių mityboje, nes mažina arterinį kraujospūdį, stiprina kraują ir padeda organizmui atsistatyti po išsekimo.
Dažnas persimonų valgymas gali mažinti pigmentacijos plotus.
Didelė cukraus (beveik 18 proc.), kurį sudaro gliukozė ir fruktozė koncentracija palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, maitina širdies raumenį, bet gliukozės lygis kraujyje pavojingai nepakyla.
Yra veiksmingas savo antibakteriniu poveikiu prieš šieninę žarnyno lazdelę, auksinį stafilokoką, įvairiems uždegiminiams procesams slopinti.
Šviežiais persimonų vaisiais be sėklų gydoma šunvotės, taip pat dedama ant žaizdų.
Persimonuose esantis magnis sumažina akmenų inkstuose susidarymo tikimybę.
Ramina nervų sistemą, padidina darbingumą, mažina galvos skausmą.
Persimonai naudingi lieknėjant bei norint apgauti ar nugalėti savo apetitą - didelis ląstelienos kiekis padeda ilgesniam laikui atsikratyti alkio jausmo.
Persimonų nauda grožiui:
Kaukė iš vaisiaus minkštimo ir kaušinio baltymo sutraukia poras ir naikina spuogus.
Persimonai, kaip ir kiti oranžiniai vaisiai (abrikosai, persikai, moliūgai, apelsinai, mandarinai, morkos) padidina seksualumą.
Persimonų sudėtis:
Persimonuose yra daug vitaminų A, C, P, karotino,.
Taip pat, daug yra mikroelementų magnio, jodo, geležies, vario, kalio ir kalcio.
Persimonuose yra dvigubai daugiau maistinių skaidulų ir naudingų mikroelementų nei obuoliuose
Persimonas turi ne taip jau daug ir kalorijų 100 gramų yra tik 60 kcal.
Persimonų naudojimas
Dažniausiai persimonai valgomi švieži bei naudojami įv. vaisių salotoms gaminti, taip pat, tinka želė, pudingui ar pyragui pagardinti. Iš jų verdami džemai ir marmeladai. Su jais gali būti ruošiami ir padažai salotoms.
Persimonai gali būti ir džiovinami
Iš persimonų gaminamas vynas, sidras, netgi alus.
Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, VALGANT:
Diabetikams, visgi persimonų nerekomentuotina valgyti ypač daug, persimonuose yra daug cukraus.
Anemija sergantiems pacientams reikėtų žinoti, kad aukštas taninų kiekis gali slopinti geležies pasisavinimą.
Nuo gastrito kenčiantys žmonės turėtų vengti valgyti persimonus, dėl juose esančių taninų rūgščių.
Kamuojant vidurių užkietėjimui, geriau persimonų valgymą atidėti.
Persimonus reikėtų valgyti po valgio, nes jais pasilepinę tuščiu skrandžiu, organizme gali susidaryti akmenys.
Nevertėtų valgyti daugiau nei 3 iš karto.
Pavalgius persimonų reikia išsivalyti dantis ar išskalauti gerklę, nes taninų rūgštys gali kenkti dantims.
Beje, mitybos specialistai valgant, odelę rekomenduoja nusilupti, žmonėms turintiems problemų dėl pilvo pūtimo. Nors šiaip žievelė yra valgoma.
Ir dar, jei esate elergiški, vertėtų atsargiau su persimonais, teko skaityti kad tai, taip vadinamas labai alergizuojantis vaisius.
Ką vertėtų žinoti perkant persimonus:
Perkant, vertėtų žinoti, kad persimonų yra įvairių rūšių. Jie paprastai skiriasi išvaizda. Pailgi oranžiniai vadinami churma jie yra didesni, būtent karčiųjų gali labiau pasitaikyti tarp pailgų. Apvalaini oranžiniai vadinami koroliok - jie paprastai būna saldūs. Juodieji vadinami black sapote - tai Meksikoje auginami persimonai su juodu minkštimu ir žalia odele, nors Lietuvoje tokių neteko matyti.
Sunokę persimonai yra minkšti, jei nusipirkote kietokus, didelė tikimybė kad bus ir aitrūs, nenusiminkite, jie puikiai sunoksta ir laikant, pvz šaldymo kameroje, atšildote bus ir skanūs ir neaitrūs.
Persimonų laikymas:
Laikyti vaisius reikia labai atsargiai, stengiantis nepažeisti odelės ir šiaip kuo mažiau čiupinėjant ir spaudžiant.
Geriausiai išsisaugo užšaldyti vaisiai.
Prietarai:
Persimonas simbolizuoja amžiną meilę, todėl tinka dovanoti mylimiems žmonėms bei per vestuves jaunavedžiams.

G a i r ė s » Vaisiai
Abriksosai puikus kalio šaltinis, kurio yra daugiausiai iš visų juose esančių mineralų. Kalis padeda reguliuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, išvengti patinimų, sumažinti kraujospūdį, užtikrinti normalų širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, apsaug..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Vaisiai
Jei jaučiatės pavargęs pakramsnokite kriaušės, tai padės atgauti jėgas, šviežios kriaušės laikomos natūraliu energijos šaltiniu, be to pakels nuotaiką, ne veltui, kriaušė laikoma geros nuotaikos vaisius :)..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Vaisiai
Granatos labiausiai vertinamos, dėl jų sėklose esančios geležies, todėl norint padidinti hemoglobino kiekį kraujyje, pravartu valgyti šviežių granatų bei gerti jų sulčių....
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Vaisiai
