Vitaminas A :: Retinolis
Vitaminas A - tai vitaminų grupės, panašios savo chemine struktūra, tirpios riebaluose, bendrinis pavadinimas. Aktyviausias iš šios grypės yra retinolis. Beta karotenas yra provitaminas, iš jo kepenyse gaminamas vitaminas A. Vitamino A junginiai atsparūs virimui, tačiau padidėjus temperatūrai džiovinimo metu, jiems pradeda daryti įtaką deguonis ir jie suyra.
Nauda:
vitaminas A dalyvauja regėjimo procese. Retinolis įeina į rodopsino, šviesai jautraus pigmento, sudėtį, kurio dėka gerai matome tamsoje.
reguliuoja augimą, nes dalyvauja medžiagų, būtinų augimui, sintezėje.
reguliuoja odos ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją, todėl padeda palaikyti sveiką ir elastingą odą.
reguliuoja virškinimo organų, šlapimo ir lytinių takų gleivinės ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją. Tokiu būdu, užtikrina normalią epitelio veiklą, užkerta kelią odos, kvėpavimo takų, šlapimtakių, virškinimo trakto infekcijoms.
Trūkstant:
gali išsivystyti naktinis aklumas (vištakumas) - trūkstant vitamino A, mažėja rodopsino, šviesai jautraus pigmento, kiekis, pailgėja laikas, per kurį adaptuojasi akys matyti tamsoje. Taip pat gali išsivystyti akies junginės ar ragenos uždegimas,
sulėtėja vaikų augimas,
blogiau gyja žaizdos,
dėl vitamino A trūkumo lėčiau atsinaujina oda, todėl ji tampa šiurkšti, blyškesnė.
sutrinka kvėpavimo, virškinimo organų, šlapimo ir lytinės sistemos organų gleivinės atsinaujinimas, todėl sumažėja šių sistemų atsparumas infekcijoms,
gali išsivystyti mažakraujystė, nes organizme geležį pernešančio baltymo sintezei reikalingas vitaminas A.
Perdozavimas gali pasireikšti:
pykinimu,
vėmimu,
svaigimu,
regos sutrikimu,
kepenų padidėjimu.
Randamas:
žuvų taukuose
kiaušinio trynyje
menkės kepenėlėse
jautienos kepenyse
piene, grietinėlėje, grietinėje, fermentiniame sūryje, svieste.
žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, brokoliuose, kopūstuose.
geltonai oranžinėse daržovėse ir vaisiuose: morkose, moliūguose, pamidoruose, apelsinuose, ananasuose.
šaltalankio ir šermukšnio uogose.
Papildomai naudinga vartoti:
esant padidėjusiam fiziniam krūviui,
sutrikus skydliaukės veiklai,
silpstant regėjimui, sergant katarakta, akių gleivinės uždegimu,
sergant odos ligomis, pasireiškiančiomis sausumu, pleiskanojimu.
Rekomenduojama paros norma:
Vaikams - 400-700 mikrogramų,
Paugliams - 800-100,
Suaugusiems - 800,
Nėščiosioms ir žindančioms moterims - 1000-1400.
Vartojimas: - kadangi vitaminas A yra riebaluose tirpi medžiaga, ji geriau pasisavinama kai vitamino A turintys papildai geriami valgio metu. Vrtojant, kaip vitamino A šaltinį, morkų sultis, į jas reikia įlašinti šiek tiek aliejaus. Vitamino A papildai gali būti tablečių, kapsulių, aliejinių lašelių forma. Kiekvieno preparato, turinčio sudėtyje vitamino A, dozavimas priklauso nuo vitamino A ir kitų sudėtinių medžiagų kiekių, todėl vartoti reikia remiantis rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.
G a i r ė s » A vitaminas | Vitaminai |