Esat.lt facebook'e



Ar tikrai storejama nuo makaronų?

Makaronai pietums

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad makaronai – tai puikus, mažai riebalų turintis sudėtinių angliavandenių šaltinis. Tačiau daugelis žmonių galvoja, kad nuo jų storėjama. Kaip yra iš tiesų? Ar tikrai nuo makaronų tunkame?

Makaronai - tai produktas, gaminamas iš miltų (kvietinių, ryžių, grikių, sojų) vandens, bei kitų papildomų produktų (kiaušinių, prieskonių ir t.t.). Gauta masė supresuojama, išdžiovinama ir išfasuojama. Gaminiai būna įvairių formų: žiedeliai, juostelės, kriauklelės, vamzdeliai ir t.t.

Makaronų maistinė-energetinė vertė (100g):
Energetinė vertė – 322 kcal
Baltymai – 10,4 g
Riebalai – 1,1 g
Angliavandeniai – 67,7 g

Dauguma įprastų makaronų gaminami iš rafinuotų kietųjų kviečių produktų. Taip prarandamos „gerosios“ makaronų savybės. Kuo grūdai geriau nuvalomi, tuo mažiau juose ląstelienos, B grupės vitaminų.

Išeitis – rinktis pilno grūdo makaronus. Rupių miltų makaronai yra tamsesni, juose daugiau kviečių sėlenų ir gemalų. Taip pat galima rinktis makaronus, pagamintus iš sojos ar grikių lukštų. Juose gausu kaip tik slopinančių baltymų ir skaidulų.

Makaronai yra „koncentruotas“ kalorijų šaltinis. Pavyzdžiui, suvalgius 1 puodelį virtų makaronų gausime apie 200 kcal, o vieną puodelį Briuselio virtų kopūstų - tik 60 kcal. Įsivaizduokite, kaip lengva persivalgyti makaronų.
Išeitis – atidžiau rinktis porcijos dydį.

Makaronus valgome kaip pagrindinį patiekalą, arba kaip garnyrą. Yra įvairiausių skanių patiekalų iš makaronų. Pavyzdžiui, vienoje lazanijos porcijoje yra apie 640 kcal, 28 g riebalų (iš kurių 16g sočiųjų riebalinių rūgščių), 36 gramai baltymų, 54 gramai angliavandenių. Be to, makaronams pagardinti vartojame riebių padažų. Taip suvalgome daug kalorijų turintį maistą.


Išvados:

• Rinkitės makaronus, gaminamus iš nerafinuotų miltų.
• Jauskite saiką. Valgykite nedidelę makaronų porciją.
• Nevartokite riebių padažų patiekalams pagardinti.
• Venkite kaloringų patiekalų iš makaronų.

   Taigi, taip išeina, kad pasitvirtina posakis: "nėra “gero” ar “blogo” maisto, yra sveika arba nesveika mityba" :).

G a i r ė s » Maistas | Mitai | Mityba |


 

Šokolado magija Įdomūs faktai apie šokoladą

Moksliškai įrodyta, kad šokoladas stimuliuoja “laimės hormono” – serotino – gamybą. Tačiau žinoma ir kita tiesa: į šokolado sudėtį įeinantis kakavos aliejus yra puiki kosmetikos priemonė.. ..

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Maistas


Duona Duonos nauda organizmui

Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis duoną, pagamintą iš rupių miltų (viso grūdo ar pilno grūdo ar visų grūdo dalių) arba su sveikais grūdais. Tokioje duonoje skaidulinių medžiagų bus vos ne tris kartus daugiau nei pagamintoje iš įprastų (baltų) miltų...

K a t e g o r i j a » Esate sveiki?
G a i r ė s » Maistas


  Taisyti-papildyti

 Taikant svetainėje aprašomus lieknėjimo patarimus BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju!


Siūlom paskaityti!




Madonnos dietaMadonnos dieta

P l a č i a u »

Nicole Kidman dietaNicole Kidman dieta

P l a č i a u »

Atkinso dietaAtkinso dieta

P l a č i a u »


© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta:

2024-02-19