Ar tikrai storejama nuo makaronų?
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad makaronai tai puikus, mažai riebalų turintis sudėtinių angliavandenių šaltinis. Tačiau daugelis žmonių galvoja, kad nuo jų storėjama. Kaip yra iš tiesų? Ar tikrai nuo makaronų tunkame?
Makaronai - tai produktas, gaminamas iš miltų (kvietinių, ryžių, grikių, sojų) vandens, bei kitų papildomų produktų (kiaušinių, prieskonių ir t.t.). Gauta masė supresuojama, išdžiovinama ir išfasuojama. Gaminiai būna įvairių formų: žiedeliai, juostelės, kriauklelės, vamzdeliai ir t.t.
Makaronų maistinė-energetinė vertė (100g):
Energetinė vertė 322 kcal
Baltymai 10,4 g
Riebalai 1,1 g
Angliavandeniai 67,7 g
Dauguma įprastų makaronų gaminami iš rafinuotų kietųjų kviečių produktų. Taip prarandamos gerosios makaronų savybės. Kuo grūdai geriau nuvalomi, tuo mažiau juose ląstelienos, B grupės vitaminų.
Išeitis rinktis pilno grūdo makaronus. Rupių miltų makaronai yra tamsesni, juose daugiau kviečių sėlenų ir gemalų. Taip pat galima rinktis makaronus, pagamintus iš sojos ar grikių lukštų. Juose gausu kaip tik slopinančių baltymų ir skaidulų.
Makaronai yra koncentruotas kalorijų šaltinis. Pavyzdžiui, suvalgius 1 puodelį virtų makaronų gausime apie 200 kcal, o vieną puodelį Briuselio virtų kopūstų - tik 60 kcal. Įsivaizduokite, kaip lengva persivalgyti makaronų.
Išeitis atidžiau rinktis porcijos dydį.
Makaronus valgome kaip pagrindinį patiekalą, arba kaip garnyrą. Yra įvairiausių skanių patiekalų iš makaronų. Pavyzdžiui, vienoje lazanijos porcijoje yra apie 640 kcal, 28 g riebalų (iš kurių 16g sočiųjų riebalinių rūgščių), 36 gramai baltymų, 54 gramai angliavandenių. Be to, makaronams pagardinti vartojame riebių padažų. Taip suvalgome daug kalorijų turintį maistą.
Išvados:
Rinkitės makaronus, gaminamus iš nerafinuotų miltų.
Jauskite saiką. Valgykite nedidelę makaronų porciją.
Nevartokite riebių padažų patiekalams pagardinti.
Venkite kaloringų patiekalų iš makaronų.
Taigi, taip išeina, kad pasitvirtina posakis: "nėra gero ar blogo maisto, yra sveika arba nesveika mityba" :).
G a i r ė s » Maistas | Mitai | Mityba |
Pasirodo česnako skiltelėje mokslininkai jau surado daugiau kaip 400 įvairių vertingų medžiagų, tarp jų - beveik visus žinomus antioksidantus....
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Maistas
Moksliškai įrodyta, kad šokoladas stimuliuoja laimės hormono serotino gamybą. Tačiau žinoma ir kita tiesa: į šokolado sudėtį įeinantis kakavos aliejus yra puiki kosmetikos priemonė.. ..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Maistas
Taikant svetainėje aprašomus lieknėjimo patarimus BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju!