Brokolių nauda organizmui
Brokoliai (Broccoli) - dažnai vadinami, tiesiog brokoliniais kopūstais, tai bastutinių (Brassicaceae) šeimos kultūrinė kopūsto (Brassica oleracea) atmaina.
Brokoliai išvaizda panašūs į žiedinius kopūstus, skiriasi tik savo paprastai tamsiai žalia spalva (nors gali būti ir violetinės, baltos ar gelsvos spalvos), bei brokolių žiedynas nesudaro tokios kompaktiškos galvutės kaip žiediniai kopūstai. O tamsiai žalia spalva reiškia, kad turi daug vitamino C, vitamino A bei kalcio ir geležies.
Valgomoji brokolių dalis žiedkočiai ir pumpurai. Jie sudaro nedidelę ryškiai žalią (kartais į mėlynumą) galvutę, kurios svoris gali siekti dažniausiai iki 300 g.
Manoma, kad pirmieji brokolius pradėjo vartoti europiečiai, būtent italai, nors jie žinomi prieš 2000 metų, tačiau brokolių populiarumas išaugo tik XX a.
Kaip bebūtų gaila, brokoliai nėra mėgstamiausia daržovė pasaulyje, nors laikoma viena sveikiausių bei nekaloringiausių daržovių.
Paskanaukime - patiekalai į kurių sudėtį įeina brokoliai
Brokolių nauda sveikatai:
brokoliuose gausu sulforafano, todėl jie pasižymi priešvėžinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
brokoliai krūtinės audiniuose padidina apsaugančių enzimų gamybą.
brokolių reguliarus valgymas mažina riziką susirgti prostatos vėžiu.
brokoliai gerina virškinimą, padeda užkietėjus viduriams.
brokoliai lengvai virškinama, todėl mitybos specialistai jas vertina kaip puikias dietines daržoves.
brokoliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, tik šiuo atveju vertėtų brokolius pavirti, nedaugiau nei 3 minutes, nes tuomet brokolyje esančios maistinės skaidulos virškinimo trakte suveiks kur kas geriau.
brokolius rekomenduotina vartoti sergantiems skrandžio ir žarnyno ligomis. Brokoliai apsaugo nuo skrandžio opos, bei esant opai ir valgant brokolius, per keletą mėnesių žaizda ima trauktis.
brokoliai itin vertinami kūdikių mityboje, gali būti naudojami tada, kai vaikas pradedamas primaitinti, paprastai nuo 6 mėnesių.
sulforfanas blokuoja fermentą, kuris kenkia sąnariams. Surforofano yra gasu kopūstuose, o brokoliuose - sulforofano yra daugiausiai.
stimuliuoja imuninę sistemą,
brokoliuose labai daug kalio, natrio, būtinų sklandžiam širdies darbui.
taip pat, brokoliuose yra lengvai organizmo įsisavinamos geležies.
saugo arterijas ir venas nuo sustorėjimo.
brokoliuose taip pat netrūksta ir vitaminų A bei PP, kurie būtini geram regėjimui.
moterims palengvina menstruacijų negalavimus.
brokoliai veiksmingai šalina toksinus ir kenksmingas medžiagas.
mažina organizme besikaupiančius laisvuosius radikalus.
kaip ir daugumoje kitų žalios spalvos daržovių, brokoliuose gausu folio rūgšties, būtinos kraujo atsinaujinimui, smegenų funkcijai, protinei ir emocinei sveikatai. Tad, šias daržoves rekomenduojama vartoti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, nervų ligų profilaktikai.
kaip ir kiti kopūstai, brokoliai turi savybę mažinti blogąjį cholesterolį organizme.
brokoliuose gausu flavonoido kaempferolio, kuris pasižymi antioksidantiniu ir priešuždegiminiu aktyvumu: apsaugo nuo aterosklerozės, bei smegenų pažeidimo (išeminės ligos).
reguliariai valgant brokoliai - mažina kvėpavimo takų uždegimus,
mažina organizmo reakciją į alergiją,
slopina astmos priepuolius,
brokoliai atstato baltuosius kraujo kūnelius, kurie efektingai kovoja su įvairių ligų bakterijomis.
brokoliai turi daug vitamino K ir kalcio, kuris reikalingas sveikiems ir tvirtiems kaulams, apsaugo nuo osteoporozės. O kartu esantys kalcis ir vitaminas K veikia kur kas geriau nei po vieną, vitaminas K padeda geriau pasisavinti kalcį.
brokoliai naudingi aukšto kraujo spaudimo prevencijai.
padeda pristabdyti senėjimo procesus.
nors brokoliuose vitamino D nėra, tačiau esantys vitaminai K ir A, esantys brokoliuose, padeda kontroliuoti vitamino D kiekį bei organizmui bus lengviau įsisavinti vitaminą D.
pavalgius brokolių, labai greitai atsiranda sotumo jausmas, užkertamas kelias persivalgymui - todėl itin naudinga juos valgyti kovojant su antsvoriu bei celiulitu.
brokoliuose esanti ląsteliena ir chromas padės reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl suvalgę šių daržovių, ilgiau jausitės sotūs ir nenorėsite užkandžiauti riebiais ar saldžiais užkandžiais.
brokoliai šarmina organizmą, taigi.. sureguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.
brokoliai naudingi širdies priepuolių ir infarkto profilaktikai.
dažnas brokolių vartojimas yra puiki profilaktinė nuo streso, nervingumo, dirglumo ir netgi.. padeda įveikti nemigą.
rekomenduojama daugiau valgyti vyresnio amžiaus žmonėms, nes manoma, kad jos užkerta kelią sklerozei.
Brokolių nauda grožiui:
brokoliuose esantis sulforafanas apsaugo ir gydo saulės pažeistas odos ląsteles.
brokoliuose yra gerųjų riebalų, kurie palaiko odos elastingumą ir apsaugo nuo uždegimų.
brokoliai puikiai detoksikuoja organizmą ir jį jaunina.
Maistinė vertė (100 g brokolių yra):
Geležis 1,3 mg
Fosforo 82 mg
Natris 33 mg
Kalis 316 mg
Magnis 21 mg
Kalcio 105 mg
Vitamino A 143 µg
Vitamino C 83 mg
Folio rūgštis 71 µg
Angliavandenių 5,5 g.
Baltymų 3,3 g.
Riebalų 0,2 g.
Skaidulinės medžiagos 2,5 g
Kalorijų 29 kcal.
Kalcio brokoliuose beveik penkiskart daugiau, negu žiediniuose kopūstuose.
Brokoliniuose kopūstuose yra net du kartus daugiau mineralinių medžiagų nei žiediniuose.
Augalinių baltymų - pusantro karto daugiau.
Vitamino B2 (G) daugiau turi negu žiediniai kopūstai, baltieji ir raudonieji gūžiniai kopūstai, krapai.
Iš kopūstinių šeimos daržovių tik briuseliniai kopūstai juos pralenkia vitaminingumu.
Brokoliuose esantys baltymai savo verte beveik prilygsta baltymams, kurie yra jautienoje ir kiaušiniuose.
Baltymų kiekiu brokolis panašus į šparagus, špinatus, kukurūzus.
Vitamino C kiekiu brokoliai konkuruoja netgi su citrusiniais vaisiais.
Brokoliuose vitamino C yra tiek pat kiek ir citrinose.
Vitamino C brokoliuose susikaupia dvigubai, o karotino beveik 50 kartų daugiau negu žiediniuose kopūstuose.
Be vitaminų, brokolį sudaro ir daugybę mikroelementų, gyvybiškai svarbių mūsų organizmui: selenas, geležis, kalcis, varis, cinkas, natris, fosforas ir magnis.
Brokoliuose rastos labai svarbios žmogaus organizmui riebalų rūgštys: omega-3 ir omega-6.
Dėl nepakeičiamų aminorūgščių gausos šios daržovės prilygsta jautienai, o dėl lizino ir izoleucino vištos kiaušinio baltymui.
Brokolių naudojimas:
Brokolius galima valgyti bet kaip paruoštus ir šviežius, ir virtus ar troškintus, keptus su kitomis daržovėmis.
Išvirta šiek tiek pasūdytame vandenyje bei užpilta lydytu sviestu, džiūvėsėliais, tinka ir kaip atskiras valgis, o jei dar ir išvirus pakepinsite svieste, apskritai gausite fantastišką patiekalą.
Brokoliai puikiai tinka įvairioms mišrainėms - derinasi morkomis, agurkais, pomidorais, paprika, salierais, žaliaisiais žirneliais, svogūnais, porais, salotomis, obuoliais, kiaušiniais, grybais, makaronais, krapais, petražolėmis, spanguolėmis, saulėgražomis, kedro riešutais.
Brokolius tinka gardinti alyvuogių aliejumi, alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių užpilu, majonezu ar majonezu pusiau su grietine.
Brokoliai naudojami sriuboms, troškiniams, garnyrui prie mėsos, paukštienos ar žuvies, puikiai tiks į omletus, taip pat galima konservuoti, užšaldyti bei džiovinti, galima šaldyti kartu su kitomis daržovėmis.
Brokolių valgiai puikiai tiks vakarienei prieš miegą.
Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį GAMINANT brokolius:
Ilgas plovimas ir virimas išplauna vitaminus ir mineralus, nukenčia ir skonis.
Norint išsaugoti kuo daugiau naudingų medžiagų esančių brokoliuose, juos derėtų virti ne ilgiau kaip 3 minutes. Šaldytos daržovės verdamos ilgiau 8-10 minučių.
Brokolius verdančiam vandenį mirkyti vertėtų ne ilgiau nei 4 min.
Dar daugiau naudos turėsite, jei prieš valgydami brokolius išvirsite juos garuose. Taip jie išsaugos daugiau vertingųjų savybių.
Išvirti brokoliai turi būti šviesiai žali ir švelniai traškūs, pervirti brokoliai pavirsta į tamsiai žalius ir praranda naudingas medžiagas, ypač vitaminą C.
Prieš gaminant patiekalus iš brokolių, rekomenduojama pamirkyti 15 min. parūgštintam vandenį.
Virti brokolius vertėtų pasūdytame ir truputį parūgštintame vandenyje, neuždengtame puode.
Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį VALGANT brokolius:
Vertingiausia brokolius valgyti žalius arba nors jau paruoštus garuose, apvirtus nedideliame vandens kiekyje arba tiesiog kelias minutes palaikius karštame vandenyje.
Brokoliuose yra medžiagų, kurios trukdo įsisavinti jodo junginius, tad nerekomenduojama brokolių valgyti turint skydliaukės veiklos sutrikimų.
Beto, vertėtų įsidėmėti kad, tik kramtant žalią brokolį gausite daugiausia naudos ir žinoma jei kramtysite brokolius nuolatos.
Ką vertėtų žinoti perkant brokolius:
Pražydęs žiedynas valgiui nebetinka, vartojimui reikėtų rinktis neišsiskleidusius, o tik vos vos sukrautus žiedynus.
Taip pat, reikėtų žiūrėti, kad žiedynai būtų nepradėję ruduoti ar geltonuoti. Jei brokoliai pradėję gelsti, vadinas jie buvo per ilgai laikyti, prarado vertingas medžiagas, o jų skonis bus karstelėjęs.
Brokolių žiedynai turi būti kieti ir tvirti, skaisčiai, ryškiai žalios, kartais net šiek tiek violetinės spalvos.
Jei žiedeliai prasiskleidę - brokoliai pernokę ir maistui tokie netinkamui.
Perkant brokolius vertėtų rinktis, kad žiedynai būtų kuo smulkesni.
Lapai irgi turi būti neapvytę, švieži bei traškūs.
Brokoliai turi kvepėti kopūstais.
Kaip laikyti brokolius?
Nusipirktus brokolius reikėtų laikyti neužrištame plastikiniame maišelyje šaldytuve.
Geriausia brokolius laikyti pačioje šaldytuvo apačioje.
Šviežius brokolius šaldytuve nevertėtų laikyti daugiau, kaip 2-3 dienas.
Ir dar...
Žiniuoniai sakydavo: suvalgysi kopūsto lapą prieš puotą - nepasigersi, suvalgysi išgėręs - prablaivėsi. Juk,kaip bebūtų, brokolis kopūstų giminės :))
G a i r ė s » Daržovės
Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!