Esat.lt facebook'e



Ką vertėtų žinoti apie joduotą druską?

Turbūt visi daugiau ar mažiau esame girdėję apie jodo trūkumo problemą bei su ja susijusius sveikatos sutrikimus. Jie pastebėti jau senovėje, tik nežinota jų priežasties. Kodėl mums reikalingas jodas? Jodas - tai mikroelementas, būtinas žmonių ir naminių gyvūnų skydliaukės normaliam funkcionavimui.

Tad, ką vertėtų žinoti apie joduotą druską?


• Joduotos druskos gamybai naudojamas kalio jodidas – 25 gramai kalio jodido 1 tonai druskos, tad didžiausias joduotos druskos trūkumas – netolygus jodo prisotintų komponentų pasiskirstymas bendrame druskos kiekyje.
Be to, kalio jodidas yra stiprus oksidantas ir negali būti vartojamas kaip maisto papildas, nes susijungęs su kitomis organinėmis medžiagomis gali sukelti oksidaciją bei cheminę modifikaciją, – taip susidaro cheminės medžiagos, kurių poveikis neištirtas.

   Daugiau - apie jodo trūkumą
   Daugiau - druskos poveikis sveikatai

• Jodas druskoje yra nestabilaus cheminio junginio pavidalu, todėl suyra laikant, gabenant ir ruošiant maistą (joduota druska vidutiniškai netenka 30 proc. jodo kiekio vien gabenimo metu, 20 proc. – maisto paruošimo metu, ir tai, idealiomis sąlygomis laikantis galiojimo terminų).

• Lietuvos respublikinis mitybos centras, vykdydamas jodo deficito likvidavimo programą, pataria vartoti joduotą druską, kurioje jodo yra 30-40 mg/kg.

• Joduotą druską saugu vartoti visiems, netgi labai mažiems vaikams ar ligoniams.


Patarimai kaip naudoti joduotą druską:

• Perkant vertėtų, atkreipti dėmesį į nurodytą ant pakuotės datą, iki kurios tinka vartoti joduotą druska. Ilgai laikant joduotą druską, jodas gali išgaruoti, nors druska sūraus skonio ir nepraras. Naudingąsias savybes išlaiko ~3-6 mėnesius, tad pirkdami atkreipkite dėmesį į pagaminimo datą (pasibaigus šiam laikotarpiui, kaip minėta, joduota druska lieka tik paprasta druska).

• Namuose joduotą druską laikyti sandariai uždarytuose induose. Atvirame inde laikant druską ir jei druska buvo sudrėkusi, jodas gali suirti (išgaruoti).

• Šildant, ypač ilgai verdant produktą, kuriame yra joduotos druskos, jodas beveik visiškai išgaruoja! Todėl į patiekalus berkite druską ne gaminimo metu, bet prieš pat tiekiant į stalą.

• Joduotos druskos nereikėtų vartoti daugiau nei įprastos. Druskos per parą rekomenduojama suvalgyti ne daugiau 5-6 gramų. Suvalgę tokį kiekį joduotos druskos, pilnai patenkinsime organizmo jodo poreikį ir nepadarysime žalos dėl druskos pertekliaus.


• Jodas nepakeičia maisto skonio, kvapo nei spalvos.

• Joduotos druskos niekuomet nenaudokite joduotos druskos konservuodami agurkus ar kopūstus ar šiaip konservavimui, nes ji suteiks kartų skonį, nors teko skaityti, kad jodas nepakeičia maisto skonio, kvapo nei spalvos, tačiau kaitinant greičiausiai suirs visiškai ar liks labai mažai.

• Kasdien vartodami joduotą druską galima apsisaugoti nuo sunkių jodo trūkumo sukeltų susirgimų.

G a i r ė s » Druska • Jodas •
 

Druska Druskos poveikis sveikatai

Gydytojai pataria sveikiems suaugusiems žmonėms, vidutinio normalaus sudėjimo, per dieną vidutiniškai suvartoti apie 5 g druskos..

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Druska


  Taisyti-papildyti

 Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!


Reklama!


© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta: 2019-07-12