Esat.lt facebook'e



Jodo trūkumas

Jodas - organizmui jo reikia ypač mažų dozių, tačiau jo vaidmuo yra labai svarbus. Geras jodo šaltinis joduota druska, tik jodas greitai išgaruoja, todėl ją reikia laikyti uždarame inde, tamsioje vietoje ir dėti į maistą po terminio apdorojimo.

Jodas įeina į skydliaukės hormonų sudėtį. Hormonas tiroksinas skatina medžiagų ir energijos apykaitą, augimą, psichinį vystymąsi, vandens ir elektrolitų pasiskirstymą audiniuose, daro įtaką nervų sistemos veiklai, raumenų, kraujo apytakos, endokrininių liaukų, ypač pasmegeninės ir lytinių, funkcijoms.

Esant jodo trūkumui:

• trūkstant jodo, žmonės darosi lėtesni, nervingi, jautresni, priauga svorio, jaučia nuovargį.

   Daugiau - druskos poveikis sveikatai?

• kuomet jodo trūksta nėščiosioms, sustabdomas vaisiaus fizinis ir protinis vystymasis.


Natūraliai jodo randama:

• jūros žuvyje,
• pupelės,
• piene,
• vynuogėse,
• paukštienoje,
• įvairiose kruopose (išskyrus ryžius),
• vištų kiaušiniuose,
• daržovėse.

Apie 90 proc. nėščiųjų kenčia nuo jodo stygiaus, maždaug 20 proc. nėščiųjų labai didelis jodo trūkumas gali atsiliepti kūdikių vystymuisi. Jau 14-16 savaičių vaisiaus skydliaukė motinos organizme pradeda funkcionuoti. Stokojant jodo, sutrinka vaisiaus nervų sistemos ir smegenų vystymasis. Gali išsivystyti protinis atsilikimas, kurčnebylystė, žvairumas. Padidėja perinatalinis ir vaikų mirtingumas, persileidimų tikimybė. Gali išsivystyti kretinizmas.

Jodo trūkumas vaikystėje ir paauglystėje gali sukelti tokius sveikatos sutrikimus kaip endeminė struma, hipotireozė, protinio ir fizinio vystymosi sutrikimus. Vaikams sunkiau sekasi mokslas, negali susikaupti, sukoncentruoti dėmesio. Jodo deficito regionuose gyvenančių žmonių intelekto koeficientas 15-20 proc. mažesnis, nei sveikų rajonų gyventojų.

Lietuvoje vartojamuose maisto produktuose trūksta jodo, nes šio mikroelemento beveik nėra nei šalies gėlame požeminiame vandenyje, nei dirvožemyje.

Norėdami išvengti sunkių jodo trūkumo sukeltų sutrikimų, turime kasdien ir pakankamai gauti jodo.

Nepaisant to, kad jūros produktuose jodo yra nemažai, šių produktų Lietuvos gyventojai vartoja nepakankamai. Geriausiai jodo trūkumo problemą galima išspręsti vartojimant joduotą valgomąją druską kasdien. Patiekalus juk sūdome visi ir kasdien. Vartodami kokybišką joduotą druską vietoje paprastosios, aprūpinsime organizmą pakankamu jodo kiekiu ir išvengsime sunkių sveikatos sutrikimų.


[Šaltinis: Metodiniai nurodymai „Ką reikia žinoti apie jodą ir jo įtaką sveikatai“, Vilnius, 2003. 12 p. aut.A.Barzda, R.Bartkevičiūtė, A.Abaravičius, R.Stukas, A.Krasauskienė, A.Astrauskienė.]



G a i r ė s » Druska • Jodas •
 

Druska Jodas :: I

Jodo organizmui reikia ypač mažų dozių, tačiau jo vaidmuo yra labai svarbus. Geras jodo šaltinis joduota druska, tik jodas greitai išgaruoja....

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Jodas


  Taisyti-papildyti

 Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!


Reklama!





© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta:

2024-08-30