Dujinės viryklės priežiūra
Turbūt neįmanomas dalykas būtų atrasti namus, kuriuose nebūtų viryklės, kaip bebūtų valgyti juk norisi visiems. O va kaip ją prižiūrėti bei teisingai naudoti gal ir nevisi žino, bet kartais gyvenimas priverčia sužinoti ir tai, bet jei dar vis nežinai šiek tiek žinių kad jaustumėtės patogiai ir saugiai virtuvės erdvėje:
Viryklių tipai:
Dujinės
Elektrinės
Kombinuotos - tai ne itin populiari viryklė bei ne visi gamintojai gamina tokio tipo. Dažniausiai tai viryklė turinti 3 dujines ir vieną elektrinę kaitvietę arba dujinis viršus ir elektrinė orkaitė.
DUJINĖ VIRYKLĖ
Kokia bebūtų brangi ar pigi, visos turi groteles, ant kurių statomi indai. Tai gan praktiška, nes groteles galima plauti net indaplove.
Jei renkatės pirkti ir tam galit išleisti didesnę sumą pinigų, rinkitės kurioje įrengta dujų kontrolės arba panaši sistema. Tai speciali šilumos elektrinė sistema, apsauganti nuo dujų nutekėjimo. Ji automatiškai nutraukia dujų tiekimą, jei užgęsta liepsna. Beje, tokią sistemą gali turėti tik arba kaitvietės, arba orkaitė. Geriausiai rinktis tokią, kur sistema apimtų ir viršų, ir vidų. Kita vertus, jei viryklė niekada nebūna paliekama be priežiūros, galima pataupyti ir pirkti be tokios sistemos, bet atsarga gėdos nedaro.
Dar viena naudinga funkcija elektrinio uždegimo sistema. Elektrinis uždegimas gali būti paprastas, kai pasukus reguliatorių dar reikia paspausti uždegimo mygtuką, ir automatinis. Tai patogiau negu naudotis degtukais ar žiebtuvėliu. Be to, elektrinio uždegimo funkcija naudinga ir tada, kai nėra dujų kontrolės sistemos.
Valymas:
Svarbiausia švarūs degikliai. Jei jie bent kiek užsikimšę, ne visiškai sudega dujos. Pirmas požymis geltona liepsnos spalva.
Degikliai plaunami sodos tirpalu, nuodėguliai nutrinami metaliniais šepetėliais.
Emaliuotą viryklės paviršių valome acto ir dantų miltelių mišiniu arba specialiais valikliais.
Pridegusios vietos valomos su drėgna skepeta ir soda.
Pieno pėdsakai actu parūgštintu vandeniu.
Privalumai:
Su dujomis taupiau - norint keisti temperatūrą, pakanka pasukti šilumos reguliatorių ir ugnis iškart padidėja arba sumažėja. Nors, aišku šiuolaikiškos elektrinės viryklės ne ką lėčiau persijunginėja..
Gaminant ant atviros ugnies skaniau.. nors iš ties - skonis - slidus dalykėlis...
Pigesnės nei elektrinės
Trūkumai:
Dujinės viryklės susiteršia žymiai stipriau nuo atviros liepsnos.
Kepimo ir virimo indai daug greičiau susidėvi maistą ruošiant, būtent ant dujinės viryklės - geros kokybės keptuvės būna tinkamos naudoti ne daugiau kaip metus, nes atvira liepsna stipriai apdegina dugną ir šonus.
Atvira liepsna, todėl automatiškai didesnė galimybė nusideginti.
Naudojantis dujine - reikalinga nepriekaištinga ventiliacija. Degdamas dujinis kuras deguonį paverčia dvideginiu CO2, kuris išskiria nemažai pavojingų sveikatai kancerogenų, todėl natūrali ir specialiai įrengta vedinimo sistema yra privalumas.
IR DAR:
Indus su plačiais dugnais vertėtų statyti ant liepsnos sklaidymo padėkliukų.
Vertėtų įsidėmėti - viryklė - tai ilgalaikė investicija - šiuolaikinės viryklės gali ištarnauti iki 30 metų, tad, svarbiausia pasirinkti tinkamai.
G a i r ė s » Dėmės | Namų ruoša |
Kad laidynė ilgai tarnautų, nelankstykite jos laido ir nevyniokite ant neataušusios laidynės. Stenkitės, kad lygintuvo padas būtų nuolatos švarus....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Namų ruoša
Prieš pasinaudojant čia rastais patarimais, ypač valant įvairias drabužių, gaminių dėmes NEPAMIRŠKIT pirmiausia aprašytą būdą (paminėtą konkrečią priemonę) išbandyti nematoje drabužio ar gaminio vietoje ar ant analogiškos medžiagos skiautelės. Be to, visada atidžiai išstudijuokite gaminio priežiūros instrukciją ir ja vadovaukitės.