Porų nauda organizmui
Poras - Allium porrum lelijinių (Liliaceae) šeimos, česnakų ir svogūnų (Allium) genties augalas iš Viduržemio jūros rytinių pakrančių. Manoma, kad daržinis poras yra kilęs iš laukinės porų rūšies.
Tai dvimetis augalas, pirmais metais išaugina netikrus stiebus ir lapus, kurie apgaubia vieni kitus ir sudaro netikrą sustorėjusį stiebą, kuris gali siekti 50-100 centimetrų aukščio. Antraisiais metais išsivysto stambus, rutuliškus žiedynas.. pradeda žydėti (baltais arba ryškiai purpuriniais mažyžiais žiedeliais) liepos mėnesio pradžioje, o baigia žydėti rugpjūčio mėnesio pabaigoje. Rugsėjo - spalio mėnesiais sunoksta porų vaisiai, kurių dėžutėse subręsta po 26 juodas sėklas, kurios išlieka daigios 1-2 metus.
Apatinė baltoji dalis yra pagrindinė valgomoji augalo dalis, o viršutiniai žali lapai, dažniausiai yra išmetami.. tačiau ir žalieji lapai puikiai tinkami vartojimui.
Patiekalai į kurių sudėtį įeina porai
Porų derliaus ypatumai
Porų auginimo ypatumai
Porų nauda sveikatai
Porai naudingi daugybei organizmo sistemų.. širdžiai, smegenims, žarnynui, kaulams, akims ir pan..
Porai reguliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, gerina virškinimą, aktyvina žarnyno peristaltiką.
Porai pasižymi antibakteriniu ir antioksidantiniu poveikiu.
Porai žadina apetitą.
Nuolat valgant porų iš organizmo valomi šlakai bei šalinasi skysčių sankaupos.
Porai gerina kepenų bei tulžies pūslės darbą.
Porai daro teigiamą poveikį širdies veiklai bei kraujagyslių elastingumui, mažina cholesterolio kiekį.
Porai teigiamai veikia kraujospūdį (pasižymi mažinančiu poveikiu) ir širdies veiklą.
Porai naudingi sergantiems mažakraujyste, reumatu, ateroskleroze, podagra, inkstų akmenlige, sutrikus medžiagų apykaitos procesams, šlapimo takų infekcijomis, širdies ligomis, taip pat.. pervargus ar po operacijų organizmo atstatymui.
Porai rekomenduojami kovojant su nutukimu.
Porai rekomenduojami nėštukėms.. sumažina persileidimo, apsigimimų riziką.
Porai taip pat daro teigiamą įtaką smegenų veiklai, padeda geriau susikaupti.
Poruose gausu kalcio bei magnio, tad itin naudingi ir kaulams.
Porai naudingi akims, apsaugo akis nuo uždegimų bei kitų ligų.
Senovės Graikijoje porų duodavo apsinuodijus maistu.
Poruose yra netgi keletas su vėžiu kovojančių junginių.. tokių kaip inulinas, dialiltrisulfidas.
Porai gerina nuotaiką, todėl tiesiog naudingi bendrai savijautai.
Maistinė vertė:
Porų kaloringumas labai nedidelis.. 100 g porų tėra 35 kcal.
Poruose yra vitaminų C, A, PP, P, E, K, B grupės vitaminų B1, B2 ir folio rūgšties, mikroelementų kalio, kalcio, magnio, geležies ir mangano.
Porų sudėtyje atrandama eterinių aliejų, organinių rūgščių ir mikroelementų: geležies, fosforo, kalcio, kalio, mangano, magnio, natrio.
Poruose atrandamos šios veikliosios medžiagos: baltymai, riebalai, angliavandeniai, fitoncidai, prebiotikai, alicinas, folio rūgštis, antioksidantai, inulinas..
Vitamino C bei kalio porai turi gerokai daugiau nei svogūnai.
Gausiausia vertingų medžiagų poro baltojoje stiebo dalyje.
Porų naudojimas maistui
Porai pasižymi švelnesniu skoniu bei aromatu nei svogūnai bei suteikia pikantišką skonį patiekalams.
Porai valgomi ir virti, ir kepti bei aišku švieži, kurie maistine verte ir yra naudingiausi.
Porai puikiai tinka šaldymui, ypač šaldytų daržovių mišiniams.
Porai puikiai tinka ir džiovinti, įvairiems džiovintų daržovių mišiniams sudaryti.
Porai labai universali daržovė, kartais priskiriama tiesiog prie prieskonių, bei tinka visur kur tiktų ir svogūnai:
sriuboms,
troškiniams,
konservams,
salotoms, puikiai dera su visomis šviežiomis daržovėmis, ypač su obuoliais ir morkomis,
žuvies patiekalams,
mėsos patiekalams,
padažams, puikiai tinka ir su grietine, ir su sviestu,
omletams,
picoms,
įvairiems egzotiškiems patiekalams,
netgi pyragams ar apkepams, tokiems kaip daržovių, mėsos ir panašiai.
Ir dar...
Yra tokia legenda: apie 640 metus po Kristaus gimimo, svarbiame mūšyje su saksais valai norėdami atskirti savuosius, kepures papuošė porų lapais. Nuo tada porai tapo Velso simbolis (emblema). Visada buvo puošiamasi minint sėkmingą mūšį.
Graikų dainiai tikėjo, kad nuo porų sėklų gerėja jų balsas.
[A t s i u n t ė: © Laima | www.esat.lt]
G a i r ė s » Daržovės Prieskoniai
Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Garsiausias antikinės Graikijos gydytojas Hipokratas tikėjo, kad salieras ne tik maistinga daržovė, bet ir vaistas, padedantis atgauti jėgas bei stiprinantis imunitetą....
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!