Esat.lt facebook'e



Portulakos nauda organizmui

Paprastoji portulaka labiau žinoma kaip daržinė portulaka (lot. Portulaca oleracea) - tai portulakinių šeimos vienmetis greit augantis, 10-40cm aukščio, besidriekiantis žeme arba kylantis, nuo pagrindo, gan šakotas, augalas. Portulaka paplitusi viso pasaulio atogrąžose ir paatogrąžiuose. Paprastosios portulakos yra apie keturiasdešimt veislių, be to.. gali būti laukinė arba sukultūrinta.

Laukinės portulakos – gan įkyrios piktžolės, vešinčios šaligatvių įtrūkiuose, kelkraščiuose, arimuose, laukuose. Tai vienmečiai arba daugiamečiai augalai. Tiesa, portulaka neatspari šalčiui, todėl pas mus auga, tik kaip vienmetis augalas. Prie piktžolių, jos priskiriamos, dėl savo gajumo - jos išsisėja pačios. Sėjinukai paprastai užauga, gan greitai, maždaug per 6 savaites, pražysta, išbarsto sėklas, kurios dar spėja ir sudygti. Teigiama, kad sėklos būna daigios net iki 30 metų.

Paprastosios portulakos storalapiai lapai – šviesiai žali, kiaušininiai, lygiakraščiai, sultingi, mėsingi.

Stiebai maždaug 1,6 cm storio, taip pat gan sultingi.

Žiedai smulkūs, tuščiaviduriai, ūglių viršūnėse susitelkę į nedideles kekes, kartais pavieniai, išsiskleidžia tik šviečiant saulei ir labai trumpai žydintys birželio–spalio mėnesiais, geltoni.

Sėklas (vaisius) subrandina atsidarančiose dėžutėse, pačios sėklos labai smulkios, blizgančios, vienoje dėžutėje jų būna labai daug, tamsiai pilkos arba beveik juodos spalvos. 1000 sėklų sveria vos 0,4 g.

Lietuvoje auginama kaip lapinė bei prieskoninė daržovė.

   Paprastosios portulakos auginimas Paprastosios portulakos auginimas
   Portulakos sudėtis ir energetinė vertė Portulakos sudėtis ir energetinė vertė
   Skanūs patiekalai su portulaka Skanūs patiekalai su portulaka

Paprastosios portulakos naudojimas maiste

Skonis - jauni lapeliai kiek rūgštūs, traškūs ir gaivūs.

Paprastosios portulakos jauni lapai ir ūgliai valgomi švieži (arba nuplikyti) ir troškinti. Šiap tinka visur kur naudotute labiau mums įprastus špinatus.

Paprastoji portulaka dažniausiai naudojama:

• įvairioms salotoms (ypač puikiai dera su pomidorais),
• įvairiems žaliesiams kokteiliams paįvairinti,
• padažams,
• kartu su svogūnais troškinamos aliejuje,
• tinka prie mėsos, žuvų patiekalų,
• varškei paskaninti,
• picoms,
• užtepėlėms ar žaliajam sviestui pasigaminti,
• sriuboms, ypač tinka pomidorinėms sriuboms, sūrio sriuboms, įvairioms trintoms.
• arbatoms,
• gaminant gaiviuosius gėrimus.
• aromatizuoti actą: 1 butelis acto, 100 g portulakų, 1 šaukštas cukraus.

Tiek stiebai, tiek lapai, tiek žiedai yra valgomi ir gali būti drąsiai dedami į mišraines ir salotas. Šis augalas valgomas bene visame pasaulyje.

Su portulakomis puikiai dera - agurkai, pomidorai, avokadai, migdolai, graikiniai riešutai, kaparėliai, sezamo sėklos, česnakas, bulvės, citrinos, actas, augalinis aliejus, mairūnas, aitriosios paprikos, kiaušiniai, grietinė, minkštieji ir kietieji sūriai (ypač feta ir parmezanas), žuvys, moliuskai, ančiuviais, antiena, aviena, ankštinės kultūros (ypač avinžirniai ir lęšiai), kaulavaisiai (persikai, nektarinai, slyvos).



Paprastosios portulakos maistinė vertė

Vienodai naudingos ir laukinės, ir daržinės portulakos. Jų lapeliuose gausu vitaminų ir mineralų.

Portulakoje yra: baltymų, cukraus, ląstelienos, mineralinių druskų, organinių rūgščių, glikozidų, alkaloidų, flavonoidų, daug vitamino C, provitamino A, vitamino E, vitamino B, lengvai įsisavinamo kalcio, geležies, daug kalio, magnio.

Paprastoji portulaka labiausiai vertinama dėl didelio kiekio omega-3 riebalų rūgščių, kurių daugiausiai randama žuvų taukuose. Šios rūgštys stiprina imunitetą ir kraujo apytakos sistemos organus.

• Omega - 3 riebiųjų rūgščių keliolika kartų daugiau nei salotose.
• Omega-3 riebalų rūgščių koncentracija portulakose beveik tokia pati kaip linų sėmenyse, turinčiuose daugiausia šių medžiagų.
• Antioksidantų kelis kartus daugiau nei špinatuose.

100 gr paprastosios portulakos - 20 kcal.

   DĖMESIO, ką vertėtų žinoti prieš valgant portulakas

• Nereikėtų daug ir dažnai portulakų valgyti sergantiems hipertonija.


Portulakos liaudies medicinoje

Kaip gydomasis augalas portulaka minima jau 8 šimtmetyje prieš mūsų erą senovės Babilono raštuose.
Aišku, liaudies medicinoje daugiau naudojama vaistinė portulaka - tai plaukuotoji portulaka (Portulaca pilosa) su gražiais rožiniais žiedais.

Tačiau, ne ką menkesnis ir paprastosios portulakos naudingumas sveikatai:

• teigiamai veikia organizmą sergant inkstų bei šlapimo pūslės ligomis,
• mažina cholesterolio kiekį,
• gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, mažina trombų susidarymą kraujagyslėse,
• slopina uždegimus, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis,
• pagerina odos būklę,
• naudinga segant kepenų ligomis,
• rekomenduojamos sergant cukriniu debetu - mažina cukraus kiekį kraujyje, skatina insulino susidarymą organizme.
• gerina apetitą,
• tinka valgyti karštomis dienomis, malšina troškulį,
• teigiamai veikia kamuojant nemigai.
• tinkama valgyti sergant gastritu, kai vargina vidurių užkietėjimas ar rėmuo.
• netgi.. saugo nuo vėžio.
• ramina nervų sistemą, netgi patartina duoti hiperaktyviems vaikams.
• tinka organizmo stiprinimui pavasarį.

Portulakų sėklų nuoviras mažina aukštą kūno temperatūrą bei gydo viduriavimą.

Portulakos žolės nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą bei gydo uždegimines ligas.

Portulaka padės - įgėlus bitei, vapsvai, uodui - ant įgeltos vietos uždėkite susmulkintų šviežių portulakos lapų.

Senovėje arabų gydytojai paprastąja portulaka gydė netgi cukrinį diabetą ir skorbutą.

[A t s i u n t ė: © Laima | www.esat.lt]

Paprastoji portulaka | Portulaca oleracea

G a i r ė s » Daržovės • Prieskoniai •
 

Topinambai | Helianthus tuberosus Topinambų nauda organizmui

Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį – inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus..

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės


Šparagai | Smidrai Šparagų (smidrų) nauda organizmui

Šparagai pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis, kaip ir avokadai, lapiniai bei briuseliniai kopūstai, turi daug glutationo – toksinus šalinančio organinio junginio, kuris padeda skaidyti karcinogenus ir kitus žalingus junginius. Dėl šios priežasties, valgant šp..

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės


  Taisyti-papildyti

 Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!


Reklama!


© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta: 2019-07-12