Esat.lt facebook'e



Mėlynių nauda organizmui

Mėlynės - lot. Vaccinium myrtillus - tai daugiametis krūmokšnis arba puskrūmis, užaugantis iki 50 cm aukščio. Apatinėje dalyje sumedėjęs, viršutinėje – žolinis. Lapai ovalūs, elipsiški arba kiaušiniški, kraštai smulkiai dantyti. Žiedai pavieniai, rausvai žalios spalvos, išsidėstę lapų pažastyse. Vaisiai sunoksta birželio pabaigoje ar liepą. Vaisius – visiems gerai pažįstama, sultinga, melsvai juoda uoga, turinti daug sėklų.

• Šviežios mėlynių uogos ar sultys gerina regėjimą, mažina akių nuovargį, gerina tinklainės regeneraciją (atsinaujinimą), didina akiplotį, sustiprina matymą prietemoje bei sumažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje ar dirbant kompiuteriu.

• Mėlynės naudingos sergant vištakumu, glaukoma, katarakta. Mėlynės padeda geriau akims prisiderinti prie staigaus šviesos intensyvumo kitimo. Jos apsaugo kraujagysles, kuriomis kraujas patenka į akis, ir sustiprina akių kraujotaką, todėl tinka vartoti profilaktiškai arba turint bet kokių regėjimo sutrikimų. Akims naudingos tiek šviežios, tiek džiovintos mėlynių uogos.

• Mėlynės aprūpina maistinėmis medžiagomis regos nervus (padeda išvengti akyje susidarančių kraujosruvų).

   Liaudiški patarimai kaip gydytis mėlynėmis
   Vieni iš skaniausių keksiukų su uogomis Vieni iš skaniausių keksiukų su uogomis
   Patiekalai į kurių sudėtį įeina mėlynės Patiekalai į kurių sudėtį įeina mėlynės

• Mėlynės veikia prieš laisvuosius radikalus, padeda nesulipti trombocitams. Ji skatina gerą kraujo cirkuliaciją ir stiprina arterijų sieneles, veiksminga gydant aterosklerozę. Mažina širdies smūgio riziką. Yra teigiama: kad, iš visų uogų, būtent mėlynėse yra didžiausias antioksidantų kiekis.

• Mėlynės šalina iš organizmo toksines medžiagas ir nereikalingas medžiagas iš žarnyno, taip pagerindama ir žarnyno darbą.

• Mėlynės uogose randama arbutino, kuris žudo bakterijas arba slopina jų dauginimąsi. Tai labai svarbu užsikrėtus šlapimo sistemos infekcija, sergant cistitu, dizenterija. Mėlynių lapų arbata, rekomenduojama sergant šlapimo pūslės ligomis.

• Mėlynių uogų nuoviras skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka žmonėms, sergantiems inkstų ir kepenų ligomis, tirpdo tulžies pūslėje, inkstuose ar šlapimo pūslėje susiformavusius akmenis.

• Mėlynių uogose yra daug rauginių medžiagų, kurios slopina uždegimą, gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę.

• Mėlynių lapų arbata ar nuovirai palengvina būklę esant skrandžio spazmams su pykinimu.

• Trintų mėlynių kompresai naudingi sergant žvyneline, egzema, dedervine, dėl cukrinio diabeto atsivėrusias žaizdas, nudegus saulėje, iškilus spuogams - pasižymi antiseptinėmis savybėmis.

• Mėlynėse esantys antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus, mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis.

• Mėlynės žemina kraujospūdį, Teigiama, kad kasdien du mėnesius suvalgius po 50 g mėlynių - kraujospūdį sumažinsite 4–6 proc.

• Arbata iš mėlynių uogų ir lapų yra geriama peršalus, skaudant galvai, kosint.

• Mėlynių kisielius arba gėrimas naudingas virškinimui normalizuoti, padeda tiek esant viduriavimui, tiek esant vidurių užkietėjimui. Taip pat naudingas trombozės, miokardo infarkto profilaktikai.

• Mėlynių sultys ar lapų užpilas (skalauti) taip pat pravers sergant gerklės, gerklų ir ryklės uždegimais, angina.

• Mėlynės bei mėlynių lapų arbata ar nuovirai rekomenduotini sergant dantenų ligomis, burnos gleivinės uždegimais. Lapų nuoviru, rekomenduojama skalauti žaizdų pažeistą burnos ertmę.

• Mėlynės didina dopamino kiekį smegenyse, o šis labai svarbus koordinacijai, judėjimui. Padidėjus jo kiekiui, išsiskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti kūno ląstelėms. Taigi, valgant mėlynes gerėja judesių koordinacija.

• Mėlynės naudingos atminties gerinimo profilaktikai.

• Mėlynės padeda kovoti ir su mažakraujyste, nes jose itin gausu geležies. Taip pat yra kalio, fosforo, kalcio, mangano.

• Mėlynės turi gan daug geležies, kuri padidina hemoglobino kiekį kraujyje, o veidui suteikia skaistumo.

• Mėlynės stiprinti imunitetą.

• Paprastai sergantiems diabetu nerekomenduojama valgyti vaisių ir uogų, nes juose esanti fruktozė didėja cukraus kiekį kraujyje. O va mėlynėms tai negalioja - mėlynėse, kaip tik, aptikta biologiškai veiklios medžiagos – niomirtilino, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir mėlynės gali būti vartojamas netgi, kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.

• Mėlynės normalizuoja ir viduriavimą, ir vidurių užkietėjimą, teigiamai veikia virškinimo trakto darbą, skatina opų gijimą. Geriausiai nuo viduriavimo tinka džiovintų uogų užpilas, bet gali būti vartojamos ir šviežios uogos. Šviežios mėlynių uogos veikia kaip silpni vidurių laisvinamieji, džiovintos uogos padeda nuo viduriavimo, mėlynių kapų nuoviras taip pat stabdo viduriavimą.



Kokių naudingų medžiagų turi mėlynė?

100 g mėlynių yra - 54 kcal, 1 g baltymų, 12 g angliavandenių, 1g riebalų, vanduo 84.2 g, vitamino A 54.0 IU, vitamino C 9.7 mg, Vitaminas K 19.3 mcg, Vitaminas B6 0.1 mg, Cholinas (B4) 6.0 mg, manganas 0.3 mg, varis 0.1 mg, kalis 77.0 mg, geležies 0.3 mg.

Taip pat, mėlynių uogose yra organinių rūgščių (citrinos, obuolių, gintaro, chino, maleino, oksalo, pieno), tanidų, antocianglikozido mirtilino, vitamino P, B1, B2, PP, inozito, mineralinių druskų (natrio, kalcio, fosforo), eterinio aliejaus.

Mėlynių lapuose yra iki 20 proc. tanidų, 1,6proc. arbutino, mirtilino, kvercetino, kvercitrino, vitamino C, karotino, organinių rūgščių, mineralinių druskų (kalio, kalcio, fosforo, mangano, chromo, geležies, vario).

• Mėlynėse daugiau negu kitose uogose ir vaisiuose yra mangano.
• Mėlynėse yra trijų rūšių cukraus: gliukozės, fruktozės ir sacharozės.



Dažnas klausimas ar plauti mėlynes ar ne?

Šiaip, prieš skanaujant bet kokias uogas - reikėtų jas nuplauti po tekančiu vandeniu. Mėlynės ne išimtis ir jose gali glūdėti sunkių ligų užkratai. Be to, kaip ir bet kokias uogas, mėlynes rekomenduojama plauti tik prieš vartojimą.



Kaip laikyti mėlynes?

Šaldytuve mėlynes patartina laikyti iki 5 dienų, laikant ilgiau pradės pilkėti ir praras daug maistinių medžiagų. Į šaldytuvą uogos turi būti dedamos visiškai sausos.


Mėlynės žiemai

Žinoma naudingiausia, kaip ir bet kokią uogą, taip ir mėlynes valgyti šviežias, tačiau savo gydomųjų savybių jos nepraranda ir apdorotos. Kartais šios net sustiprėja.. sakykim, nuo viduriavimo geriau tinka ne šviežių, o džiovintų uogų nuoviras.

• Žiemai mėlynes rekomenduojama trinti su cukrumi (1:1) arba užšaldyti, taip jose išliks visi vitaminai ir mikroelementai.

• Mėlynių lapai skinami prieš augalui žydint ar žydėjimo pradžioje – gegužės-birželio mėn. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje. Džiovinti lapai gydomųjų savybių nepraranda net dvejus metus.

• Mėlynių uogos perrenkamos, išmetamos priemaišos (lapai, vaiskočiai, nesunokusios uogos), pavėsyje apvytinamos ir tuomet džiovinamos džiovykloje ne aukštesnėje 60 C temperatūroje (optimali 40 laipsnių temperatūra). Išdžiovintos uogos turėtų būti labai raukšlėtos, silpno kvapo, rūgščiai saldaus skonio. O patikrinti ar jau sudžiūvo mėlynės, itin paprasta, tiesiog suspauskite mėlynę tarp pirštų - jeigu ji netepa rankų, vadinasi, sudžiūvo.

Iš 7 kg žalių mėlynių paprastai sudžiovinama apie 1 kg sausų uogų. Džiovintas mėlynes galima vartoti 2 metus. Laikyti tiek džiovintas uogas, tiek lapus reikėtų medžiaginiame (natūralaus pluošto, pvz. drobiniame) maišelyje.

Beje,
• pusėje stiklinės džiovintų mėlynių - 25 gramai cukraus ir apie 270 kalorijų.
• pusėje stiklinės šaldytų mėlynių – beveik du kartus mažiau cukraus ir tris kartus mažiau kalorijų.



Beje,

• Kuo labiau uoga prinokusi, tuo daugiau mėlyno pigmento – daugiau ir naudingųjų savybių.

• Gydytojai rekomenduoja mėlynių sezono metu suvalgyti bent po stiklinę šviežių mėlynių kasdien.

• Sudžiūvusias mėlynių uogas profilaktiškai akims stiprinti - kasdien po 1 arbatinį šaukštelį.

• Vaikų mitybos specialistai vaikams mėlynes rekomenduoja duoti nuo 6 mėn. ir maždaug iki 3 metų reikėtų duoti smulkintas ar trintas uogas, kad jomis neužspringtų.



SOS

• Mėlynių gausūs kiekiai gali išbalansuoti bei sustiprinti naudojamų vaistų poveikį - vaistų vartojamų sumažinti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje, skystinančių kraują, poveikį.

• Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ir vartojantiems insuliną, prieš vartojant mėlynes reikėtų pasitarti su gydytoju.

• Mėlynių lapų užpilų ir nuovirų be pertraukos negalima vartoti ilgiau nei 3 savaites.

• Taip pat, mėlynių nerekomenduojama perdozuoti, ypač jei jautresnė virškinimo sistema, nes tai gali baigtis vidurių užkietėjimu.

• Mėlynių negalima vartoti esant infekcinės kilmės viduriavimui. Jei vartojant mėlynes, viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.

• Mėlynėmis piktnaudžiauti nevertėtų esant skydliaukės sutrikimams.

• Mėlynių nerekomenduojama gausiai vartoti ligoniams su padidėjusiu kraujo krešėjimu.

• Mėlynių uogų nepatariama vartoti sutrikus tulžies pūslės kanalų ir kasos veiklai,

• Taip pat, vertėtų žinoti, kad mėlynių lapų arbata didina skrandžio sulčių rūgštingumą.



Mėlynėse daug ląstelienos, bet mažai cukraus ir kalorijų .. tad, valgykime mėlynes - prisivalgykime kuo daugiau, kol jų dar miškuose pilna, o šiemet tikrai daug ir didelės.. įsitikinome patys :))

[P a r u o š ė: Laima]



Mėlynės | Vaccinium myrtillus

G a i r ė s » Mėlynės • Uogos •
 

Paprastasis šermukšnis | Sorbus aucuparia Šermukšnių nauda organizmui

Šermukšnių sultis sveika gerti norintiesiems sumažinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje. Šermukšnių veikliosios medžiagos neleidžia kauptis cholesteroliui kraujyje, taip pat riebalams kepenyse...

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Uogos


  Taisyti-papildyti

 Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!


Reklama!






Prieskonių dėmių valymasPrieskonių dėmių valymas

P l a č i a u »

Gyvenk 5 min ilgiau!Gyvenk 5 min ilgiau!

P l a č i a u »

Ką vertėtų žinoti?Ką vertėtų žinoti?

P l a č i a u »

Mankštos pratimai, kai kraujospūdis žemasMankštos pratimai, kai kraujospūdis žemas

P l a č i a u »

AntidepresantaiAntidepresantai

P l a č i a u »

Alyvos dėmių valymasAlyvos dėmių valymas

P l a č i a u »

Kodėl pučia pilvą?Kodėl pučia pilvą?

P l a č i a u »

Kaip rengtis einant į klubą?Kaip rengtis einant į klubą?

P l a č i a u »

Dietų laikosi ir vyraiDietų laikosi ir vyrai

P l a č i a u »

Kaip pasidaryti pedikiūrą?Kaip pasidaryti pedikiūrą?

P l a č i a u »

Makiažo etapaiMakiažo etapai

P l a č i a u »

Liaudiški patarimai kaip gydytis kaštonaisLiaudiški patarimai kaip gydytis kaštonais

P l a č i a u »

Įvairių maisto medžiagų ypatumaiĮvairių maisto medžiagų ypatumai

P l a č i a u »

Mobiliojo telefono žala sveikataiMobiliojo telefono žala sveikatai

P l a č i a u »

Vištienos sultinys - veiksmingiausias vaistas nuo peršalimoVištienos sultinys - veiksmingiausias vaistas nuo peršalimo

P l a č i a u »

Baltas ar raudonas vynas?Baltas ar raudonas vynas?

P l a č i a u »

Paprastoji avietėPaprastoji avietė

P l a č i a u »

Aliejaus dėmių valymasAliejaus dėmių valymas

P l a č i a u »

Geležis :: FGeležis :: F

P l a č i a u »

Energetinių gėrimų nauda ir žalaEnergetinių gėrimų nauda ir žala

P l a č i a u »


© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta:

2024-03-21