Plastmasinių indų markiravimas
PS į indo sudėtį įeina polistirolis. Toks maistinis plastikas galimas naudoti tik šaltam maistui.
Indui kontaktuojant su karštu maistu ar kaitinant maistą mikrobanginėje jis išskiria toksinį sirupą, kuris kaupiasi kepenyse ir inkstuose, gali iššaukti rimtus susirgimus, ypatingai cirozę. Tapati kenksminga medžiaga pradeda skirtis indui kontaktuojant su spiritiniais gėrimais. Be to, kontaktuojant su karštais gėrimais, indas pradeda išskirti fenolą ar formaldehidą. Tai kancerogenai, nuo kurio kenčia inkstai ir kepenys, o taip pat akys (galima net apakti).
PP indo sudėtyje yra polipropilenas. Tokį plastiką galima naudoti karštam maistui ir gėrimams. Jis išlaiko pakankamai aukštą temperatūrą, virš 100 laipsnių pagal Celsijų. Iš polipropileninių stiklinių galime drąsiai gerti arbatą ir kavą, lėkštėse galima šildyti maistą mikrobanginėje krosnelėje nebijant neigiamų pasekmių. Su alkoholiu polipropilenas nedraugauja. Spiritinius gėrimus iš viso nepatartina gerti iš plastikinių indų, kadangi daugumas indo sudėtinių dalių lengvai tirpsta alkoholyje.
TRIKAMPIS IŠ TRIJŲ STRĖLŲ tai antrinio žaliavos perdirbimo ženklas. 3 strėlės reiškia uždarą ciklą kūrimas naudojimas utilizacija. Tai reiškia indas tinka tolimesniam perdirbimui. Trikampio viduryje paprastai yra vienas ar du skaičiai kurie medžiagos tipą (1 -19 plastikas, 20 39 popierius ir kartonas, 40 49 metalas, 50 59 mediena, 60 69 audiniai ir tekstilė, 70 79 stiklas).
ŽENKLAS TAURĖ ŠAKUTĖ reiškia plastikinio indo tinkamumą kontaktui su maisto produktais. Jei toks ženklas perbrauktas, plastikinis gaminys netinkamas kontaktui su maistu. Rinkdamiesi plastikinius indus būkite atidus. Tačiau jei taip atsitiko, kad be vienkartinių indų negalite apsieiti pasirinkite geriau popierinius. Nors jie ir brangesni, tačiau ne taip pavojingi.
G a i r ė s » Indai | Plastmasė |
Molinių indų naudojimas ir priežiūra
Renkantis molinius indus, kurie bus naudojami maistui, vertėtų rinktis glazūruotus, nors molis nėra kenksmingas, galima naudoti ir neglazūruotus indus, tačiau tokie indai būna trapesni....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
Plastmasinių indų priežiūra, valymas
Jokiuose plastmasiniuose induose nerauginkite kopūstų, agurkų, grybų, pomidorų. Juose ilgiau nelaikykite pieno, grietinės, sviesto, varškės, nes produktai įgaus nemalonų kvapą ir skonį....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
Karščiui atsparaus stiklo indų priežiūra
Karščiui atsparus stiklas dažnai vadinamas židinio, ugniai atspariu stiklu, stiklo keramika, keramikiniu stiklu, skaidria keramika. Stiklo keramika išrasta 1960 metais....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
![](images/sauktukas.gif)