Termoso priežiūra
Termosas - tai stiklinis (metalinis) indas su dvigubomis sidabruotomis sienelėmis, tarp kurių nėra oro sudarytas vakuumas. Indą dengia metalinis ar plastikinis korpusas, jis užkemšamas termoizoliacinės medžiagos kamščiu.
Termosą išrado škotų chemikas ir fizikas James Dewar. 1885 m. jis eksperimentavo su skystomis dujomis ir bandė išlaikyti jas atšaldytas. Jis sukonstravo indą, kuris jo garbei vadinosi Diuaro indu. 1904 m. Vokietijoje buvo įsteigta kompanija Thermos GmbH, kuri pradėjo pardavinėti Diuaro indus. Termosas (angl. Thermos) buvo šio indo prekybinis ženklas, kuris tapo bendriniu Diuaro indo pavadinimu.
Naudojimas
Viename termose laikomi arba labai karšti, arba labai šalti produktai. Dažnai kaitalioti šaltus ir šiltus produktus nereikėtų.
Maistas iš termoso imamas mediniu ar plastmasiniu šaukštu.
Naują dar nenaudotą termosą išplaukite karštu vandeniu ir palikite neužkimštą, kol išdžius, o kamštį išvirinkite.
Pildami į termosą skystį, žiūrėkite, kad jis nesiektų kamščio ir nepatektų į tarpą tarp stiklinės kolbos ir išorinio indo.
Prieš pildami šaltą gėrimą į termosą, palaikykite jį neužkimštą šaldytuve.
Termosas nešiojamas ar vežiojamas visada stačias.
Termosą saugokite nuo sutrenkimo.
Jeigu termosas ilgai nebuvo naudojamas, tai palikite jį atkimštą, o prieš naudojimą rūpestingai išplaukite.
Termosą kaskart išskalaukite karštu vandeniu, kai į jį pilate karštą arbatą, kavą ar kokį nors kitą karštą gėrimą.
Termoso (ar indo), kuriame buvo laikoma žuvis, svogūnai ar česnakai, kvapas išnyks, jei jį išplausite vandeniu su actu (stiklinei vandens šaukštelis acto).
Apvyniotas folija termoso kamštis tarnaus ilgiau. (Netinka šokolado, arbatos popierius). Ilgainiui kamštis susitraukia ir nebeužkemša termoso sandariai. Pagarintas ir suspaustas horizontalia kryptimi kamštis atgauna savo pirmykštę formą.
Jeigu stiklinę termoso kolbą apvyniosite 510 mm storio korėta guma arba porolonu ir padėsite ant dugno tarpiklį, tai dėl atsitiktinių smūgių ji nesuduš.
Kai į termosą įpilamas labai karštas skystis, kamštis gali iššokti iš termoso kaklelio. Šitaip neatsitiks, jei tarp kamščio ir dangtelio įsprausite plastmasinį butelio kamštuką.
Valymas
Kiekvienakart, pasinaudojus termosu, kolba kruopščiai išplaunama.
Kartais ant kolbos sienelių susidaro nuosėdos. Nors termoso savybės nuo to ir nesikeičia, nuosėdas galima pašalinti. Į termosą įpilame acto rūgšties tirpalo 1:1 (lygiomis dalimis acto rūgšties ir vandens) ir paliekame 12 val. neužkimštą ir neužsuktą. Paskui tirpalą išpilame ir kolbą išplauname. Jeigu nuosėdų sluoksnis storesnis, pasigaminame stipresnį acto rūgšties tirpalą (3:1). Išvalytą kolbą atsargiai patriname minkštu sraigtiniu šepečiu ir perplauname vandeniu.
Nemalonų kvapą šaliname parūgštintu vandeniu (1 šaukštelis rūgšties 1 st. vandens) arba silpnu kalio permanganato tirpalu.
G a i r ė s » Indai | Kvapai | Namų ruoša |
Stikliniai indai vartojami gėrimams, saldiems patiekalams, kepiniams, vaisiams. Reikia stengtis įsigyti vienos spalvos stiklinius indus. Gražiausiai puošia stalą bespalviai....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
Plastmasinių indų priežiūra, valymas
Jokiuose plastmasiniuose induose nerauginkite kopūstų, agurkų, grybų, pomidorų. Juose ilgiau nelaikykite pieno, grietinės, sviesto, varškės, nes produktai įgaus nemalonų kvapą ir skonį....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
Prieš pasinaudojant čia rastais patarimais, ypač valant įvairias drabužių, gaminių dėmes NEPAMIRŠKIT pirmiausia aprašytą būdą (paminėtą konkrečią priemonę) išbandyti nematoje drabužio ar gaminio vietoje ar ant analogiškos medžiagos skiautelės. Be to, visada atidžiai išstudijuokite gaminio priežiūros instrukciją ir ja vadovaukitės.