Paprastasis šermukšnis



Paprastasis šermukšnis (lot. Sorbus aucuparia) - tai daugiametis krūmas, užaugantis iki 3 m aukščio. Lapai pražanginiai, sudaryti iš 10-12 plunksniškų lapelių. Jie kiaušinio formos, dantytais kraštais. Žiedai specifinio kvapo, smulkūs, balti.

Šermukšnis visiems gerai pažįstamas ir dažnas augalas visoje Lietuvoje. Savaime auga miškuose, kirtimuose, pamiškėse, laukuose. Dekoratyvus augalas, todėl dažnai auginamas ir parkuose, soduose, pakelėse. Nereiklus, mėgsta priesmėlio ir priemolio dirvožemį, saulėtas vietas.


Šeima: Erškėtiniai – Rosaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: šermukšnė, šermukšlė, šermukšlis

Žydi gegužės - birželio mėn.

 Daugiau - liaudiški receptai su paprastuoju šermukšniu

Paprastasis šermukšnis

Vaistinė augalinė žaliava – Šermukšnio vaisiai (Sorbi fructus) renkami po pirmųjų šalnų – rugpjūčio-rugsėjo mėn. Kartais rekomenduojama rinkti prieš šalnas, kadangi tuomet esti daugiau veikliųjų medžiagų. Tačiau po šalnų surinkti vaisiai nebebūna tokie kartūs, bet pakandus didesnėms šalnoms, uogos pajuosta ir žaliavai nebetinkamos. Tuo tikslu šviežius vaisius galima ir specialiai pašaldyti.

Vaisiai skinami kekėmis, kurios keletą dienų vytinamos saulėje ar gerai vėdinamoje patalpoje. Tada džiovinama specialiose džiovyklose 50-60 C temperatūroje. Džiovinama lėtai, ne aukštesnėje kaip nurodyta temperatūroje, kad uogos nepajuoduotų ir nepakartėtų. Išdžiovinti vaisiai nuo kekių nukuliami, išrenkamos priemaišos. Gerai paruošta žaliava – tai apvalūs, gelsvai oranžiniai ar rusvai raudoni, labai raukšlėti, blizgantys, silpno, specifinio kvapo, rūgščiai kartaus skonio šermukšnio vaisiai.


Kartais gali būti renkami ir šermukšnio žiedai (Sorbi flores) ar lupama jo žievė (Sorbi cortex).


Šermukšnio vaisiuose vitamino C yra 5 kartus daugiau nei obuoliuose ir 3 kartus daugiau nei citrinose (iki 200 mg/100 g), ne ką nusileidžia erškėtrožėms, karotino daugiau nei morkose, jis žymiai lengviau pasisavinamas, yra gausu sacharidų, flavonidų, rauginių medžiagų, rečiau sutinkamo vitamino E, jodo, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, mikroelementų.

Uogas galima sukramtyti, iščiulpti ir išspjauti – vis tiek bus daug naudos. Kramtymas – gera paradontozės profilaktika.

• Šermukšnio vaisiuose gausu vitaminų C, E, K, karotinoidų, todėl dažniausiai jie įeina į arbatų sudėtį ir vartojami kaip polivitamininė žaliava, pasireiškus vitaminų trūkumui. Be to, vitaminai P ir C puikia tinka aterosklerozės ir padidėjusio kraujospūdžio gydymui ir profilaktikai;
• Šermukšnio žiedai vartojami kaip prakaitavimą skatinanti priemonė, todėl tinka persišaldžius;
• Liaudies medicinoje vaisiais gydomi virškinamojo trakto sutrikimai, nes jie skatina skrandžio sulčių sekreciją, didina rūgštingumą, lengvai laisvina vidurius;
• Šviežios sultys geriamos sergant hemorojumi, reumatu;
• Šermukšnio vaisių arbatos geriamos, sergant inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige, šlapimtakių uždegimu, inkstų ir kepenų ligomis. Šermukšnių uogos gerai nuo vidurių pūtimo, gerina savijautą sergantiems cukralige, lėtina aterosklerozę. Veikliosios šių uogų medžiagos gerina kraujagyslių elestingumą, mažina kraujospūdį.


Pašalinis poveikis - duomenų nėra.


Draudžiama vartoti

• Sergant akmenlige, opalige;
• Viduriuojant;
• Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.


Vartojimas - pagrinde vartojami esant avitaminozei.

Medicinoje vartojamos šviežios vaisių sultys, džiovintų žiedų arbata, džiovintų uogų nuoviras.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintų šermukšnių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens ir pašildoma 3 min ant silpnos ugnies, nukošiama. Dažniausiai vartojama išoriškai žaizdoms gydyti, vonioms ruošti.

Sumaltas džiovintas šermukšnių uogas tinka dėti į kepinius, naudoti arbatai ar papildyti arbatų įvairius mišinukus, dėti į kompotus ir pan. Be to, labai kvapni, vitaminga bei labai skani iš šermukšnių ir obuolių virta uogienė.


G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Šermukšnis | Uogos | Vaistažolės |