Mitybos patarimai norintiems sulieknėti





Norintiems sulieknėti. Idealiausia kai kūno masė mažėja – iki 1 kilogramo per savaitę. Pati dažniausia kūno masės prieaugio priežastis yra per didelis su maistu gaunamų kalorijų kiekis. Vis dėlto jūsų lieknėjimo plane turi būti ne tik racionalios mitybos, bet ir aktyvaus judėjimo, sporto bei psichologinio pasirengimo (nusiteikimo) elementų. Taigi, mitybos rekomendacijos mažinant svorį:

• kasdien suskaičiuokite suvartojamo maisto energinę vertę. Mityba turi neviršyti energinių poreikių- kiek suvartojate kcal, tiek ir išeikvokite;

• valgykite įvairų maistą, rinkitės liesesnius produktus;

• vartokite lengvai virškinamus baltymus (vištieną, žuvį);

• jei negalite atsispirti saldumynams, juos keiskite džiovintais vaisiais, venkite sūraus maisto;

• venkite keptų patiekalų ir maisto produktų, turinčių daug cholesterolio;

• venkite greitai paruošto maisto. Vadinamojo “greito maisto” užkandžiai, atkeliavę pas mus iš Vakarų, labai nenaudingi skrandžiui. Pirma, jie labai riebūs ir kaloringi. Antra, juose labai daug cholesterolio, skatinančio aterosklerozės vystymąsi. Trečia, šiame maiste gausu dioksinų, konservantų ir kenksmingųjų lipidų, kurie visiškai nereikalingi žmogaus organizmui;

• valgykite šiltą maistą;

• valgykite juodos duonos (rupaus malimo miltų su skaldytais grūdais, įvairiomis sėklomis, sėlenomis) ir venkite miltinių kepinių bei baltos duonos;

• kruopos ir patiekalai iš grūdinių kultūrų turėtų sudaryti mitybos pagrindą. Kruopų patiekalus ruoškite be riebalų ar riebaus pieno;

• valgykite pakankamai skaidulinių medžiagų turinčio maisto (duonos su sėlenomis, vaisių, daržovių);

• keiskite gyvulinės kilmės riebalus augaliniais aliejais;

• valgykite 5–6 kartus per dieną po mažai ir lėtai; retai valgant didėja cholesterolio kiekis kraujyje ir didėja aterosklerozės atsiradimo rizika;

• valgykite lėtai, gerai kramtydami maistą. Taip valgydami, jūs greičiau pasisotinsite, bet gerokai mažiau suvalgysite. Ypač kruopščiai kramtykite angliavandeningą maistą. Pavyzdžiui, bulves arba šokoladą burnoje reikia laikyti dvigubai ilgiau negu žuvį ar sūrį. Gerai sukramčius maistą, sumažėja kasai tenkamas krūvis, vadinasi, daugiau angliavandenių virsta energija ir mažiau susikaupia riebalų pavidalu;

• geriau valgyti tuo pačiu laiku;

• per dieną išgerkite 6–8 stiklines vandens;

• būtina valgyti jūros produktų, kuriuose yra organizmui reikalingo jodo;

• atminkite, kad alkoholiniai gėrimai žadina apetitą;

• Valgyti reikia tokia seka: iš pradžių — šaltieji užkandžiai, po to — karštas maistas, tada desertas. Gerti gėrimus leidžiama viso valgymo metu;

• Gerkite žaliąją arbatą (tačiau ji netinka žmonėms, kurių kraujospūdis per žemas);

• Gražiai papuoškite patiekalus ir valgydami gėrėkitės jų grožiu.

    G a i r ė s » Kaip suplonėti? | Verta žinoti | Mityba |