Rausvažiedė ežiuolė



Rausvažiedė ežiuolė – (lot. Echinacea purpurea) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 1 metro aukščio. Turi 1 arba kelis stiebus, kurių viršūnėje žiedynas graižas.Žiedai purpurinės spalvos. Lapai lancetiški, lygiakraščiai, šiurkščiai plaukuoti.

Paplitusi Šiaurės Amerikos vidurinėje ir rytinėse dalyse. Į Europą ežiuolė atkeliavo XVII a. pabaigoje. Nuo 1960 m. auginama VDU Kauno botanikos sodo vaistinių augalų kolekcijoje. Soduose, gėlynuose dar retai sutinkamas augalas.


Šeima: Astriniai (Graižažiedžiai) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke).

Rausvažiedė ežiuolė


Vaistinė augalinė žaliava – Antžeminė augalo dalis – rausvažiedžių ežiuolių žolė (Echinaceae pupureae herba; ankstesnis: Herba Echinaceae purpureae). Masinio žydėjimo pradžioje pjaunamos 25-35 cm žydinčios viršūnės. Iš nedžiovintos ežiuolių žolės gali būti spaudžiamos sultys. Žolė džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 40-45 C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinta žolė būna natūralios žalios spalvos su rudos, violetinės ir rožinės spalvos intarpais, silpno kvapo, karstelėjusio skonio.

Rausvažiedžių ežiuolių šaknys (Echinaceae pupureae radix; ankstesnis: Radix Echinaceae purpureae) kasamos rudenį (spalį) arba pavasarį (balandžio pradžioje). Nupurtomos žemės, pašalinama antžeminė dalis, nuplaunama ir apdžiovinama. Tada džiovinama džiovykloje 40-45 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovintos šaknys būna tamsiai rudos spalvos, specifinio kvapo, saldžiai aitraus sutraukiančio skonio.

Ežiuolė Amerikos indėnų buvo vartojama įvairių ligų, įkandimų, žaizdų gydymui. Amerikoje medicinoje šis augalas buvo pradėtas naudoti 1887 metais, tačiau modernūs tyrimai buvo pradėti tik 1930 Vokietijoje.

Kaupia alkilamidus, poliacetilenus, kavos rūgšties derivatus: cikoro rūgšties 1,2-3,1 % (daugiausia būna žydėjimo pradžioje), mažesni kiekiai cikoro rūgšties metilesterio. Taip pat eterinį aliejų - 0,08–0,32 % (bornilacetatas, borneolis, kariofilenas, germakrenas D, kariofileno epoksidas, palmitino rūgštis), polisacharidus, flavonoidus (rutiną, kvercetiną), mineralines medžiagas, vitaminą C.

• Gliukoproteinai stimuliuoja imuninę sistemą. Tyrimai parodė, kad ežiuolė padidina baltųjų kraujo kūnelių galimybes susidoroti su į organizmą patekusiais svetimais mikroorganizmais ir padidina T limfocitų aktyvumą, kurie yra būtini imuninei sistemai. Vartojama sergant lėtiniais uždegimais, po chemoterapijos, antibiotikų vartojimo, sutrikus medžiagų apykaitai;
• Fenilpropanoidai apsprendžia antibakterinį, antivirusinį poveikį, veikia Herpes padermes. Vartojami kvėpavimo takų infekcijų gydymui ir profilaktikai, pasikartojančioms kvėpavimo takų infekcijoms. Ežiuolė neapsaugo nuo peršalimo ligų, tačiau, jeigu bus vartojami jos preparatai, simptomai bus lengvesni ir pasveikimas bus greitesnis. Tinka vidinės ausies, šlapimo sistemos, burnos uždegimams gydyti;
• Echinacinas neleidžia mikrobams prasiskverbti į sveikas ląsteles ir jas sunaikinti bei skatina fibroblastų formavimąsi, kurie yra būtini naujo sveiko audinio susidarymui. Atlikus tyrimus, įrodyta, kad ežiuolės preparatai vartojami išoriškai pagreitina žaizdų gijimą, sumažina skausmą ir patinimą įpjovimų, nudegimų, egzemų, Herpes virusų pažeistose vietose;
• Stimuliuojančiai veikia smegenų, kraujo gamybos funkcijas.


Pašalinis poveikis

• Didelės dozės gali sukelti pykinimą ir galvos svaigimą;
• Alergiškiems žmonėms gali atsirasti bėrimai.


Draudžiama vartoti

• Nerekomenduojama vartoti esant progresuojantiems sisteminiams susirgimams ar autoimuninės sistemos sutrikimams (TBC, AIDS, ŽIV, leukozė);
• Esant alergijai astrinių šeimos augalams;
• Nėštumo metu.


Vartojimas - imuninei sistemai stiprinti preparatai vartojami 3-4 kartus per dieną iki 10-14 dienų. Peršalimo profilaktikai vartojamos tabletės ar kapsulės 3 kartus per dieną 6-8 savaites. Po to reikia kurį laiką nutraukti vartojimą, nes sumažėja ežiuolės poveikis.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas ežiuolių žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 30 min palaikoma, nukošiama. Geriama po stiklinę 30 min prieš valgį.


G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Ežiuolė | Vaistažolės |