Ne, tai ne ta, plačiai žinoma daržovių sriubos dieta, kai išsiverdi valgyklos dydžio puodą, ir ja maitiniesi visą savaitę. Po dviejų dienų ne tik kad valgyt nebegali, bet net nuo kvapo pradeda pykinti. Nenuostabu, kad kai kam pavyksta ir sulieknėti.
Šioje dietoje sriubas gali rinktis bet kokias, tiesiog laikykis protingų maisto produktų proporcijų ir porcijų. Ši dieta gera tuo, kad padės numesti svorio išvengiant įprastų kitas dietas lydinčių simptomų silpnumo, galvos svaigimo, greito nuovargio ir dirglumo. Be to, sriubos tikras balzamas skrandžiui ir žarnynui, juk būtent ten pirmiausia įvyksta pokyčiai laikantis dietos. Visos sriubos (ypač trintos) puiki gastritų, kolitų, cholecistitų ir vidurių užkietėjimo profilaktika, t.y. negandų, kurios užpuola organizmą pradėjus laikytis griežtų dietų.
Dietos mitybos taisyklės - pusryčiai įprasti, pietūs sriuba ir antras patiekalas, vakarienė sriuba.
Pusryčiams pasirink vieną iš šių produktų:
100 g neriebios varškės, natūralaus jogurto indelį, daržovių salotų, virtą kiaušinį, 100 g konservuotų kukurūzų, 50 g neriebios virtos dešros, 25 g kieto sūrio
Ir papildyk riekele skaldytų grūdų duonos, šviežiais vaisiais, arbata (kava) be cukraus.
Pietums pasigamink šaltą sriubą-tyrę. Pirmiausia, ją labai patogu imti į darbą šaltos sriubos nereikia šildyti. Antra, tokią sriuba organizmai lengvai įsisavina, o ji turi ne daugiau kaip 50 kcal. Tai sriuba iš prancūzių taip dievinamų porų, kuriuos jos laiko tiesiog stebuklinga daržove grakščiai figūrai išlaikyti.
Porų sriuba: 200 ml vandens išvirk 50 g smulkiai supjaustyto poro, morką ir bulvę. Neišpildama vandens, viską sutrink trintuve. Pasūdyk ir pagardink šaukštu neriebios grietinės ir susmulkintų petražolių.
Jeigu nemėgsti porų, išsivirk grybų sriubos. Jai reikės: 200 ml vandens, 100 g konservuotų šampinjonų sutrynusi grybus, pridėk 1 a.š. citrinos sulčių, 1 v.š. neriebaus pieno, druskos, pipirų, krapų.
Prie šios sriubos pietums gali suvalgyti vieną iš šių produktų: 50 g liesos virtos jautienos, 50 g virtos vištos krūtinėlės, 2 garuose troškintus maltinius, 100 g lašišos, 100 g troškintų galvijų kepenų, 100 g su svogūnais apkeptos ešerio filė, 150 g varškės apkepo.
Papildomai gali suvalgyti dar 150 g troškintų arba virtų daržovių, riekelę skaldytų grūdų duonos ir išgerti stiklinę daržovių ar vaisių sulčių.
Vakarienei geriausiai tinka karšta sriuba. Ji suteiks malonų sotumo jausmą, nors kalorijų joje vos 230. Išbandyk rumunišką sriubą: 100 g vištienos virk 20 minučių 300 ml vandens. Ant saulėgrąžų aliejaus pakepk supjaustytas daržoves pomidorą, morką, svogūną ir bulvę ir sudėk viską į sultinį. Pridėk vieną valgomą šaukštą manų kruopų. Virk ne daugiau kaip 10 minučių ant lėtos ugnies, pabaigoje pasūdyk.
Dar gali išmėginti sriubą iš lašišinio upėtakio. Į 50 ml verdančio vandens įmesk 200 g špinatų. Sutrink juos trintuve, pridėjusi 3 v.š. virtų ryžių ir 150 ml nuriebinto pieno. Pridėk į šią tyrę 50 g. susmulkinto virto upėtakio, pasūdyk, pridėk pipirų ir užvirink. Sriuba paruošta!
Vegetarės ir sūrių mėgėjos gali išbandyti sūrio ir lakštinių sriubą: į 300 ml verdančio vandens sumesk susmulkintus 50 g porų (arba svogūnų laiškų), morką, 20 g makaronų. Virk dešimt minučių ant lėtos ugnies. Po to supilk sriubą į ugniai atsparų indą, pasūdyk, papipirink ir pabarsčiusi 20 g tarkuoto sūrio dešimčiai minučių įdėk į orkaitę.
Jeigu tarp pagrindinių valgymų išalkai, suvalgyk greitai paruošiamos sriubos ji ir numalšins apetitą, ir figūrai nepakenks. Pirmenybę teik miltelių pavidalo sriuboms pakeliuose (jos turi iki 80 kcal, ką pagal kalorijas galima prilyginti obuoliui). Nereikėtų pirkti sriubų kubeliuose jos riebesnės. Beje, gal nežinojai, bet šias sriubas galima skiesti ne tik vandeniu, bet ir karštu, liesu pienu.
Keletas patarimų ruošiant dietinius pirmuosius patiekalus:
1. Sultiniams gaminti naudok liesą jautieną, veršieną ir baltą vištos mėsą. Virdama sultinį mėsą susmulkink nedideliais gabaliukais, ir kai vanduo užvirs nupilk jį, užpilk mėsą švariu verdančiu vandeniu ir virk iki pabaigos. Taip sumažinsi medžiagų, kurios didina apetitą, kiekį.
2. Jeigu nori išlaikyti maksimalų vitaminų, mineralinių druskų ir maistingųjų medžiagų (ypač baltymų) kiekį sriuboje, tai mėsos sultinį sūdyk 30 minučių iki virimo pabaigos, žuvies pradžioje, o grybų ir daržovių pabaigoje.