Vitaminas C gali sumažinti riziką susirgti diabetu





Vartojant daug vitamino C turtingo maisto, gali sumažėti tikimybė, kad išsivystys antrojo tipo diabetas.

Britų mokslininkai stebėjo vidutinio ir vyresniojo amžiaus vyrus ir moteris ir nustatė, jog kurių kraujyje buvo daugiausia vitamino C, tiems asmenims per 12 metų buvo mažesnė tikimybė susirgti diabetu nei tiems, kurie vitamino C turėjo mažiausiai.

Vaisiai ir daržovės Vakarų Europoje yra pagrindinis vitamino C šaltinis, o jo kiekis kraujyje yra geras rodiklis, kiek žmogus suvartoja vaisių ir daržovių, teigia dr. Nita G. Forouhi ir jos kolegos iš Kembridžo Metabolinių ligų instituto.

Žurnale "Archives of Internal Medicine" tyrėjai rašo, kad jų gautieji duomenys patvirtina, jog naudinga vartoti kuo daugiau vaisių ir daržovių.

Mokslininkų grupė stebėjo 21,831 asmenis, kurių amžius buvo nuo 40 iki 75 metų. Pradedant tyrimą, visi jo dalyviai pateikė išsamią informaciją apie savo sveikatą ir gyvenimo būdą, taip pat buvo nustatytas vitamino C kiekis jų kraujyje.

Per tyrimą antrojo tipo diabetu susirgo 3,2 procentai stebimųjų - 423 vyrai ir 312 moterų, praneša "Reuters Health".

Pasak tyrėjų, vyrai ir moterys su didžiausiais vitamino C kiekiais kraujyje turėjo 62 procentais mažesnę tikimybę susirgti diabetu nei tie, kas vitamino C turėjo mažiausiai.

Atsižvelgus į kitus su diabeto rizika susijusius faktorius kaip amžius, lytis, šeimos ligų istorija, alkoholio vartojimas, fizinis aktyvumas, rūkymas ir kūno svoris, vitamino C kiekio ir diabeto rizikos priklausomybė smarkiai nepakito.

Šie duomenys pateikia įtikinamų įrodymų dėl vitamino C ir vaisių bei daržovių vartojimo naudingumo diabeto rizikai mažinti, teigia tyrimo autoriai.

G a i r ė s » Viskas apie vitaminus | Vitaminų ypatumai | C vitaminas | Diabetas | Vitaminai |