Kas svarbiausia - tinkama mityba ir judėjimas pagreitins medžiagų apykaitą.
Kodėl dabar storėjame? - ne vienai keturiasdešimtmetį perkopusiai moteriai atrodo, kad ji storėja vien pažvelgusi į torto gabalą. Priežastis: kūnas gamina mažiau hormonų, o medžiagų apykaitos tempas sulėtėja maždaug 15 procentų. Be to, kūne sumažėja energiją eikvojančių raumenų dalis, užtat išauga riebalų sankaupos. Dėl to sunaudojame mažiau kalorijų ir greičiau storėjame. Mažėjantis estrogenų kiekis didina apetitą ir skatina riebalų atsargų kaupimą pilvo srityje.
Kaip išlaikyti pusiausvyrą?
Dabar ypač svarbu išsaugoti raumenų masę arba užsiauginti iš naujo. Be judėjimo nieko neišeis. Ypač tinka ištvermės sporto rūšys: važinėjimas dviračiu, bėgiojimas, sportinis ėjimas, plaukimas, lengvos jėgos treniruotės. Kuo didesnė bus raumenų masė, tuo daugiau energijos sunaudosime.
Darbe ar namuose patiriate daug streso? Stenkitės atgauti vidinę pusiausvyrą kvėpavimo ar jogos pratimais, tik neįpraskite raminti savęs tokiais sielos guodėjais kaip šokoladas, pyragaičiai, bulvių traškučiai, greitasis maistas - juose daug kalorijų.
Ideali mityba po 40 metų reiškia atsisakyti daug riebalų ir cukraus turinčių produktų. Paprastai moterys to laikydamosi negauna tiek kalorijų, kiek reikia, kad išlaikytų normalų svorį.
Tinkamos mitybos patarimai:
Neriebios mėsos ar žuvies, vaisių, daržovių ir grūdinių produktų deriniai pasotina, suteikia reikalingų maistingųjų medžiagų ir nestorina. Tai labai svarbu, nes kalorijų poreikis dabar sumažėjo, o maistingųjų medžiagų - padidėjo.
Baltymai iš liesos mėsos ir žuvies pagreitina medžiagų apykaitą. Idealu, jei per pietus ir vakarienę suvartosite apie 60 g mėsos ar žuvies.
Kad ir kaip neįtikėtinai skamba: omega3 riebalų rūgštys (kurių yra žuvyje ir aliejuje) tirpdo kilogramus. Jos skatina hormono leptino, kuris būtinas riebalams skaidyti, išsiskyrimą. Todėl bent du kartus per savaitę valgykite jūrinės žuvies, vartokite rapsų aliejų.
Žalioji arbata skatina noradrenalino, kuris gaminasi smegenyse, išsiskyrimą. Jis suaktyvina medžiagų apykaitą ir riebalų skaidymą. Kasdien išgerkite po 1-3 puodelius žaliosios arbatos.
Kai tarp valgymų atsiranda nedidelis alkis, numalšinkite jį neriebiu jogurtu, vaisiais ar duonos riekele su varške. Šie produktai turi mažai kalorijų ir ilgai išlaiko pastovų cukraus kiekį kraujyje.