Juodųjų serbentų nauda organizmui


Serbentai



Serbentai - tai daugiametis šakotas krūmas, (dabar auginami ir medelio formos), gali užaugti net iki 2,5 m. aukščio. Serbentai skiriasi ne tik skoniu ir spalva, bet ir nauda sveikatai.

Serbentų pasirinkimo niuansai

• Serbentai naudojami įvairiu pavidalu: tai ne tik arbatos, bet ir sultys, sirupai, įvairios uogienės bei džemai.

• Vertingiausi yra juodi serbentai, po to seka raudoni bei balti, tačiau atskirai paėmus kiekvienos spalvos serbentai turi šį tą ypatingo, būdingo tik jiems.

• Juodieji serbentai - viena vertingiausių uoginių kultūrų ir yra naudingas praktiškai visas augalas: uogos, lapai bei pumpurai, išskyrus šaknis, kurios irgi yra mokslininkų tiriamos.

• Juodųjų serbentų lapai turi daugiau vitamino C nei uogos.

• Vyresnio amžiaus žmonėms patariama rinktis baltuosius serbentus, beto, jie mažiau rūgštūs bei saldesni už raudonuosius serbentus.

 Daugiau - ką vertėtų žinoti apie serbentus?
 Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais

Juodųjų serbentų arbatos nauda

Arbatai paprastai naudojama juodųjų serbentų džiovintos uogos ar džiovinti lapai, kuri yra puiki alternatyva žmonėms, norintiems nustoti vartoti kofeino turinčius gėrimus.

Arbatos pasiruošti nesudėtinga ir patiems, nuvažiuokite į kaimą ar kur toliau nuo judrių kelių pas draugus, prisiskinkite lapų (beje, lapus kaip ir jau vėloka skinti, juos reikėtų skinti serbentų žydėjimo metu) bet uogų prisiskinti dar galite suspėti, ir juos sudžiovinti gerai vėdinamoje, saulės neapšviečiamoje, patalpoje. Pumpurai skinami žiemą arba anksti pavasarį, dar neišsprogę. Jie džiovinami taip pat, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje.

• Puodeliui verdančio vandens naudokite ne mažiau kaip 2 arbatinius šaukštelius ruošinio.

Juodųjų serbentų arbata – itin gražios spalvos, pagal kurios sodrumą galima nustatyti arbatos naudingumą: jei stipri arbata – tamsiai violetinės spalvos, vadinasi, yra šviežia, pilna vitaminų. Tokia – tamsi – arbata yra pati sveikiausia.

Reguliariai geriant juodųjų serbentų arbatas ar sezonu metu valgant uogas, žmonės yra energingesni, geriau jaučiasi, rečiau pavargsta, paprastai yra geros nuotaikos, optimistiškesnių pažiūrų.


Juodųjų serbentų nauda sveikatai:

• Per dieną suvartojus 50 g serbentų uogų yra visiškai patenkinamas vitaminų C ir P poreikis. Jos rekomenduojamos vaikams, senyviems žmonėms (tačiau reikėtų pasitarti su gydytoju), nusilpusiems ar po operacijų.

• Pektinai, esantys juodųjų serbentų uogose, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina miegą, mažina kraujospūdį.

• Juodieji serbentai rekomenduojami norint pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų (gyvsidabrio, švino, kobalto, stroncio ir kt.) druskas, radioaktyviuosius elementus, cholesterolį. Be to, pektinai neutralizuoja toksines medžiagas, kurios susidaro puvimo metu, normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą.

• Juoduosius serbentus naudinga valgyti tiems, kurie dažnai viduriuoja ar yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

• Juodieji serbentai pagerina kepenų, inkstų ir net kasos funkcijas.

• Britų mokslininkai teigia, kad juodųjų serbentų uogos turi savybių užkirsti kelią net ir diabetui, mažina cukraus kiekį kraujyje.

• Juoduose serbentuose esantis karotinas bei įvairios mineralinės medžiagos papildo hemoglobino ir geležies kiekį kraujyje, gerina jo kokybę, stiprina kapiliarus ir saugo nuo hipertonijos.

• Teigiamai veikia bei palaiko garbaus amžiaus žmonių protinę veiklą ir neleidžia jai susilpnėti.

• Juodieji serbentai mažina galvos, sąnarių skausmus.

• Juodųjų serbentų lapuose esančios rauginės medžiagos, vitaminas C padeda iš organizmo pašalinti šlapimo perteklių, tinka sergant inkstų akmenlige, šlapimo pūslės ligomis.

• Juodųjų serbentų sultys geriamos persišaldžius, prakaitavimui skatinti, reumato, hipertoninės ligos atvejais, kraujuojant, užkimus, kosint, pablogėjus apetitui, sergant tuberkulioze, žarnyno ligomis.

• Juodųjų serbentų uogienės, džemai rekomenduotinos sergant gastritu, žarnyno disbakterioze, plonosios ir storosios žarnos uždegimais.


Juodųjų serbentų sudėtis:

• Juodieji serbentai pralenkia visas kitas uogas, nors šiaip tik beveik visas) pagal juose esančių vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų kiekį ir koncentraciją. Juodieji serbentai turi daug vitaminų C, E, P, B, K, A, folio rūgšties, geležies, kalio, magnio, fosforo.

• Juoduosiuose serbentuose daug askorbo rūgšties (vitamino C) – nuo 200 iki 330 mg 100 g uogų ir iki 450 mg 100 g lapų. Tai dvigubai daugiau nei paros norma žmogui. Be to, juoduosiuose serbentuose labai mažai fermentų, kurie jį ardo, todėl perdirbant išlieka daug vitamino C. Vitamino C 7 – 8 kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, bet.. vertėtų žinoti kad erškėtuogėse ir aktinidijose C vitamino dar daugiau.

• Juoduosiuose serbentuose yra 115 proc. paros normos organinių rūgščių (citrinos, obuolių ir vyno akmens rūgšties). Jos gerina virškinimą. Esant mažam skrandžio rūgštingumui kompensuoja druskos rūgšties trūkumą.

• Juodųjų serbentų uogose labai daug kalio (350 mg 100-e g). Kalis šalina iš organizmo vandenį ir valgomąją druską, tai gerina sergančiųjų širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis būklę.

• Juodųjų serbentų uogos ir lapai – biologiškai aktyvių medžiagų, flavonidų šaltinis. Šie antioksidantai pranoksta vitamino E poveikį 50 kartų.

• Juoduosiuose serbentuose gausu chlorogeno rūgšties. Jos yra ir kavos pupelėse, saulėgrąžų sėklose, mėlynių lapeliuose, cikorijų šaknyse, ji – galingas antioksidantas, saugo nuo virusų ir bakterijų.

• Juodųjų serbentų energinė vertė (kcal) 52 kcal


Juodieji serbentai liaudies medicinoje

• Juodųjų serbentų lapai skatina šlapimo išsiskyrimą, tonizuoja. 20 g susmulkintų lapų užpilkite stikline karšto vandens, kai atauš, perkoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.

• Peršalus gerkime ne tik uogų, bet ir uogakrūmio lapų arbatą (20 g uogų ar 25 g lapų stiklinei vandens).

• Lapų nuoviru gydo odos, šlapimo pūslės ligas, inkstų akmenligę, reumatą ir persišaldymą.

• Lapų užpilas: (20 g smulkintų lapų vienai stiklinei verdančio vandens, aušinama, perkošiama ir geriama 1/3– ½ stiklinės 3–4 kartus per dieną) gydo šlapimo pūslės akmenligę, kepenis, inkstų ir šlapimo pūslės ligas.

• Uogų užpilu – podagrą ir hemorojų, sultimis – viršutinių kvėpavimo takų, žarnyno ligas, skrandžio opą, achiliją (tai druskos rūgšties ir fermentų nebuvimas skrandžio sultyse).

• Lapų ir jaunų šakučių nuovire maudomi vaikai, sergantys skrofulioze.

• Juodųjų serbentų sultys su medumi geriamos sergant bronchitu, laringitu, padeda atsikosėti. Jos gerina apetitą, detoksikuoja organizmą, vartojamos sergant avitaminoze, mažakraujyste.

• Uogų nuoviras naudingas kraujuojant dantenoms.

• Jeigu kamuoja stiprus kosulys, patariama vartoti juodųjų serbentų sulčių, medaus ir cukraus mišinio.

• Juodieji serbentai - puikus antiseptikas, padeda įveikti anginą, jei gerklė skalaujama jų sultimis, skiestomis vandeniu.

• Juodųjų serbentų lapų antpilai pašalina iš organizmo purinų ir šlapimo rūgšties perteklių, yra švelni laisvinamoji priemonė, taip pat, skatina prakaito išsiskyrimą, padeda sutrikus medžiagų apykaitai.

• Juodųjų serbentų lapų užpilas (1:1000) naudojamas vonioms, tinkamas išbertiems ar rachitu sergantiems vaikams.


Juodieji serbentai gaminant maistą

• Juodųjų serbentų lapai - labai kvapūs, todėl yra nepakeičiami konservuojant, sūdant, marinuojant daržoves, bei grybus.

• Iš juodųjų serbentų verdami kompotai, kisieliai, uogienės, gaminami džemai, želė, įvairūs desertai, vynas, padažai, jų dedama į pyragus, mėsos ir žuvų marinatus.

• Serbentų pumpurai vartojami esencijai, sirupui ir likeriui gaminti.

• Juodųjų serbentų uogos, bei lapai ir pumpurai ( ir švieži ir džiovinti) suteikia malonų kvapą girai, likeriui, degtinei.


Juodieji serbentai kosmetikoje

• Juodųjų serbentų ekstraktas ir jų sėklų aliejus padeda atsinaujinti odos ląstelėms ir neleidžia atsirasti raukšlėms. Jie naudojami veido ir paakių kremams gaminti.

• Veidą galima vilgyti vandenine juodųjų serbentų lapų arba pumpurų ištrauka. Veido oda tampa elastinga bei stangri.


Keli niuansai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį bei pasitarti su savo gydytoju, VALGANT juoduosius serbentus:

• Juodieji serbentai turi kraują tirštinančių savybių, padidina kraujo krešumą, todėl vyresniems žmonėms rekomenduojama juos valgyti saikingai..

• Dėl didelio kiekio vitamino K ir fenolio junginių šių uogų nepatariama vartoti sergantiesiems tromboflebitu (susirgimas, susijęs su venų sienelių uždegimu ir trombų susidarymu jose).

• Nereikėtų piktnaudžiauti juodaisiais serbentais varginant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, gastritui.

• Sergant hepatitu (liga, pažeidžianti kepenis), juoduosius serbentus reikėtų pakeisti kitomis uogomis.

• Gerti juodųjų serbentų pumpurų arbatą esant pabrinkimų, sergant inkstų bei širdies ligomis rekomenduojama tik pasitarus su gydytoju.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Serbentai | Uogos |