Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais





• Susirgus gripu - 1 saują susmulkintų juodojo serbento šakelių užpilti 4 stiklinėmis vandens. Virti 5 min., po to ant silpnos ugnies - dar 4 valandas. Nakčiai išgerti po 2 stiklines šilto nuoviro. Ligos metu gydymą pakartoti 2 kartus.

• Surinktus įvairių augalų pumpurus arba jaunus lapelius (beržų, blindžių liepų, lazdynų, juodųjų serbentų ir pan.) išdžiovinkite, sumalkite ir subėrę į indelį turėsite natūralių maisto papildų - organizmo stiprinimui. Vartokite po šaukštelį rytais per pusryčius.

• Prakaitavimą skatina. Avietės, serbentai (juodieji), spanguolės, bruknės, liepų žiedai, medus sustiprina prakaito išsiskyrimą ir tuo pačiu slopina karščiavimą ir drebulį. Kartu su jais į organizmą patenka vitaminai – mineralai, tikrai reikalingi šiomis sunkiomis minutėmis.

• Peršalus. Sumaišyti pusę stiklinės juodųjų serbentų vyno ir pusę stiklinės karšto vandens ir išgerti. Jeigu išprakaitavote ir temperatūra truputėlį nukrito, po valandos viską pakartoti. Patalynę keisti kaip galima dažniau. Ryte lengvai papusryčiauti, išgerti pusę stiklinės to paties vyno (be vandens) ir atsigulti.

• Nusilpus regėjimui. 30 g sutrintų morkų, 30 g erškėčių vaisių, 10 g juodųjų serbentų ir 30 g džiovintų dilgėlių. Įdėti į termosą 2-4 arbatinius šaukštelius mišinio ir užplikyti 2 stiklinėmis verdančio vandens. Laikyti 1 val., perkošti, vartoti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną. Gydymas trunka ne mažiau kaip 2 mėnesius.

• Nuo stiprių galvos skausmų: 3 kartus per dieną gerti po 1/4 stiklinės šviežių juodųjų serbentų sulčių.

• Nuo nudegimų ir iššutimų: juodojo serbento uogas nuplikyti verdančiu vandeniu ir sutrinti į košelę. Į ją įdėti valgomąjį šaukštą džiovintų smulkiai sutrintų vaistinės medetkos žiedų. Tepti košele iššutusius tarpupirščius arba nudegimus ir laikyti 2 val.

• Mažakraujystė. Valgyti šviežias ir džiovintas juodųjų serbentų uogas. 3-5 gr. džiovintų juodojo serbento lapų užplikyti stikline verdančio vandens ir 10-20 min. palaikyti uždengus. Gerti po 0,5-1 stiklinę 2-3 kartus per dieną kaip arbatą.

• Kai dažnai kartojasi gastritas arba norint jo išvengti. Valgyti uogas, kuriose gausu vitaminų – erškėtuoges, šermukšnius, žemuoges, juoduosius serbentus.

• Kai dažnai kartojasi gastritas arba norint jo išvengti. Rytais gerti morkų, kopūstų, greipfrutų, spanguolių, juodųjų serbentų sultis (gerti ne mišinį, bet vieną sulčių rušį, pvz. 1 dieną morkų sultis, kitą- kopūstų ir t.t.).



    G a i r ė s » Liaudiški patarimai | Vaistažolės liaudies medicinoje | Serbentai |