Liaudiški patarimai kaip gydytis valgomuoju svogūnu





• Lengvina atsikosėjimą - supjaustyti 10 nedidelių svogūnų ir vieną česnaką, užpilti pienu ir pavirti. Kai svogūnai ir česnakas suminkštės, nukošti ir gerti kas valandą po šaukštą prieš valgį.

• Kraujavimas - 3 kartus per dieną suvartoti po vieną arbatinį šaukštelį svogūno sulčių.

• Kojų nuospaudos dingsta, jei jas plauti keptų svogūnų nuoviru.

• Kirminai - 100 - 150 g. svogūnų susmulkinti iki košės, užpilti šiltu virintu vandeniu, palaikyti 10 val. Perkošti. Naudoti iš ryto nieko nevalgius 3-4 dienas.

• Jei dantis skauda iš kairės, tada ant nykščio prie nago uždėti perpjautą svogūną, česnako skiltelę arba iš česnako padarytą košelę skudurėlyje ir tvirtai pririšti. Jei dantis skauda iš dešinės, tvarstį uždėti ant kairės rankos.

• Išoriškai svogūnų košelė - naudojama plaukams stiprinti, nuo odos suragėjimo bei pigmentacijos, vabzdžių įgėlimams, karpoms, šunvotėms gydyti, taip pat gydomi nudegimai, furunkulai, pūlinės ir ilgai negyjančios opos bei žaizdos.

• Hemorojus. Ant gumbų dėti tarkuotas bulves ar keptą svogūną.

• Gydomi abscesai - keptų svogūnų šiltą košelę dėti ant furunkulo ir subintuoti. Tvarstį keisti 2 kartus per dieną.

• Gydomasis svogūnų pienelis ruošiamas iš galvutės svogūno ir puodelio pieno. Šis mišinys užvirinamas, paverdama apie 20 min., nukošiama ir laikoma šaldytuve. Vyresniems negu 6 mėnesių vaikams galima duoti po 1 arbatinį šaukštelį 3-6 kartus per dieną. Šis mišinys ramina, naikina bakterijas, padeda atsikosėti, tačiau kasdien ar nuolat jo vartoti nerekomenduojama.

• Gydo bronchitą ir kosulį(ypač stiprų) - svogūną supjaustyti mažais gabalėliais ir sumaišyti su 3 šaukštais medaus bei stikline vandens, trumpai pakaitinti ir palikti kelias valandas pastovėti. Svogūną nuspausti, nusunkti ir gerti po šaukštą šio sirupo 3 kartus per dieną. Sirupas tinka ir vaikams.


    Puslapiai » 1  •  2  •  3  •  4  •  5  •  6  • 

    G a i r ė s » Liaudiški patarimai | Vaistažolės liaudies medicinoje | Daržovės | Svogūnas |

Valgomasis svogūnas :: Allium cepa