Liaudiški patarimai kaip gydytis valgomuoju svogūnu





• Sergant bronchitu ir labai kosint, naudinga valgyti svogūnų laiškų salotas, paskanintas kiaušiniu ir grietine.

• Rekomenduojama 2-3 kartus per dieną karpas tepti šviežiomis svogūnų arba drebulės sultimis.

• Po lygiai sumaišyti druską, svogūnus ir česnakus. Gautą mišinį uždėti ant skaudančio danties ir iš viršaus uždengti tamponu 10-15 min.

• Plaukų stiprinimas. Smulkiai supjaustyti 2 svogūnus. Juos užpilti 1,5 stiklinės degtinės. Uždengti ir palaukus 2 val. perkošti. Gautu antpilu kasdien įtrinti galvos odą.

• Plaukų stiprinimas. Plaukus plauti išrūgomis, šviežiu alumi, svogūnų lukštų ar dilgėlių nuoviru.

• Plaukų stiprinimas - 4 dalis svogūno sulčių sumaišyti su 1 dalimi konjako ir 6 dalimis varnalėšos šaknų nuoviro. Tokiu mišiniu 2-3 kartus per savaitę įtrinti galvos odą.

• Plaukus stiprina ir skatina jų augimą: 30-50 g svogūnų lukštų užpilti stikline vandens ir virinti 15-20 min., palaukti 30 min. ir perkošti. Išplautus sausus plaukus suvilgyti nuoviru, leisti jiems išdžiūti savaime arba išdžiovinti plaukų džiovintuvu.

• Pigmentinių dėmių blukinimas. Citrinos - jei kasdien prausitės šviežiomis beržų sula ar vandeniu atskiestomis citrinų sultimis bei rytais ir vakarais dėmes trinsite ropinio svogūno sultimis, jos taip pat pabals. Tačiau prisiminkite, kad citrinos sultys netinka sausai odai.

• Perpjaukite svogūno galvutę pusiau, įdėkite į stiklinę, užpilkite actu ir padėkite šiltoje vietoje. Po paros laiko svogūną ištraukite. Rytais ir vakarais uždėkite svogūno skiltelę ant nuospaudos, aplink nuospaudą patepkite vazelinu arba kitais riebalais, apriškite. Ryte koją pamirkykite ir atsargiai nuimkite nuospaudą. Jei nuospauda didelė, gydymą pakartokite.

• Peršalus, kai skauda krūtinę - imti didelę svogūno galvą, nulupti, sutarkuoti, nusunkti per marlę, gautas sultis sumaišyti su šaukštu medaus ir gerti neskubant, mažais gurkšneliais.



    G a i r ė s » Liaudiški patarimai | Vaistažolės liaudies medicinoje | Daržovės | Svogūnas |

Valgomasis svogūnas :: Allium cepa