Vitaminas D :: Kalciferolis





Vitaminas D - kalciferolis - riebaluose tirpus vitaminas. Žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Skirtingai nei kitų vitaminų, vitamino D gauname ir su maistu ir jo yra susintetinama odoje, veikiant ultravioletiniams spinduliams.

Iš augalinio maisto organizmas gauna vitamino D2, o iš gyvulinės kilmės maisto - vitamino D3. Veikiant saulei, odoje pasigamina vitamino D3. Kad būtų veiklūs organizme vitaminas D2 ir vitaminas D3, jie turi būti aktyvinami. Todėl jie pirmiausia kraujo nunešami į kepenis, kur veikiant 25-hidroksilazei, verčiami į dar neveiklų 25-hidroksivitaminą D (25-(OH)D3), o šis toliau inkstuose paverčiamas jau biologiškai veiklia forma 1,25-dihidroksivitaminu D3 (kalcitrioliu).


Nauda:

• vitaminas D normalizuoja kalcio ir fosforo druskų pasisavinimą iš žarnyno, padeda joms kauptis kauluose. Tokiu būdu apsaugo nuo kaulų retėjimo - osteoporozės, skatina kaulų augimą,
• svarbus raumenų funkcijai,
• dalyvauja gerinant odos funkciją, naudojamas gydant kai kurias odos ligas.
• Naujausi moksliniai tyrimai patvirtino vitamino D reikšmę imuniteto stiprinimui bei vėžinių pakitimų atsiradimo stabdymui. Vėžio ir kai kurių odos ligų atvejais vitaminas D stabdo pakitusių ląstelių augimą ir dauginimąsi.


Trūkstant:

• Kūdikystėje ir vaikystėje trūkstant vitamino D, deformuojasi kaukolė ir stuburas, žandikauliai, sutrinka dantų augimas, atsiranda dėmių dantų emalyje, sukelia rachitą.
• Suaugusiems susilpnėja raumenys, silpnėja imunitetas, suminkštėja kaulai, susergama osteomaliacija (kaulų suminkštėjimas), pasireiškiančia kaulų skausmais ir daliniais kaulų lūžiais.
• Vitamino D trūkumas vaikystėje ir paauglystėje, kai kaulai kaupia kalcį, tankėja ir auga, vėliau gali padidinti kaulų retėjimo - osteoporozės riziką.


Perdozavimas gali pasireikšti:

• Smegenų, kraujagyslių, inkstų pažeidimais.


Randamas:

• žuvų taukuose,
• riebiose lašišose, silkėse, unguriuose,
• svieste,
• piene (dažnai pienas ir jo produktai būna praturtinti vitaminu D)
• sūryje,
• grietinėje,
• kiaušinių tryniuose,
• saulėgrąžų aliejuje,
• alyvų aliejuje.


Papildomai naudinga vartoti:

• Jo paros norma apsirūpinti užtektų 10 minučių pabūti saulėje, tačiau kiekvieną dieną to padaryti neįmanoma, todėl patariama jo vartoti papildomai, ypač rudens - žiemos laikotarpiu.
• Dėl saulės šviesos stokos ir sumažėjusių žarnyno rezorbcinių funkcijų ypač dažnai vitamino D trūksta vyresnio amžiaus žmonėms.
• Daugiau vitamino D reikia sergant kai kuriomis kepenų ir inkstų ligomis, rachito profilaktikai.
• Kadangi mityba ne visada užtikrina pakankamai vitamino D, jo papildomai patariama vartoti kartu su kalciu ir vaikams, kai intensyviau auga, nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims, moterims premenopauzės ir menopauzės periodu.
• Taip pat, mažai judantiems žmonėms.


Rekomenduojama paros norma:

• Vaikams - 5-10 mikrogramų;
• Paaugliams - 5,
• Suaugusiems - 5,
• Nėščiosioms ir žindančiosioms - 10.


Vartojimas:

Puikus vitamino D šaltinis - žuvų taukai. Pacientams, kurių inkstų funkcija sutrikusi, ir dėl to sumažėja, aktyvios vitamino D formos gamyba, yra skirti vaistai - alfakalcidolis (1hidroksivitaminas D3) - sintetinis kalcitriolio, aktyvios vitamino D formos, analogas. Jį paskirti gali tik gydytojas.

G a i r ė s » Viskas apie vitaminus | Vitaminų ypatumai | D vitaminas | Vitaminai |