Norint suliesėti, reikia kuo daugiau judėti ir valgyti mažai kaloringą maistą. Kad labai neprailgtų laukti rezultatų, liesėjimo procesą galima paspartinti pasitelkus tam tikrus augalus.
Šiam tikslui tinka ne tik augalai, mažinantys apetitą, bet ir stimuliuojantys šlapimo išsiskyrimą, gerinantys medžiagų apykaitą, padedantys atsipalaiduoti, švelniai laisvinantys vidurius ir kt.
Iš apetitą mažinančių augalų verta paminėti kukurūzus, o tiksliau - jų purkas, iš švelniai laisvinančių vidurius - senos lapus, šaltekšnio žievę, rabarbarų šakniastiebius. O laminarijos, arba jūros kopūstai, ne tik ilgam sukelia sotumo pojūtį, bet ir aprūpina organizmą jodu. Tai labai svarbu, nes trūkstant jodo sulėtėja medžiagų apykaita ir dėl to pradeda didėti kūno svoris.
Organizme susikaupusių skysčių kiekį greitai sumažina petražolių arba morkų sėklos, beržų lapai, dirvinio asiūklio žolė.
Paprastai svoris kaupiasi nesaikingai valgant. Viena iš nesaikingo valgymo priežasčių gali būti stresas (daugelis žmonių susinervinę smaližiauja arba kemša viską, kas po ranka papuola, iš tikrųjų nė nejausdami alkio). Tokiu atveju labai praverstų raminamieji augalai, pavyzdžiui, melisa, valerijonas, sukatžolė.
Norint suliesėti geriau pasikliauti ne vienu kokiu nors augalu, o keleto augalų mišiniais, nes jų poveikis būna efektyvesnis. Antpilus reikia vartoti reguliariai, o jiems gaminti naudojamus mišinius kaitalioti maždaug kas 2 savaites. Kas 1,5 mėnesio būtina daryti 1 mėnesio pertraukas.
Jeigu mišinyje yra vidurius laisvinančio augalo (pavyzdžiui, rabarbaro šakniastiebių), jo antpilą galima vartoti tik 1 savaitę. Ilgiau pavartojus, galima sukelti vidurių užkietėjimą, nes žarnynas spėja priprasti prie nuolatinio laisvinamojo poveikio.
Atsargiai reikia elgtis ir su kai kuriais kitais augalais. Pavyzdžiui, pagreitėjus kraujo krešumui, reikia vengti dilgėlių ir kukurūzų purkų, o nėštumo periodu - dirvinio asiūklio, kraujažolės, šalavijo, jonažolės žolės, šaltekšnio žievės, rabarbaro šakniastiebių ir net ramunėlių žiedų.
Sergant kokia nors lėtine liga, dėl augalų antpilų vartojimo derėtų pasitarti su gydytoju.
Visiškai sveikiems žmonėms rekomenduotini tokie vaistažolių receptai:
Imama po lygiai bruknių, juodųjų serbentų bei pipirmėčių lapų, ramunėlių žiedų, kraujažolių žolės, mėlynių ūglių bei šermukšnių vaisių, gerai susmulkinama ir kruopščiai sumaišoma; 2 valgomuosius šaukštus mišinio termose užpilama 300 ml verdančio vandens, po 3 valandų perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 15 minučių prieš valgį.
3 valgomuosius šaukštus tokiu pat būdu pagaminto šlamučių žiedų, šaltekšnio žievės, kraujažolių žolės, kukurūzų purkų bei erškėtuogių lygių dalių mišinio užpilama 500 ml šalto vandens, po 4 valandų užvirinama, 3 minutes palaikoma ant silpnos ugnies, lėtai atvėsinama, perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės 4-5 kartus per dieną (prieš pat valgį).
2 valgomuosius šaukštus beržų bei žemuogių lapų, vingiorykštės bei melisos žolės, dygiosios slyvos žiedų ir erškėtuogių lygių dalių mišinio užpilama 300 ml verdančio vandens, 5 minutes pakaitinama vandens vonelėje, 2 valandas palaikoma termose, perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
3 valgomuosius šaukštus gudobelės bei šermukšnio vaisių, bruknių bei šalavijų lapų, juodojo šeivamedžio bei ramunėlių žiedų, jonažolės, kraujažolės bei melisos žolės ir cikorijos šaknų lygių dalių mišinio užpilama 500 ml verdančio vandens, 15 minučių pakaitinama vandens vonelėje, 2 valandas palaikoma šiltoje vietoje, perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės šilto antpilo 4-5 kartus per dieną, 20 minučių prieš valgį.
3 valgomuosius šaukštus beržo, dilgėlių bei juodųjų serbentų lapų, šaltekšnio žievės, linų sėmenų, melisos, dirvinio asiūklio bei kraujažolės žolės, petražolių šaknų ir pankolio sėklų lygių dalių mišinio užpilama 500 ml verdančio vandens, 15 minučių pakaitinama vandens vonelėje, po 2 valandų perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės šilto antpilo 4-5 kartus per dieną, 20 minučių prieš valgį.
2 valgomuosius šaukštus bruknių, lauro bei juodųjų serbentų lapų, ramunėlių žiedų, šaltekšnio žievės, petražolės žolės, kukurūzų purkų ir rabarbaro šaknų lygių dalių mišinio termose užpilama 300 ml verdančio vandens, po 2 valandų perkošiama. Geriama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.