Mažo koloringumo maisto privalumai





Yra sakoma: "Valgysi 40 proc. mažiau – gyvensi 1,5 karto ilgiau" Ir tai - NE melas, tačiau...

Kad raciono kaloringumo sumažinimas ilgina gyvenimą, dar prieš 80 metų įrodė Virginia universiteto (JAV) mokslininkai. Tačiau tyrimai buvo atliekami su pelėmis, žuvimis, varlėmis... Kai mažai kaloringa dieta buvo skirta primatams, rezultatai jau nebebuvo tokie įspūdingi.

„Vertėtų atsargiai interpretuoti rezultatus, gautus tyrimus atliekant su gyvūnais. Visiškai neakivaizdu, kad tie patys dėsniai galios ir žmogui: jis patiria kur kas stipresnį aplinkos poveikį. Šia kryptimi vertėtų padirbėti daugiau“, - įspėja Senėjimo instituto (D.Britanija) direktorius Thomas Kirkwoodas.

Amerikiečių ir italų specialistų grupė apskaičiavo, kad norint bent kiek reikšmingai pailginti žmogaus ilgaamžiškumą, tektų tenkintis 1000-1100 kcal per dieną. Tačiau esant tokio mažo kaloringo dietai, didėja kitų su sveikata susijusių problemų, kurios visiškai neutralizuos „jauninantį“ tokios dietos poveikį, rizika.


Nors ir mokslininkų nuomonės labai skirtingos, amerikietis gerontologas ir imunologas daktaras Ray‘us Waldorfas sukūrė - 5 mažai kaloringo maisto ilgaamžiškumo taisykles:

• Pirmiausia reikia suaugti – vaikams mitybos ribojimai yra griežtai nerekomenduojami.

• Maisto sudėtį ir kaloringumą reikia keisti palengva. Griežtos dietos ir ilgalaikis badavimas labiau trumpina gyvenimą nei jį ilgina.

• Nederėtų mitybos riboti labiau nei 2000 kcal vyrams ir 1800 kcal moterims per parą (išimčių esama, bet jos individualios).

• Rinkitės produktus, kuriuose yra maksimalus kiekis mitybinių medžiagų ir minimalus – kalorijų; būtinai valgykite vaisius ir daržoves.

• Atsisakykite tuščių kalorijų, visų pirma – rafinuoto cukraus.

Kaip bebūtų, tačiau pasikonsultuot su gydytoju, ne reikia o BŪTINA, prieš pritaikant šias taisykles gyvenime..


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Ilgaamžiškumas | Ilgaamžiškumas | Kalorijos | Mityba |