Vaistažolių mišiniai peršalus





• Nuo peršalimo, gripo, esant aukštai temperatūrai: 2 arbatinius šaukštelius džiovintų paprastosios avietės uogų ir suberti į termosą. Užpilti stikline verdančio vandens ir uždengti. Rekomenduojama per vieną valandą išgerti 2-3 stiklines džiovintų uogų arbatos su medumi.

• Nuo peršalimo, gripo ir avitaminozės: imti lygiomis dalimis po valgomąjį šaukštą bruknių lapų ir uogų, užpilti stikline verdančio vandens, pavirti 5 min., nukošti. Karštą nuovirą pasaldinti medumi ir tuoj pat išgerti. Per dieną reikia išgerti 3 stiklines šio nuoviro.

• Nuo peršalimo ir karščiavimo: 1 valgomąjį šaukštą džiovinto arba šviežio dobilo žolės užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 40 min. Įdėti valgomąjį šaukštą medaus (jei jo nėra, galima ir be jo). Gerti po pusę stiklinės 1-2 kartus per dieną, pageidautina prieš miegą.

• Morkų sulčių, sumaišytų su medum rekomenduojama nuo kosulio, peršalus, užkimus - reikėti skalauti jomis gerklę.

• Kai peršalimo metu kosima ir karščiuojama. 1 d. erškėčių vaisių
1 d. aviečių vaisių
1 d. raugerškių vaisių
1 d. šeivamedžių žiedų
1 d. pelkinių vingiorykščių žolės
1 d. beržų lapų
1 valg. šaukšt. mišinio užpilamas stikline verdančio vandens. Geriama po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną.

• Kai peršalimo metu kosima ir karščiuojama. 1 d. šeivamedžių žiedų
1 d. liepų žiedų
1 d. ramunėlių žiedų
1 d. trispalvių našlaičių žolės
1 d. čiobrelių žolės
1 d. aviečių vaisių
1 valg. šaukšt. mišinio užpilamas stikline verdančio vandens. Geriama po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną.

• Gerti daug obuolių sulčių, atskiestų virintu vandeniu ir pasaldintų medumi.

• Esant peršalimui. 1 d. aviečių vaisių
1 d. liepų žiedų
1 valg. šaukšt. mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, paliekama 20 min, kad prisitrauktų, nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną kaip prakaitavimą skatinančią priemonę.

• Esant dažniems peršalimams, silpnam imunitetui bei tiesiog gripo profilaktikai. Saują nemaltų avižų nuplauti ir geriausiai būtų padaiginti. Po to, užpilti 1 litru virinto pieno ir užvirinti. Kaitinti ant silpnos ugnies 40min. (geriausias indas šiems vaistams ruošti - molinis, bet jei neturite, tiks ir emaliuotas). Gautą košę nuimti nuo ugnies ir iš lėto atvėsinti. Tada perkošti ir sumalti mėsmale. Avižas perkošti per marlę ir skystį padalinti į 3 dalis. Turi išeiti 3 nepilnos stiklinės. Į kiekvieną stiklinę įdėti po pusę arbatinio šaukštelio liepų medaus. Jei jo neturite, tiks pavasarinis medus, bet svarbiausiai, kad tai būtų natūralus medus, o ne su priemaišom.
Tokiu nuoviru tinka gydyti chroninę anginą, bronchitą, plaučių, limfmazgių uždegimą. Suaugusiems ir vaikams nuo 11 metų gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną 40 min. iki valgio. Gydymo laikas - 2 mėn. Vaikams nuo 7 iki 11 metų - po pusę stiklinės 3 kartus per dieną. Vaikams iki 7 metų - po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną.

• Atsiradus pirmiems peršalimo požymiams: truputi pašildyti 0,5 litro natūralaus nepasterizuoto pieno, įmušti į jį vištos kiaušinį ir įdėti po arbatinį šaukštelį medaus ir sviesto. Viską kruopščiai išmaišyti ir išgerti prieš miegą. Ryte peršalimas turėtų dingti.



    G a i r ė s » Liaudiški patarimai | Liaudies medicina gydant ligas | Ligos | Peršalimo ligos |