Molinių indų naudojimas ir priežiūra





Molis indams gaminti naudojamas nuo seno. Yra manoma, kad moliniai indai Lietuvoje pradėti naudoti III tūkstantmetyje prieš Kristų. Iki XV amžiaus Lietuvoje moliniai indai nebuvo glazūruojami, tačiau jau XVI amžiaus pradžioje keramikos meistrai pradėjo dengti dirbinius glazūra. Šiandien naudojamos įvairios glazūros – spalvota, matinė ar redukcinė.

Keramika – viena seniausių meno rūšių.

Moliniai indai yra gan mėgstami, nes jie paprastai yra originalūs bei pasižymi įvairove.

Renkantis molinius indus, kurie bus naudojami maistui, vertėtų rinktis glazūruotus, nors molis nėra kenksmingas, galima naudoti ir neglazūruotus indus, tačiau tokie indai būna trapesni, o jų paviršius nelygus ir grublėtas. Be to, jis sugeria skystį, tad maistas gali įgauti nemalonų prieskonį.

Privalumai

• Moliniai indai patvarūs,
• Atsparūs temperatūros pokyčiams,
• Palyginus pigūs.


Trūkumai

• Kaip bebūtų, molinių indų gamyboje pasitelkiama šiuolaikinė technologija, kur naudojama nemažai sintetikos. Taigi, nemažai sintetinių medžiagų naudojama, būtent moliui dekoruoti. Norint išgauti sudėtingesnį piešinį, įvairesnių spalvų puošybą, naudojami sidabro, geležies ir kt. oksidai. Tuo tarpu juodajai keramikai, norint išgauti tamsią spalvą, naudojami degūs naftos produktai, pvz., benzinas, žibalas ir kt.
• Patvarūs, bet dūžtantys.


Kaip išsirinkti keraminį indą?

• Svarbiausia – pabelsti į indą. Garsas turi būti skardus ir aiškus, kaip varpo. Tai reiškia, jog indas išžiestas tinkamoje temperatūroje.

• Jei girdimas nors mažiausias traškesys – neabejokite: indas įskilęs, nors plika akimi ir nematyti.

• Jei garsas duslus – nepirkite. Tai ženklas, kad indas prastai išdegtas.

• Rinkdamiesi juodosios keramikos indus atkreipkite dėmesį į spalvą: ji turi būti pilka. Jei spalva juoda – gaminys nevisiškai išdegtas.

• Pirkdami keraminius dirbinius parduotuvėje, atidžiai išstudijuokite etiketę: pasižiūrėkite ne tik kainą, bet ir gamintoją. Būtinai išsiaiškinkite, ar indas skirtas maistui laikyti. Gaminio etiketėje būtinai turi būti nurodyta, ar jis yra skirtas liestis su maistu – tai rodo taurės ir šakutės ženklelis.

• Geriausia, kad ta indo pusė, kuri liesis su maistu, būtų nespalvota: balta, glazūruota permatoma, bespalve glazūra.

• Indo paviršius turi būti lygus: negruoblėtas, be jokių įskilimų ar įtrūkimų.


Naudojimas

• Prieš naudojant rankų darbo keraminį indą patartina į jį pripilti pieno, surauginti ir išpilti. Teigiama, kad po tokios procedūros indas nepraleidžia drėgmės ir neutralizuojamos visos jame užsilikusios kenksmingos medžiagos. Neturint pieno, keraminį indą prieš naudojimą kelioms valandoms galima panardinti į šaltą vandenį.

• Daugelis keramikos indų – atsparūs karščiui. Bet labai šaltų į įkaitintą orkaitę geriau nekišti.

• Nenaudokite nuskilusių ar kitaip pažeistų glazūruotų keramikos indų – pažeista glazūra gali išskirti organizmui pavojingas medžiagas. Be to, teigiama, kad tokie indai skleidžia blogą energiją.

• Naujus glazūruotus indus pirmiausia išvirinkite 4% acto rūgšties skiedinyje, kad iš glazūros pasišalintų tirpus švinas. Virinkite pusvalandį. Paskui puodynes ir ąsočius drąsiai galima naudoti.


Priežiūra

• Jeigu porcelianiniame arbatinuke, kuris retai naudojamas, atsirado nemalonus kvapas, tai išplaukite jį, sausai iššluostykite ir ant, dugno padėkite gabalėlį cukraus. Prastas kvapas išnyks.
• Kartais porcelianinių ar fajansinių puodelių vidiniame paviršiuje lieka arbatos arba kavos nuosėdų, kurias sunku išplauti. Puodelio vidų išvalykite vata, suvilgyta actu arba stipriu valgomosios druskos tirpalu, arba patrinkite soda ir išplaukite.
• Porcelianinių puodelių ir lėkštučių su auksiniu krašteliu neplaukite vandeniu su soda — kraštelis greit nubluks.
• Kad kavinuke išnyktų nuosėdos, virkite jame vandenį su gabaliuku citrinos.
• Neglazūruotos keramikos nepatariama plauti įvairiais plovikliais, nes jų sudėtyje esančios cheminės medžiagos gali susigerti į indo sieneles, o vėliau patekti į maistą ir organizmą.


IR DAR:

Molinis indas, jei jis neglazūruotas, turėtų būti naudojamas vienam produktui laikyti: jei į ąsotį pradėjote pilti pieną, nieko kito į jį ir nepilkite.


    G a i r ė s » Buitiški patarimai | Indų priežiūra | Indai |