Vištienos sultinys - veiksmingiausias vaistas nuo peršalimo





Vištienos sultinys - artėja persišaldimų metas. O ar žinote, kas geriausiai padeda kovojant su peršalimo simptomais?

Pasirodo, arbatytė su citrina - ne pati veiksmingiausia priemonė.

Ar ką nors girdėjote apie vištienos sultinio galias?

Nebraskos (JAV) sveikatos centro mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar ne veltui vištienos sultinys, laikomas geriausiu vaistu nuo peršalimo. Liaudyje, ši tiesa seniai žinoma, tačiau ar tai nėra mitas? Pasirodo, kad ne. Mokslininkai įrodė, kad vištienos sultinys akivaizdžiai stabdo tam tikrų baltųjų kraujo kūnelių judėjimą.

Šie vadinamieji neutrofilai sukelia tokius peršalimo simptomus kaip paraudusi ir pabrinkusi gleivinė ir su tuo susijusius skausmus. Vištienos sultinys peršalus gali būti naudingas dėl krūvos teigiamų poveikių.

Tačiau nėra tiksliai žinoma, kas lemia uždegimą slopinantį efektą: vištiena, prieskoniai, daržovės ar visų sudėtinių dalių sąveika. Kad ir kaip ten bebūtų, vištienos sriuba tikrai turi gydomųjų savybių. Svarbiausia vištą virti ne mažiau kaip porą valandų. Peršalus, vištienos sultinys ir pagydys ir pasotins :)


Kaip išvirti vištienos sultinį?

Gerai paruoštas sultinys yra aromatingas, bet neutralaus skonio. Kadangi jis gali būti naudojamas kaip pagrindas sriuboms ar padažams gaminti, jis turėtų maloniai kvepėti, tačiau neužgožti patiekalo skonio. Sultinys ilgai virinamas ne vien tam, kad išgauti gerą kvapą, bet ir tam, kad iš kaulų išsiskirtų želatina, kuri sutirština padažus.

800 g – 1 kg vištienos su kaulais,
1 morka,
1 svogūnas,
0.5 petražolės ar saliero,
10 kvepiančiųjų pipirų,
2,5 - 3 litrai vandens.

Į indą sudėti vištieną su kaulais, užpilti šaltu vandeniu ir užvirinti, tada nudengti, nugraibyti putas, sudėti susmulkintas pakepintas prieskonines daržoves bei prieskonius ir virti ant mažos ugnies 2 – 3 valandas, kol mėsa bus minkšta. Po to sultinį perkošti ir nuskaidrinti.

Į sveikatą :)


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Įdomūs faktai | Maistas | Peršalimo ligos |