Topinambų nauda organizmui


Topinambai | Helianthus tuberosus



Topinambai (lot. Helianthus tuberosus) - tai astrinių šeimos augalas, daugiametis, paprastai užaugantis iki 1,5 nors gali siekti net 3,0 metrų aukščio ir pasirodo, priskiriamas prie žolių. Pats stiebas apaugęs plaukeliais, žiedynai geltoni, žydi rugsėjo-spalio mėnesiais (yra veislių kurios apskritai nežydi), panašus į saulėgrąžų graižus, netaisyklingos formos stiebagumbiai formuojasi po žeme, užaugina ~ 9 cm ilgio ir ~ 5 cm skersmens gumbus, kurie labiausiai matyt panašūs į imbiero šaknis. Topinambai kilę iš Šiaurės Amerikos, į Europą pateko XVII a. pradžioje, pirmiausia į Prancūziją, vėliau – į Italiją, Nyderlandus, Angliją. Pirmą kartą botaniškai aprašytas 1616 metais

Topinambai dar vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis, Jeruzalės artišoku, žemės kriaušėmis bei, turbūt dažniausiai girdimu, žieminėmis bulvėmis.

 Topinambų auginimo ypatumai 
 Paskanaukime - patiekalai į kurių sudėtį įeina topinambai 

Topinambai, kaip daržovės turbūt įdomios tuo kad juos galima, vos tik nutirpus sniegui ar net žiemą, kai nėra įšalo, kasti ir naudoti maistui - tai viena ankstyviausių ir daug priežiūros nereikalaujančių sezoninių daržovių.

Nors, topinambas dažniausiai ir vadinamas žiemine bulve, bet tai nereiškia, kad jis valgomas vietoj bulvių, apskritai bulvių skonio net neprimena. Nors šiaip skonis subtilus bei individualus dalykėlis - ir reikėtų patiems paragauti bei išragauti. Bet galima teikti, kad topinambų skonis kažkas panašaus į žiedinius kopūstus arba ropę nors man primena traškius lazdyno riešutus :).

Topinambus valgyti rekomenduojama šviežius, neapdorotus nors galima ir virti, troškinti, kepti, džiovinti ar netgi naudoti kaip kavos pakaitalą... bet topinambus valgantys manau nepaneigsite skaniausi, visgi yra žali, t.y švieži - įvairių mišrainių pavidale.


Topinambų gerosios savybės:

• Topinambuose C vitamino daugiau negu morkose ir burokėliuose.

• Topinambai nelinkę kaupti nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų.

• Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį – inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. O kasdienis inulino turinčių maisto produktų vartojimas padeda žmonėms, ypač sergantiems 1-o tipo diabetu, nes leidžia būti mažiau priklausomiems nuo insulino, natūraliai palaiko angliavandenių apykaitą organizme.

• Topinambų gumbuose gausiausia kalio (150–650mg K), nors teigiama kad daugiau mažiau yra beveik visa Mendelejevo lentelė - geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio, seleno ir t.t.

• Jeigu periodiškai gersite topinambų sultis niekada nesirgsite (ar nors jau žymiai sumažinsite tikimybę) insultu ir infarktu.

• Topinambuose esantys fruktoolisacharidai – sveikas gerųjų bakterijų maistas – padeda išlaikyti sveiką žarnyno ekologiją, todėl jie kartais pavadinami probiotikais.

• Topinambuose daug fruktozės. Kovo, balandžio mėnesiais jos susikaupia daugiausia (iki 20 proc.), o stiebagumbiai kaip tik tuo metu ir yra skaniausi.

100 g topinambo gumbų - 30 kalorijų.

Geležis 3,4 mg (26 %)
Magnis 17 mg (11 %)
Fosforas 78 mg (11 %)
Kalis 429 mg (9 %)
Kalcis 14 mg (1 %)
Cinkas 0,12 mg (1 %)
Angliavandeniai 17 g (iš jų inulinas 11-14 g + fruktooligosacharidai, gliukozė, fruktozė,
sacharozė)
Cukrus 9-15 g
Proteinai 2 g
Vitaminai B1 - 0,2 mg (17 %), B2 - 0,06 mg (5 %), B3 1,3 mg (9%), B6 0,01 mg (6%), C 4 mg
(5 %).


Topinambų nauda sveikatai:

• gerina medžiagų apykaitą, padeda reguliuoti virškinamojo trakto veiklą,
• gerina nervų sistemos veiklą,
• mažina kraujo krešumą, pasižymi kraują valančiomis bei skystinančiomis savybėmis,
• mažina gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje,
• nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį,
• padeda reguliuoti kraujo spaudimą,
• saugo kepenis ir inkstus, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje,
• didina organizmo imunitetą, padeda įveikti įvairias infekcijas, stresą,
• iš organizmo šalina toksines ir radioaktyviąsias medžiagas,
• reguliariai valgant gumbus ar geriant sultis, teigiamai veikia sergant leukoze,
• normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme,
• saugo nuo auglių, mažina vėžio atsiradimo tikimybę,
• mažina cukraus kiekį kraujyje,
• teigiamai veikia regėjimą.
• bei suteikia organizmui energijos.


Liaudies medicinos žinovai pataria:

• sergantiems cukralige: rekomenduojama suvalgyti po kelis žalius šakniagumbius tris kartus per dieną, 10–30 min. prieš valgį.

• džiovinti topinambų lapai bei stiebai tinka arbatoms - teigiama, kad lapai puiki diabeto profilaktikos priemonė.

• topinambo šakniagumbius nuplauti šepetėliu, lupti nereikia. Sutarkuokite smulkia tarka, įdėkite šaukštą alyvuogių, vynuogių kauliukų, arba kanapių aliejaus ir dėkite ant veido kaukes. Taip ilgam atsikratysite smulkiųjų raukšlių.

• džiovintų topinambų lapų ir stiebų vonia - 100 g lapų ir stiebų užplikoma 5 l vandens, verdama 5 min., 30–40 min. palaikoma, nukošiama ir supilama į vonią, pasimėgauti ne daugiau kaip 15 minučių - teigiamai veikia sergantiems kraujagyslių bei sąnarių ligomis.

• topinamų gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti.


Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, GAMINANT iš topinambų:

• Topinambų gumabai maistui kasami vėlai rudenį arba anksti pavasarį. Prasidėjus vegetacijai gumbų skonis suprastėja, nes sumažėja fruktozės kiekis, kuris tuo metu daugiau kaupiasi stiebuose, lapuose.

• Iškasti topinambų gumbai greitai genda. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti, nes sudygę valgyti netinka.

• Kaip jau rašiau topinambų šakniavaisius, kaip ir daugumą daržovių naudingiausia valgyti žalius ir odelės nepataria lupti, tik gerai nuplauti tekančiu vandeniu, taip turėtume gauti daugiau naudingų medžiagų. Tačiau jei visgi lupate, nuluptus gumbus vertėtų iš karto pamerkti į parūgštintą ar pasūdytą vandenį, kad nepatamsėtų.

• Pjaustytus ar tarkuotus topinambų gumbus, kad greitai nepajuostų, galima apšlakstyti citrinų sultimis.


Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, VALGANT topinambus:

• vartojant žalius - gali pūsti vidurius.


Topinambų laikymas:

Kaip jau minėta, kasam tiek - kiek suvalgysime, iškasti gumbai greitai suvysta bei skoninės savybės blogėja.

Norėdami juos išlaikyti ilgiau, vertėtų suvynioti į drėgną rankšluostį ir laikyti šaldytuve.

Beto, gumbus galima ir užšaldyti.


Ir dar...

2002 m. Nicoje (Prancūzija) vykusiame Tarptautiniame kultūrinio paveldo festivalyje topinambai pripažinti geriausia daržove sriuboms.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Daržovės |