Juodavaisė aronija



Juodavaisė aronija (lot. Aronia melanocarpa) - daugiametis iki 2 metrų aukščio krūmas. Lapai ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški, su smailia viršūne. Jų viršus tamsiai žalias, blizgantis, apačia šviesesnė; rudenį parausta.

Šeima: Erškėtiniai - Rosaceae.
Liaudiški pavadinimai: juodavaisis šermukšnis.

Žydi - žydi gegužės-birželio, vaisiai prinoksta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Žiedai dvilyčiai, balti arba rožiniai, po 12-34 susitelkę skėtiniuose žiedynuose.

 Daugiau - liaudiški receptai su juodavaise aronija

Juodavaisė aronija

Vaisiai(uogos) rutuliški, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys, saldžiarūgščiai, truputį aitrūs; su 8 tamsiai rudomis raukšlėtomis sėklomis. Maistinis, vaisinis, techninis, medingas, vaistinis ir dekoratyvinis augalas.

Paplitęs - kilusi iš Šiaurės Amerikos. Lietuvoje auginama soduose, sodybose. Gan dažnai atrandama.


Vaistinei žaliavai naudojama juodavaisių aronijų vaisiai. Jie renkami rugpjūčio antroje pusėje - rugsėjo pradžioje. Nunokę vaisiai skinami giedrą dieną. Jei numatoma juos ilgiau laikyti, skinama kekėmis, stengiantis išsaugoti viršūninius pumpurus.
Be kotelių skinti vaisiai tinka sultims, uogienėms ir kitiems gaminiams. Švieži vaisiai išbūna 1,5-2mėn., laikant juos +10 C temperatūroje drėgnoje patalpoje.

Jei nuskinamos kekės, jos suveriamos ant vielų ar virvelių ir pakabinamos ant aukšto, sandėliuose, nekūrenamose patalpose. Iki pavasario vaisius galima išlaikyti šaldytuve 0 – +3 C temperatūroje arba šaldiklyje, supilsčius po 1,0-1,5kg į plastikinius maišelius. Laikant vaisiai pasidaro saldesni, sumažėja aitrumas. Tinka vartoti metus.

Vaisius galima džiovinti džiovykloje 45-50 C temperatūroje, po to sumalti ir naudoti įdarams, kepiniams paskaninti bei spalvai suteikti. Kad ilgiau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iš karto pertrinamos su cukrumi(1:1), laikomos vėsioje vietoje. Aronijų vaisiuose yra iki 10% cukrų, iki 1,8% organinių rūgščių. Vitamino C susikaupia iki 35,0mg%(atskirais atvejais- iki 60,0mg%), o daugiausia juose flavonoidų(vitamino P) - teigiama kad, pagal vitamino P kiekį aronijai nėra lygių.

Be to, vaisiuose rasta vitaminų B1, B2, B6, B9(folio rūgšties), B12, E, PP, makroelementų(geležies, fosforo), mikroelementų(boro, mangano, molibdeno, vario, kobalto ir kitų), o ypač daug jodo(iki 24mg%).


Liaudies medicinoje (gydomosios savybės):

• Vitaminas C. Aronija kaupia labai daug vitamino C, todėl gali būti vartojama kaip vitamino C šaltinis įvairiems susirgimams, peršalimams gydyti;

• Be to, aronijose daug organinių rūgščių, vitaminų C, E, B grupės vitaminų, folio rūgšties, geležies, fosforo, boro, mangano, vario, kobalto. O daugiausiai šiose uogose yra vitamino P ir jodo.

• Flavanoidai (cianidinas, hesperidinas, rutinas) pasižymi P vitamininiu aktyvumu, todėl tinka vitamino P trūkumui sumažinti. Sumažina padidėjusį kapiliarų pralaidumą, padidina kraujo krešumą. Flavanoidai yra svarbūs gydant širdies ir kraujagyslių ligas: gerina kraujo apytaką, stiprina kraujagyslių sieneles, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Rekomenduojama aronijas valgyti sergant ateroskleroze, cukriniu diabetu. Aronijos pasižymi kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Vitaminas P padeda geriau įsisavinti vitaminą C.

• Šviežios aronijų sultys mažina arterinį kraujospūdį, dėl to vartojamos hipertonijai gydyti, taip pat pagerėja galvos smegenų funkcijos.

• Jeigu jas gersite valgydami, pagerės apetitas, skrandžio sulčių sekrecija, padidės jo rūgštingumas, bus lengviau virškinti maistą.

• Aronijos sultimis gydomos kai kurios odos ligos (ypač šlapiuojanti egzema). Sultimis galima gydyti net nudegimus.


Pašalinis poveikis:


  Aronijose yra antociano – mėlynų dažų, kurie skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, tačiau lėtina leukocitų susidarymą ir didina kraujo krešėjimą. Todėl daug šių uogų nerekomenduoja valgyti žmonėms, kuriems gresia insultas, infarktas ar turintiems polinkį į padidėjusį kraujo krešumą, tai gali paskatinti trombų susidarymą kraujagyslėse bei sukelti kitokių nepageidautinų pasekmių.

Draudžiama vartoti:

• Nepatartina vartoti esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms;

• Nerekomenduoja vartoti, kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

• Kai yra padidėjęs kraujo krešėjimas, taip pat tiems žmonėms, kurių žemas kraujospūdis.

• Nepatariama daug aronijų (ar jos prieparatų) valgyti ar gerti sulčių vyresnio amžiaus žmonėms.


Vartojimas - aronijos vaisiai vartojami sultims, uogienėms, sirupams, kisieliams, kompotams, džemams, maisto dažams gaminti. Iš jų daromi vynai, trauktinės, likeriai.


G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Aronija | Uogos | Vaistažolės |