Juodieji ridikai - nors ir kartūs, bet labai naudingi! Senoji liaudies medicina teigia, kad juodųjų ridikų sultys arba sutarkuoti šakniavaisiai veiksmingai gydo peršalimo ligas. Šiuose, dar žieminiais vadinamuose, ridikuose labai daug eterinio aliejaus bei karčiųjų glikozidų.
Taip pat ši daržovė gali pasigirti biologiškai veikliais junginiais ir baktericidinėmis medžiagomis, stabdančiomis mikroorganizmų dauginimąsi. Tad tarkuokite ridikus į salotas arba pasigaminkite naminių antigripinių" vaistų - juodųjų ridikų sulčių su medumi. Tad prie darbo! Išsirinkite didesnį šakniavaisį, nupjaukite jo viršūnėlę (neišmeskite) ir šiek tiek apačią, kad ridikas stabiliai stovėtų, nenuvirstų. Išgremžkite ridiko vidų, kad gautumėte tokį ridikėlį-kubilėlį ir pripildykite medaus, nepilkite medaus sklidinai, palikite vietos ir išsiskirsiačioms ridiko sultims. Uždenkite ridiko viršūnėle ir palikite bent jau 4-5 valandoms kambario temperatūroje. Skystį, kuris išsiskirs per tą laiką nupilkite į indelį ir laikykite vėsioje vietoje. Gerti šias sultis reikia po vieną valgomąjį šaukštą (vaikams pakaks ir po arbatinį) 3-5 kartus per dieną, po valgio. Senoliai sako, kad šios sultys puikiai padeda sergant peršalimo ligomis.
Raudonoji paprika - Ne tik citrinos ar apelsinai gali puikuotis dideliu kiekiu vitamino C. Pastarojo paros dozę galite gauti ir suvalgę vieną papriką, pasižyminčią itin svarbia savybe - vitaminai jose išsilaiko net verdant ar konservuojant. Kiek įmanoma daugiau ir dažniau šių daržovių rekomenduojama valgyti žmonėms sergantiems laringitu, bronchitu ar kitomis ūmiomis viršutinių takų kvėpavimo ligomis. Tiesiog sutrinkite raudonąją papriką du keletu skiltelių česnako ir mėgaukitės sveiku ir, svarbiausia, skaniu mėsos pagardu.
Aitrioji paprika - pirmoji pagalba persišaldžius. Dažnas nustemba, jog šis aštrus pipiriukas nuo gripo saugo taip pat kaip imbiero, citrinos ir medaus arbata. Stenkitės kuo dažniau patiekaluose naudoti šią prieskoninę daržovę, mat ji palengvina atsikosėjimą, mažina gleivinės paburkimą bei iš bronchų padeda pasišalinti gleivėms.
Apelsinai - Ar žinojote, kad šviežių apelsinų sultys padeda sumažinti aukštą kūno temperatūrą? Taigi jos ne tik skanios, bet ir vertingos siekiant apsisaugoti nuo gripo. Per dieną suvalgykite bent vieną apelsiną ir puiki atgaiva bakterijų puolamam ar vitaminų trūkumo nualintam organizmui - garantuota. Mokslininkai teigia, kad net vienas apelsinas gali patenkinti vitamino C paros poveikį. Apelsinuose taip pat yra bakterijas naikinančių fitoncidų, todėl šie oranžiniai citrusiniai vaisiai - dar vienas natūralus jūsų ginklas kovoje su gripu (juose daug vitaminų C, B1, B2 bei provitamino A.
Daiginti kviečiai - Geriausias natūralus cinko, vario, mangano ir neorganinio fosforo šaltinis - daiginti kviečiai. Todėl ir užpuolus infekcijai, rekomenduojama pirmiausia skubėti ne į vaistinę, o į prekybos centrą, kur galėsite įsigyti lengvo ir švaraus maisto, padedančio sureguliuoti įvairius sveikatos sutrikimus. Taip, būtent daiginti kviečiai - dar vienas natūralus būdas apsisaugoti nuo gripo. Išspauskite jų sultis ir skalaukite skaudančią gerklę. Jeigu pajautėte ausų skausmą - įlašinkite šiek tiek daigintų kviečių sulčių ir skausmas nurims. Lašinamos į šnerves bei įtrauktos pro nosį sultys padeda išvalyti ir gydo sinusitą. Sumaišykite daigintus kviečius su šaukštu medaus ir mėgaukite sveikais bei skaniais pusryčiais. Liaudies medicina byloja, jog tirai nebūtina sirgti, kad galėtumėte mėgautis mėtų arbata su šaukšteliu liepų medaus. Tačiau jeigu jau rimtai susirgote - užsiplikykite labai stiprią mėtų arbatą ir pastaroji gana sparčiai numuš" organizmo karštį. Pagrindinė gydomoji mėtų dalis - mentolis, kurio gausu jos eteriniuose aliejuose. Tad daugelio mėgstama kvapnioji mėtų arbata stimuliuoja širdies veiklą, mažina arterinį spaudimą bei slopina galvos skausmą.
Citrinos - Jei kiekvieną rytą pradėsite stikline vandens su vienos citrinos sultimis - būsite žvalūs, energingi, sveiki, sureguliuosite skrandžio rūgštingumą. Sakoma, kad dviejose citrinose yra visos paros vitamino C dozė. Kai šio vitamino trūksta, žmogus jaučiasi pavargęs, tampa neatsparus infekcinėms ligoms. Citrinos pasižymi ir antimikrobinėmis savybėmis, tad jei pakilo temperatūra, gerkite skiestas citrinos sultis, jei sloguojate - atlikite inhaliacijas su keliais lašais eterinio citrinų aliejaus.
Granatu sultys - Jose be galo daug vitaminų ir naudingųjų mikroelementų, bet svarbiausia - granatų sultyse gausu lengvai organizmui įsisavinamos geležies, tad joms nėra lygių didinant hemaglobino lygį kraujyje. Tai ne tik puiki priemonė nuo mažakraujystės, tai tikras organizmo stiprinimo eliksyras. Būkite atsargūs tie, kurių jautresni skrandžiai - granatų sultyse daug rūgščių, tad geriau jas gerkite atskiestas vandeniu.
Čiobreliai - Liaudies medicinos ekspertai teigia, jog šaltuoju metų laiku vaistažolių arbatas profilaktiškai nuo peršalimo reikia gerti du tris kartus per dieną tris savaites. Siaučiant gripo susirgimams rekomenduojama rytinį kavos ritualą pakeisti puodeliu čiobrelių arbatos, nes vienas populiariausių mūsų stiprintojų - čiobrelis - naikina organizme bakterijas ir svarbiausia, ypatingai saugo kvėpavimo takus nuo įvairių virusų ir grybelių. Jeigu plikysite žalių čiobrelių arbatą - vaistažolių nepagailėkite, nes pastarosios ne tokios stiprios kaip džiovintos (1 valgomasis šaukštas džiovintų čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens ir palaikykite 30 min. Gerkite tris kartus per dieną). Atminkite, kad viena čiobrelių arbata šiek tiek džiovina gleivinę, todėl norintiems palengvinti atsikosėjimą geriau čiobrelius maišyti su kitomis vaistinėmis arbatžolėmis, pvz., šalavijais. Iš vaistinių čiobrelių žydinčių viršūnių ir lapų gaminamas eterinis aliejus dar vadinamas natūraliu antibiotiku. Nuo seno vartojamas ir masažams, ir aromatinėms lempoms bei vonioms, bet svarbiausia - gydymo tikslais. Eterinis čiobrelių aliejus padeda atsistatyti jėgoms po ilgos ligos bei naudojamas inhaliacijoms gydant kvėpavimo takų ligas (kosulį, bronchų uždegimus ir kt.) - įlašinkite keletą lašų eterinio aliejaus į karštą vandenį ir kvėpuokite garais. Taip pat galite 3-5 lašus šio aliejaus sumaišykite su 10 ml etilo spirito ir turėsite puikią gerklės ir ryklės skalavimo priemonę sergant angina.
Melisa - Jeigu nuo gripo siekiate apsisaugoti gerdami natūralią melisų arbatą, atminkite, jog būtina ją gerti mažiausiai du kartus per dieną keletą savaičių. Tik tuomet jūsų organizmas pajaus realią melisose slypinčių eterinių aliejų naudą. Jie atpalaiduoja, suteikia jėgų, o taip pat naikina bakterijas.
Ramunėlės - Jau paruoštuose ramunėlių arbatos maišeliuose slypi jūsų organizmo apsauga nuo daugelio ligų, tarp jų - ir peršalimo. Vienos populiariausių visame pasaulyje vaistinių augalų ramunėlės nuo seno vartojamos kaip raminantis vaistas bei prakaitavimą skatinanti priemonė sergant peršalimo ligomis (pirmiausia inhaliacijoms).
Šaltalankis - polivitamininis augalas, o tai reiškia, kad jo uogos egausu pačių įvairiausių vitaminų. Dėl vitaminų kiekio šaltalankio uogos pripažintos vienu vertingiausių biologiškai aktyvių medžiagų šaltiniu. Šaltalankių sultys - puiki priemonė, padedanti atstatyti jėgas po įvairių ligų ir kaupti jas kovai su virusais.
Eukaliptas - Eukalipto lapuose slypinčios gydomosios savybės pastebėtos dar Australijos aborigenų laikais. Jau tada iš lapų išgaunamas aliejus buvo naudojamas gydyti karščiavimą. Šiandien žinome ir tai, jog eterinis eukalipto aliejus puikiai malšina kosulį ir pasižymi ypatingomis virusus ir bakterijas naikinančiomis savybėmis. Kamuoja kosulys? Į vonią arba garintuvą įlašinkite šio aliejaus ir mėgaukitės garų privalumais. Keletą eukalipto eterinio aliejaus lašų galite sumaišyti su masažo ar kitu aliejumi ir periodiškai įtrinti riešus - sklindantis aromatas nuolat dezinfekuos orą aplink jus ir padės išvengti slogos.
Avietės - Sakoma, kad avietės - geriausias vaistas peršalus, net vadinamos natūraliu aspirino pakaitalu. Gydomųjų savybių turi ir aviečių vaisiai, ir lapai, ir šaknys, ir jaunos šakelės su lapeliais. Uogose gausu vitaminų ir salicilo rūgšties, kuri skatina prakaitavimą. Džiovintų šakelių su uogomis arbatą rekomenduojama gerti peršalus ar sergant gripu. Na, o jei šakelių neturite, pasirūpinkite aviečių uogiene. Šaukštelis uogienės - gurkšnis karštos arbatos - ir skanu, ir sveika.
Bičių produktai - medus - vienintelis negendantis produktas pasaulyje, medus laikui bėgant gali tik susikristalizuoti, tačiau tai nekeičia nei jo maistinių, nei gydomųjų savybių. Itin efektyvus vaistas nuo daugelio ligų, be abejo, gelbsti ir peršalus ar nuo įvairių gripo infekcijų, o kasdienis jo vartojimas stiprina imuninę sistemą. Valgomąjį šaukštą šilto medaus (geriausia atlaisvinti dangtelį ir indą su medumi palaikyti karštame vandenyje. Jokiu būdu medaus nešildykite mikrobangų krosnelėje, nes tokiu būdu sunaikinsite visus medaus fermentus) sumaišykite su ¼ šaukšto cinamono ir vartokite bent tris dienas. Mokslininkai teigia, jog toks mišinys išgydo daugumą chroniškų peršalimų, slogų ir ypatingai gerai išvalo sinusus. Sergant ūmiomis ir chroniškomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, labai naudingos medaus inhaliacijos: naudojant standartinį inhaliatorių, gaminamas 50 proc. medaus ir distiliuoto vandens tirpalas. Vienai inhaliacijai užtenka 15-20 mm tirpalo. Procedūra trunka 20 minučių. Galima naudoti ir paprastą arbatinuką: ant snapelio užmaukite guminį vamzdelį ir į jį įstatykite piltuvėlį. Ligonis turi kvėpuoti iš piltuvėlio besiveržiančiais garais. Medus įdedamas tuomet, kai užverda vanduo. Vienai inhaliacijai reikia 50 ml vandens ir 1-2 arbatinių šaukštelių medaus. Procedūra daroma prieš miegą. Po jos negalima eiti į lauką.
GRIKIŲ MEDUS Specifinio aromato ir skonio tamsus (rausvas ar beveik rudas) grikių medus paragavusiems pirmą kartą truputį kutena gerklę, tačiau ilgiau vartojant gali pakeisti daugelį vaistų: neleidžia kalkėti kraujagyslėms, saugo nuo vėžio ir Alzhaimerio ligos. Daug geležies ir baltymų turintis grikių medus bene geriausiai iš visų medaus rūšių slopina mikrobų dauginimąsi organizme.
LIEPŲ MEDUS Peršalus geriausias vaistas nuo gerklės skausmo - liepų medus. Uždegimą mažinantis ir kosulį švelninantis labai malonaus kvapo medus vartojamas ir nuo slogos, anginos, gerklų uždegimo, bronchito bei bronchinės astmos.
EUKALIPTŲ MEDUS Eukalipto medus dažniausiai rekomenduojamas sutrikus kvėpavimo takams, mat jis malšina patį kosulį ir, be abejo, padeda atsikosėti. O norėdami, kad miego metu nekankintų gerklės perštėjimas - prieš eidami miegoti krūtinę ir padus įtrinkite eukaliptų medumi. Šis medus ypač tinkamas jau minėtoms medaus inhaliacijoms.
ŽIEDADULKIŲ GRANULĖS Bitės gamina ne tik puikiai visiems žinomą ir sveikatai naudingą produktą - medų. Žiedadulkių granulės - nepamainomas natūralus biostimuliatorius ir imunomoduliatorius. Tai reiškia, kad naudojant žiedadulkes galima padidinti atsparumą infekcinėms ligoms ir pagerinti bendrą organizmo imuninę sistemą. Taip pat šis produktas padeda grąžinti jėgas po infekcinių ligų. Naudokite jas profilaktiškai, ypač šaltuoju metų laiku ir virusinių ligų protrūkių metu. Kasdien 15 minučių iki valgio išgerkite vieną arbatinį šaukštelį žiedadulkių granulių, ištirpintų stiklinėje vandens. Vaikams pakaks vandenyje ištirpintų kelių grūdelių, o paaugliams šio preparato vartoti nepatartina.
Česnakai ir svogūnai - puikiai naikina bakterijas, virusus, stimuliuoja kraujotaką, valo nosiaryklę, plaučius, bronchus. Jie veikia lyg antibiotikai, tik sukurti pačios gamtos. Taip pat šios aitrios prieskoninės daržovės didina imuninį aktyvumą. Tad stiprinkite save kasdien valgydami žalių svogūnų ir česnakų, gardinkite jais salotas, užkandžius. Svogūnų sultys su medumi - liaudies medicinos rekomenduojamas vaistas skaudančiai gerklei apraminti ar peršalimui gydyti.
Imbieras - Puikus prieskonis - pagardinantis ir saldžius kepinius, ir mėsos patiekalus. Tačiau imbieras jau labai senai vartojamas ir įvairių ligų profilaktikai, tame tarpe ir peršalus, karščiuojant. Imbiero gimtinė Azija, tad būtent Azijos šalyse imbieras kaip vaistas labai populiarus ir vartojamas daugybės ligų gydimui (jūros ligos, migrenos, padidėjusio cholesterolio kiekio mažinimui, nėščiųjų pykinimui, t.t.). Šviežias imbieras sukelia prakaitavimą, tad labai dažnai naudojamas ir kaip valantis organizmą preparatas. O Vakarų medicina patvirtina priešuždegiminį ir imuninę sistemą stiprinantį imbiero poveikį. Tad norėdami stiprinti savo imunitetą, kramtykite šviežio imbiero šaknį, gerkite imbierų arbatą (šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies, šaukštelis medaus ir skiltelė citrinos su karštu vandeniu), valgykite imbiero cukatus, maudykitės karštoje vonioje, į kurią įberkite keletą šaukštelių imbiero miltelių.
Cinamonas - Prasidėjusi gripo epidemija - tinkamas metas prisiminti, jog cinamonas ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Cinamono arbatos geriamos sergant gripu, peršalus, kosint ar tiesiog apėmus silpnumui: viename puodelyje vandens išvirkite vieną arbatinį šaukštelį cinamono. Virkite, kol vandens tūris sumažės perpus, tada nukoškite, pagardinkite medumi ir gerkite šiltą. Ajurvedinėje medicinoje nuo kosulio ar bronchito rekomenduojama vieną arbatinį šaukštelį cinamono sumaišyti su ciberžole, juoduoju pipiru, kardamonu ir gvazdikėliu, įdėti 3 valgomuosius šaukštus nerafinuoto cukraus ir viską sutrinti į miltelius. Du kartus per dieną valgykite po pusę arbatinio šaukštelio šių miltelių sumaišytų su medumi.
Kardamonas - Šis trečias pagal brangumą pasaulio prieskonis Viduramžiais Europoje buvo pardavinėjamas tik vaistinėse kaip be galo brangus vaistas. Šiandien kardamonas dažnai naudojamas konditerijoje, taip pat rytietiškų patiekalų gardinimui, bet juk neprarado jis ir savo gydomųjų savybių. Visų pirmą - šildančių. Jau pats kardamono pavadinimas arabų kalba reiškia šildyti". Tamsiuose kardamono grūdeliose slypi eterinių aliejų junginiai, pastarieji ir suteikia organizmą šildantį efektą. Veikliosios medžiagos taip pat šalina iš organizmo gleives, o tai labai svarbu daryti peršalus ir kosint. Štai keletas šildančių ir puikiai tonizuojančių gėrimų: 1. Kava su kardamonu - itin mėgiama arabų - tiesiog į plikomą kavą įberkte žiupsnelį malto kardamono ir bent šaukštelį cukraus. 2. Šiltas pienas su žiupsneliu kardamono ir medumi. 3. Aromatizuota šildanti arbata - vandenyje pavirkite žiupsnelį kardamono, cinamono, keletą gvazdikėlių ir juodųjų pipirų; įberkite arbatžolių ir įpilkite pieno. Po keletos minutėlių perkoškite, pagardinkite medumi ir gerkite.
G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Avietė | Cinamonas | Citrina | Šaltalankis | Daržovės | Česnakas | Čiobreliai | Imbieras | Maistas | Medus | Melisa | Prieskoniai | Ramunės | Svogūnas | Uogos | Vaisiai |