Mityba viduriuojant





Suviduriavus visuomet geriausia kreiptis į specialistus, bet gyvenimo realybė kitokia, dažnai tiesiog tenka gydytis namuose. Taigi, gydantis namuose, pats didžiausias patarimas - gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dėl viduriavimo atsirandančios bendrosios organizmo dehidratacijos.

 Ką gali išduoti mūsų išmatos?

• Maistą virkite vandenyje, sultinyje (liesos mėsos, paukštienos, žuvies) arba garuose.
• Venkite riebaus, sūraus, aštraus, kepto, saldaus, rūkyto, marinuoto maisto.
• Magnio papildų ar prieparatų - magnis skatina viduriavimą.
• Valgant, kuo geriau sukramtykite maistą.
• Valgio metu kuo mažiau kalbėkite, valgykite užvėrę burną.
• Jei nėra apetito, geriau praleisti pietus, nei valgyti nenorom.
• Skysčius gerkite mažais gurkšneliais, rekomenduojama išgerti nemažiau 8 stiklinių per dieną.


Tinkamiausi maisto produktai

• virti ar garuose paruošti kiaušiniai, ypač kiaušinio baltymas,
• virtos.. bulvės, morkos,
• virta vištiena, kalakutiena be odelės,
• virta jautiena, neriebi kiauliena, triušiena,
• jūros lydeka, menkė,
• ryžių, avižų, kukurūzų, sorų ir grikių kruopos, taip pat makaronai,
• vakarykščia (nešviežia) duona, skrebučiai,
• liesi (jei toleruojate) pieno produktai.. jogurtas, kefyras, varškė, grietinė, sūris,
• džiovintos mėlynes,
• kepti obuoliai,
• bananai (tik nedaug),
• virti vaisių ir uogų nesaldūs kompotai, kisieliai,
• sviestas (bet tik 5-10 gr. per dieną),
• negazuotas mineralinis vanduo,
• arbata.. ypač erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių, kmynų, čiobrelių, mėtų,
• razinų, morkų ir džiovintų obuolių nuoviras,
• citrina.


NEgalima

• kvietinių, miežinių ir perlinių kruopų,
• šviežių daržovių.. ypač kopūstų, rabarbarų, pupelių, brokolių, ropių, žirnių, lęšių, kukurūzų, svogūnų, ridikėlių, česnako,
• šviežių vaisių.. obuolių, kriaušių, vynuogių, slyvų, avokado, figų,
• džiovintų vaisių.. figų, datulių,
• šviežios duonos.. ypač su kviečių sėlenomis,
• karštų ir labai šaltų gėrimų,
• pieno,
• lašinių,
• majonezo,
• gazuotų gėrimų,
• alkoholio,
• kavos,
• žalių vaisių ar daržovių sulčių.. ypač slyvų, obuolių,
• saldumynų.. ypač riebių konditerijos gaminių,
• acto,
• džiovintų ar rūkytų dešrelių,
• rūkytos žuvies.


  KADA būtina kreiptis į gydytojus?

• kai.. viduriavimas tęsiasi 3 dienas ir ilgiau,

• kai.. pastebimi dehidratacijos požymiai - jaučiamas troškulys, išsausėja lūpos, jaučiamas sausumas burnoje, sumažėja šlapimo kiekis, įkrinta akys bei skruostai, atsiranda mieguistumas, apatija, galvos svaigimas, greit susijaudinama,

• pakyla ar tampa žemesnė už norma kūno temperatūra,

• kai.. atsiranda pilvo skausmas,

• kai.. gretutinai dar ir vemiame,

• kai.. tuštinamasi daugiau kaip 15–20 kartų per parą bei išmatos yra gausios ir vandeningos,

• išmatose yra kraujo ir gleivių priemaišų,

• viduriuoja vaikas iki vienerių metų ar vyresnio amžiaus žmogus.

[A t s i u n t ė: © Laima | www.esat.lt]


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Mityba |