Suviduriavus visuomet geriausia kreiptis į specialistus, bet gyvenimo realybė kitokia, dažnai tiesiog tenka gydytis namuose. Taigi, gydantis namuose, pats didžiausias patarimas - gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dėl viduriavimo atsirandančios bendrosios organizmo dehidratacijos.
Maistą virkite vandenyje, sultinyje (liesos mėsos, paukštienos, žuvies) arba garuose.
Venkite riebaus, sūraus, aštraus, kepto, saldaus, rūkyto, marinuoto maisto.
Magnio papildų ar prieparatų - magnis skatina viduriavimą.
Valgant, kuo geriau sukramtykite maistą.
Valgio metu kuo mažiau kalbėkite, valgykite užvėrę burną.
Jei nėra apetito, geriau praleisti pietus, nei valgyti nenorom.
Skysčius gerkite mažais gurkšneliais, rekomenduojama išgerti nemažiau 8 stiklinių per dieną.
Tinkamiausi maisto produktai
virti ar garuose paruošti kiaušiniai, ypač kiaušinio baltymas,
virtos.. bulvės, morkos,
virta vištiena, kalakutiena be odelės,
virta jautiena, neriebi kiauliena, triušiena,
jūros lydeka, menkė,
ryžių, avižų, kukurūzų, sorų ir grikių kruopos, taip pat makaronai,
vakarykščia (nešviežia) duona, skrebučiai,
liesi (jei toleruojate) pieno produktai.. jogurtas, kefyras, varškė, grietinė, sūris,
džiovintos mėlynes,
kepti obuoliai,
bananai (tik nedaug),
virti vaisių ir uogų nesaldūs kompotai, kisieliai,
sviestas (bet tik 5-10 gr. per dieną),
negazuotas mineralinis vanduo,
arbata.. ypač erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių, kmynų, čiobrelių, mėtų,
razinų, morkų ir džiovintų obuolių nuoviras,
citrina.
NEgalima
kvietinių, miežinių ir perlinių kruopų,
šviežių daržovių.. ypač kopūstų, rabarbarų, pupelių, brokolių, ropių, žirnių, lęšių, kukurūzų, svogūnų, ridikėlių, česnako,
šviežių vaisių.. obuolių, kriaušių, vynuogių, slyvų, avokado, figų,
džiovintų vaisių.. figų, datulių,
šviežios duonos.. ypač su kviečių sėlenomis,
karštų ir labai šaltų gėrimų,
pieno,
lašinių,
majonezo,
gazuotų gėrimų,
alkoholio,
kavos,
žalių vaisių ar daržovių sulčių.. ypač slyvų, obuolių,
saldumynų.. ypač riebių konditerijos gaminių,
acto,
džiovintų ar rūkytų dešrelių,
rūkytos žuvies.
KADA būtina kreiptis į gydytojus?
kai.. viduriavimas tęsiasi 3 dienas ir ilgiau,
kai.. pastebimi dehidratacijos požymiai - jaučiamas troškulys, išsausėja lūpos, jaučiamas sausumas burnoje, sumažėja šlapimo kiekis, įkrinta akys bei skruostai, atsiranda mieguistumas, apatija, galvos svaigimas, greit susijaudinama,
pakyla ar tampa žemesnė už norma kūno temperatūra,
kai.. atsiranda pilvo skausmas,
kai.. gretutinai dar ir vemiame,
kai.. tuštinamasi daugiau kaip 1520 kartų per parą bei išmatos yra gausios ir vandeningos,
išmatose yra kraujo ir gleivių priemaišų,
viduriuoja vaikas iki vienerių metų ar vyresnio amžiaus žmogus.
[A t s i u n t ė: © Laima | www.esat.lt]
G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Mityba |