Džiovintų abrikosų nauda sveikatai


Džiovinti abriksosai



Abrikoso vaisius – minkštas, sultingas rausvai geltonas kaulavaisis. Tai populiarūs sezoniniai vaisiai, prinokstantys birželio ir liepos mėnesiais.


• Prancūzai abrikosą laiko netgi – moteriško seksualumo simboliu.
• Persai dėl auksinės spalvos juos vadino „saulės kiaušiniais“. Buvo auginami Nabuchodonosaro kabančiuose soduose Babilone.
• Romėnai juos vadindavo armėniškais obuoliais. Beje, toks yra ir lotyniškas paprastojo abrikoso pavadinimas Armeniaca vulgaris.
• Kinijoje abrikosai simbolizuoja ilgaamžiškumą ir vadinamas imperatoriškuoju vaisiumi.

 Abrikosų auginimo ypatumai 

Džiovintų abrikosų nauda

• Naudingiausias džiovintas vaisius yra, būtent - abrikosas. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Beje, geriausiai vitaminus išlaiko džiovinti abrikosai su kauliukais. Ir kas įdomiausia, pasirodo abrikosai džiovinami tiesiai ant medžių saulėje.

• Džiovintuose abrikosuose gausu geležies ir vitamino C. Geležis stimuliuoja kairįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už analitinį mąstymą, o vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį.

• Manoma, kad 100 g šio produkto prilygsta 40 g geležies arba 250 g šviežių kepenėlių. Augalinės skaidulos puikiai išvalo žarnyną. Be to, manoma, kad reguliariai valgant džiovintus abrikosus sumažėja rizika susirgti vėžiu.

• Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Jei norite pagerinti atmintį ir pakelti darbingumą, užtenka per dieną suvalgyti po 50 g džiovintų abrikosų.

• Jeigu geriate šlapimą varančių preparatų, tuomet džiovinti abrikosai labai reikalingi, nes organizme sutrinka druskų pusiausvyra. Kalcio džiovintuose abrikosuose taip pat yra žymiai daugiau nei žaliuose, todėl jų rekomenduojama valgyti per keturiasdešimt perkopusioms moterims, kad išvengtų osteoporozės.

• Abrikosai tiek žali tiek ir džiovinti normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus.


Rekomenduojama dienos norma - 3-4 džiovinti abrikosai (~22 gr)


Maistinė vertė - 100 g džiovintų abrikosų yra:

Kalorijos - 241 kcal
Angliavandeniai - 63 g
Cukrus - 53 g
Riebalai - 0,5 g
Baltymas - 3,4 g
beta karotinas - (20%) 2163 μg
Vitaminas A - (23%) 180 μg
Vitaminas B1 - (1%) 0,015 mg
Vitaminas B2 - (6%) 0,074 mg
Vitaminas B3 - (17%) 2,589 mg
Vitaminas B5 - (10%) 0,516 mg
Vitaminas B6 - (11%) 0,143 mg
Vitaminas B9 - (3%) 10 μg
Vitaminas C - (1%) 1 mg
Vitaminas E - (29%) 4,33 mg
Vitaminas K - (3%) 3,1 μg
Kalcis - (6%) 55 mg
Geležis - (20%) 2,66 mg
Magnis - (9%) 32 mg
Manganatas - (11%) 0,235 mg
Fosforas - (10%) 71 mg
Kalis - (25%) 1162 mg
Natris - (1%) 10 mg
Cinkas - (3%) 0,29 mg


Beje,

• Abrikosai laikomi stipriais afrodiziakais.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Abrikosai | Afrodiziakai | Džiovinti vaisiai |