Bananų nauda organizmui





Nors bananuose yra 4 kartus daugiau baltymų, 2 kartus angliavandenių, 3 kartus fosforo, 5 kartus vitamino A bei geležies ir 2 kartus kitų vitaminų bei mineralų nei obuoliuose, pagrindinis jų elementas, dėl kurio itin vertinami bananai, yra būtent kalis.

• Bananai, kaip ir visi vaisiai, savyje turi vitaminą C, kuris yra galingas antioksidantas, padedantis organizmui nesenti bei padedantis kovoti su peršalimu.

• Dėka jame esančio vitamino E, reguliarus bananų valgymas stabdo senatvės požymius, didina odos stangrumą ir yra gera profilaktinė priemonė prieš raukšles.

• Vitaminas PP, kurio yra bananuose, vaidina didelį vaidmenį medžiagų apykaitos procesuose, kurie vyksta organizme.

• Bananuose gausu B grupės vitaminų, tad jie gerina protinę veiklą ir susikaupimą, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui.

• Be to, bananuose yra kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedidelis kiekis geležies.

• Bananai yra svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių - sacharozės, fruktozės, gliukozės, taip pat vitaminų, mineralinių medžiagų. Du bananai suteikia pakankamai energijos 90 minučių trukmės intensyviai mankštai, todel jie yra ypač vertinami sportininkų.

• Hipertenzija - bananas yra mūsų širdies draugas, kadangi jis yra geriausias kalio šaltinis (100 g bananų turi 370 mg kalio). Suvalgant 3-4 bananus per dieną, galima patenkinti beveik pusę paros normos šio labai svarbaus mūsų organizmui, metalo. Kalis yra būtinas normaliam širdies raumens funkcionavimui, be to skatina vandens ir druskų apytaką organizme. Todėl reguliarus bananų valgymas sumažina insulto bei infarkto riziką bei normalizuoja padidintą kraujospūdį.

• Bananai puikiai apsaugo mūsų kraujagysles. Šie vaisiai apsaugo ir nuo aterosklerozės.

• Reguliarus bananų valgymas — gera profilaktinė priemonė prieš skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Ne tik pats vaisius, bet ir sultys labai naudingos gydant gastritą. Esant padidintam skrandžio rūgštingumui, bananų sultys vartojamos prieš valgį, esant normaliam - po valgio.

• Bananus patariama įtraukti į savo kasdieninį racioną žmonėms, inkstų ligų, kepenų bei tulžies pūslės ligų.

• Bananai labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.

• Anemija - bananuose yra daug geležies, kuri reikalinga hemoglobino gamybai, todėl jie naudingi sergant anemija - stimuliuoja hemoglobino gamybą.

• Depresija - bananuose yra natūrali nuotaiką kelianti medžiaga - triptofanas, todėl jie teigiamai veikia esant depresijai, premenstruaciniam sindromui.

• Vidurių užkietėjimas - bananuose gausu skaidulinių medžiagų, kurios būtinos normaliai žarnyno veiklai palaikyti ir saugo nuo vidurių užkietėjimo.

• Pagirios - pagirioms palengvinti galima paruošti bananų ir pieno kokteilį su medumi.

• Bananai ramina skrandį, kartu su medumi padeda atstatyti normalų cukraus kiekį kraujyje, slopina pykinimą.

• Bananai skatina žarnyno veiklą, todėl rekomenduojami sergantiesiems skrandžio opalige.

• Bananai slopina ir rytinį nėščiųjų pykinimą.

• Bananuose gausu B grupės vitaminų, jie gerina protinę veiklą ir susikaupimą, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui. Lyginant su obuoliu, bananai turi 4 kartus daugiau baltymų, 2 kartus daugiau angliavandenių, 3 kartus daugiau fosforo, 5 kartus daugiau geležies ir vitamino A ir dvigubai daugiau kitų vitaminų ir mineralų, todėl bananą galima vadinti vienu iš pačių vertingiausių sveikatai vaisių.

• Bananuose mažai azoto medžiagų, todėl jie primygtinai rekomenduojami sergantiesiems sunkiomis inkstų ligomis.

• Bananus lengvai pasisavina organizmas, todėl jie puikiai tinka prieš operacijas ar po jų. Rekomenduojami onkologiniams ligoniams, gydomiems spinduline ar chemine terapija.

• Kai kurie gydytojai teigia, kad šie vaisiai yra vieninteliai, nesukeliantys alergijos vaikams. Bananų dribsniai ir miltai dažnai vartojami vaikų mitybai.

• Biochemikai teigia, kad bananuose yra serotonino – medžiagos, kuri smegenų ląstelėms padeda skleisti tam tikrus nervinius impulsus, gerina informacijos dorojimo procesą, teikia optimizmo ir tonizuoja organizmą.

• Alkiui numalšinti taip pat nėra geresnio produkto už bananą! Saldžiame banano minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikia sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį ilgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.

• Bananas - be cukraus (25 proc.) ir krakmolo šiame vaisiuje yra obuolinės rūgšties ir fermentų, gerinančių angliavandenių įsisavinimą, celiuliozės ir pektino medžiagų bei kalio. Sergantiems ateroskleroze ir hipertoninėmis ligomis bananai rekomenduojami iškrovos dienomis.


Vertėtų žinoti:

• Žalias bananas - iki 150 kkal, o džiovintuose ir traškiuosiuose bananuose – 230 ir 540 kkal 100 g produkto.

• Bananus valgyti pirmojoje dienos pusėje, nes juose gausu angliavandenių.


 STOP

• Jei turite antsvorio, piktnaudžiauti bananais nederėtų. Jų kaloringumas beveik toks kaip kukurūzų, tačiau didesnis negu kitų šviežių vaisių. Be to, kaip minėta džiovinti bananai turi kelis kart daugiau kalorijų, nei žali.

• Kategoriškai draudžiama bananai diabetikams – bananuose per daug sacharozės - jie didina cukraus kiekį kraujyje.

• Tiems, kuriuos vargina migrena, šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino – medžiagos, kuri jautrių žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.

• Per didelis bananų kiekis kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Mat bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.

• Nuolatinis dujų kaupimasis virškinamajame trakte vargina dėl bananų saldumo: juose esantys angliavandeniai virškinimo metu pradeda rūgti, išsiskiria angliarūgštės dujos. Kuo daugiau vaisiuose cukraus, tuo stipresnis jų poveikis. Tiesa, nesunokę bananai – žali arba geltoni su žaliais lopinėliais – ne tokie saldūs ir ne tokie žalingi žarnynui.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Bananai | Kalis | Vaisiai |