Liaudiški patarimai kaip gydytis beržais





• Ant nuospaudos galima dėti perrėžtą alavijo lapą, tepti šalpusnio lapų tyrelę (laikoma 1–2 val.). Ją reikėtų tepti kasdien 10 dienų. Prieš tai nuospaudą derėtų pusvalandį pamirkyti karštoje ramunėlių ar pasūdytoje smulkintų beržo lapų vonelėje.

• Juodojo beržo grybo nuoviras ir užpilas. Grybą reikia nuplauti ir pamerkti j virintą vandenį (turi būti apsemta) ir laikyti 4-5 vai. Paskui grybas susmulkinamas, o vanduo, kuriame jis mirko, vartojamas užpilui. Viena dalis susmulkinto grybo užpilama 5 dalimis (pagal tūrį) vandens, kuriame mirko grybas, pašildoma iki +50°C ir ekstrahuojama 48 vai. Baigus ekstrakciją, užpilas nupilamas, o žaliava išspaudžiama per marlę. į gautą užpilą įpilama virinto vandens iki reikiamo tūrio, Užpilą galima laikyti 3-4 paras.
Vartojama gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai gydyti po 1-2 valgomuosius Šaukštus 30 min. prieš valgį 3 kartus per dieną. Skausmas sumažėja ar išnyksta, normalizuojasi virškinamojo trakto funkcija, pagerėja savijauta.
Suaugęs žmogus, gydantis piktybinius navikus, turi išgerti užpilo ne mažiau kaip tris stiklines per dieną.

• 3-4 gr. džiovintų beržo pumpurų arba 6-8 gr. džiovintų jaunų beržo lapelių užplikyti 0,5 litro karšto vandens ir 15-20 min. virti. Nuovirą gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

• 3 valgomuosius šaukštus beržo pumpurų užpilti 0,5 litru degtinės, palaikyti 10-15 dienų tamsioje ir šiltoje vietoje. Naudojama gydant pragulas, sunkiai gyjančias žaizdas; įtrynimui nuo reumato.

• 100 gr beržo pumpurų užpilti maždaug 0,5 l degtinės ir laikyti 8-10 dienų. Esant odos alergijai, pažeistas vietas tepti 2-3 kartus per dieną.

• 1 valgomas šaukštas beržų lapų užpilama 1 stikline vardančio vandens, 30 min. palaikoma verdančio vandens vonelėje ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną, prieš valgį - ir kosulio kaip nebūta.



    G a i r ė s » Liaudiški patarimai | Vaistažolės liaudies medicinoje | Beržas |

Sulos nauda organizmui
Beržų nauda organizmui