Paprastasis krapas (lot. Anethum graveolens) - tai vienmetis žolinis augalas, užaugantis iki 40-120 cm aukščio. Stiebas stačias, apvalus. Lapai kelis kartus plunksniškai suskaldyti į labai siauras juosteles. Žiedai gelsvos spalvos, sukrauti skėčio pavidalo žiedynuose.
Lietuvoje savaime neauga, kartais pasitaiko sulaukėjusių. Auginamas daržuose, soduose kaip prieskoninis augalas. Vaistinei žaliavai auginamas dideliuose plotuose. Nereiklus. Mėgsta humusingą, priesmėlio ar priemolio dirvą.
Šeima: Salieriniai (Skėtiniai) Apiaceae Lindl. (Umbelliferae Juss.).
Liaudiški pavadinimai: dilė, dilutė, pupras.
Vaistinė augalinė žaliava Krapų vaisiai (Anethi fructus) renkami rugpjūčio-rugsėjo mėn. dviem etapais: pirmiausia pjaunami anksčiau subręstantys viršūniniai skėčiai, vėliau, kai subręsta maždaug du trečdaliai augalo vaisių, nupjaunami visi stiebai. Surišama į pėdelius ir pastatoma pavėsyje džiūti. Išdžiovinus vaisiai nukuliami ir išvalomi nuo priemaišų. Gerai paruoša žaliava rusvi, su geltonomis šoninėmis ir vidurinėmis briaunomis, stipraus kvapo, saldoko, truputį deginančio skonio skeltavaisiai. Tinka vartoti 2 metus. Paprastasis krapas (lot. Anethum graveolens)
Taip pat, gali būti renkama krapų žolė (Anethi herba). Žolė pjaunama žydėjimo pradžioje, ryte, nukritus rasai. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 30-35 °C temperatūroje, atsargiai vartant. Tinka vartoti 6-8 mėnesius.
Krapas medicinoje buvo vartojamas jau nuo Senovės Egipto laikų. Pirmą kartą jis buvo aprašytas Eberso papiruse 1500 prieš Kristų kaip mikstūros nuo skausmo ingredientas. Manoma, kad graikai krapus dėdavo ant akių norėdami greičiau užmigti. Viduramžiais krapai buvo vartojami kaip amuletai prieš raganystę ir juos degindavo norėdami išsklaidyti audros debesis.
Tai fototoksiškas augalas. Kadangi sudėtyje turi furanokumarinų, šviežios krapų sultys jautrią odą turintiems žmonėms, saulės šviesos poveikyje gali sukelti odos uždegimą.
Krapų vaisiuose yra 2,5-4 % eterinio aliejaus (d-karvonas, miristicinas, d-limonenas), iki 20 % riebalinio aliejaus, mineralinių medžiagų, flavonoidų.
Žolėje aptinkama iki 1,8 % eterinio aliejaus (d-karvonas, miristicinas, d-limonenas, felandrenas, dilapiolis), vitaminų, flavonoidų (kvercetinas, kempferolis, izoamnetinas).
Eteriniai aliejai karvonas ir miristicinas padidina virškinamojo trakto liaukų veiklą, skatina apetitą. Jie pasižymi diuretiniu poveikiu, mažina kraujo spaudimą, gerina tulžies sekreciją. Aliejai atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir šalina spazmus, todėl labai vertingi esant aštriems skausmams virškinamajame trakte;
Norint pagerinti burnos kvapą, kramtomos krapų sėklos;
Maitinančios motinos gali vartoti krapus, nes jie stimuliuoja pieno liaukų veiklą.
Pašalinis poveikis - duomenų nėra.
Draudžiama vartoti
Esant žemam kraujospūdžiui;
Esant inkstų geldelių uždegimui.
Vartojimas - prieskoninis augalas, plačiai naudojamas maisto pramonėje ir kulinarijoje. Krapų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas, antruosius patiekalus, duonos gaminius, marinatus. Medingas augalas.
Dažniausiai vartojami krapų užpilai arba kramtomos augalo sėklos.
Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintų krapų vaisių užpilamas stikline verdančio vandens, uždegiama ir po 30 min nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 30 min prieš valgį virškinimui gerinti.
G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Krapai | Vaistažolės |