Plastmasinių indų priežiūra, valymas

Plastiką dažnai ir dažnas laiko idealia medžiaga maisto produktų įpakavimui. Tokie indai labai pigūs, turi norimas savybes. Tačiau į plastmasių sudėti įeina įvairūs cheminiai junginiai. Indų savybės gan kintamos. Jos priklauso nuo tikslios gamybos technologijos, vartojimo laiko, eksploatacijos sąlygų ir t.t.
Pavyzdžiui, plastmasinio butelio spalvos pakeitimui, reikia netik į pradinę medžiagą pridėti naują dažą, bet ir pakeisti gamybos technologiją, o tai labai imlus darbas.
Kada nesilaikoma būtinų sąlygų, pagaminti plastmasės gaminiai išskiria nuodingas chemines medžiagas. Tai galima nustatyti pagal indų aštrų kvapą.
Gaminių saugumas ir švarumas atsispindi indų kainoje. Ekonominiais sumetimais indų gamintojai eina į kompromisą naudodami skirtingiems tikslams naudojamiems indams skirtingas plastmasių rūšis. To pasakoje šiuo metu yra skirtingų kategorijų plastmasiniai indai. Pirkdami plastmasinius indus, pasidomėkite jų markiruote:
draudžiami maisto produktams
vienkartinio naudojimo
sausiems biriems produktams
šalto maisto laikymui
karštiems produktams
naudojimui mikrobanginėse krosnelėse
Toks indų paskirstymas privalomas jais naudojantis, nes jei indais naudositės ne pagal jų paskirtį, maistas, patalpintas į juos, turės kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Kokius organizmo pokyčius sukelia iš plastmasės patekusios nuodingos medžiagos šiuolaikiniai mokslininkai ne visada gali diagnozuoti.
Žmogus daro žalą savo organizmui, jei ilgiau leidžiamo laiko ja naudotis laiko joje maisto produktus. Indo galiojimo laikas būtinai turi būti nurodytas ant pakuotės ar ant indo specialiu lipduku. Pasibaigus vartojimo terminui plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas.
Plastmasė ne tik neilgaamžė, bet kartais labai jautri joje laikomų produktų sudėčiai. Butelys skirtas mineraliniam vandeniui, naudojant jį naminiam vynui ar samanei pradės išskirti toksines medžiagas. Rezultate ne tik suges gėrimų skonis, bet pakis jo kokybė, sukeldama įvairius organizmo sutrikimus.
DĖMESIO
Jokiuose plastmasiniuose induose nerauginkite kopūstų, agurkų, grybų, pomidorų. Juose ilgiau nelaikykite pieno, grietinės, sviesto, varškės, nes produktai įgaus nemalonų kvapą ir skonį.
Būtinai atkreipkite dėmesį į plastikinių indų markiravimą. Jei jo nėra tai tokie gaminiai neaiškios kilmės ir gali būti labai kenksmingi sveikatai.
Valymas
Plastmasiniai indai plaunami taip pat kaip ir stikliniai ar fajansiniai, t. t. su geriamąja soda. Paskui gerai išskalaukite.
Nemaloniai kvepiančius plastmasinius indus reikia plauti šiltame vandenyje, į kurį reikia įpilti truputį geriamos sodos.
Ką vertėtų žinoti apie vienkartinius plastmasinius indus?
Vertėtų žinoti, kad ne visos vienkartinės stiklinaitės tinka karštiems gėrimams.
Stiklinaitės, pagamintos iš polisterolio, tam visiškai netinkamos, kadangi jos neišlaiko aukštos temperatūros ir išskiria toksinus į karštą gėrimą, pvz. kavą ar arbatą.
Geriausiai karštus gėrimus gerti iš polipropileninių stiklinaičių, kurios yra patvaresnės.
O štai alkoholinių gėrimų negalima pilti nei į vienas, nei į kitas. Taip galite pažeisti inkstus, kepenis, netgi pabloginti regėjimą.
JOKIAIS BŪDAIS nenaudokite vienkartinių indų antrąkart.
G a i r ė s » Indai | Plastmasė |
Stikliniai indai vartojami gėrimams, saldiems patiekalams, kepiniams, vaisiams. Reikia stengtis įsigyti vienos spalvos stiklinius indus. Gražiausiai puošia stalą bespalviai....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
Karščiui atsparaus stiklo indų priežiūra
Karščiui atsparus stiklas dažnai vadinamas židinio, ugniai atspariu stiklu, stiklo keramika, keramikiniu stiklu, skaidria keramika. Stiklo keramika išrasta 1960 metais....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Indai
