Paprika (Capsicum) - tai vienmetės, šilumą mėgstančios, ilgos vegetacijos (130 170 d.) daržovės, nors iš ties iš botaninės pusės yra uoga ir priklauso tai pačiai šeimai kaip pomidorai ar baklažanai. Bulvinių (Solanaceae) šeimos augalas, kilęs iš Amerikos, šiuo metu paplitęs ir mėgstamas visame pasaulyje. Mūsų sąlygomis dažniausiai auginamas šiltnamiuose, nors palankiais metais puikiai užauga ir lauke.
Paprikos žiedas © Laima | walnuts.lt
Paprikos žiedai pavieniai arba auga po du. Vaisiai įvairios formos cilindriniai, kūgiški, smailėjantys, plokšti bei itin spalvingi raudoni, oranžiniai, geltoni, gelsvai žali, žali, violetiniai, rudi ir net balti., nors paprikų spalva (išskyrus baltą, geltoną (datulinę..) violetinę) skiriasi dėl sunokimo lygio, paprastai kalbant.. žaliosios paprikos tai neprinokusios paprikos. Paprikų skonis įvairuoja nuo saldaus iki itin aštraus, kuris priklauso nuo kapsaicino kiekio paprikose.
Patiekalai į kurių sudėtį įeina paprika
Kaip išsirinkti kokybiškas paprikas?
Ką vertėtų žinoti laikant paprikas?
Paprikų auginimo ypatumai
Paprikų nauda sveikatai:
Paprikos naudingos norint numesti svorio, suteikia sotumo jausmą, be to.. 100 gr paprikų - tik 31 kcal.
Paprika naudinga sergant mažakraujyste, nors jos geležies gausa nepasižymi, bet dėl gausaus vitamino C, paprikose esanti geležis gerai įsisavinama.
Paprikos mažina lėtinių ligų riziką, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme - tai junginiai kurie gali pažeisti organizmo lasteles bei sukelti ligas.. pvz širdies ir kraujagyslių..
Paprikos ne tik stiprina širdį ir kraujagysles, dėl jose esančių vitaminų B6, C bei K1, bet ir aktyvina smegenų veiklą.
Paprikos pasižymi gausa antioksidantų, kurie irgi prisideda prie širdies ir kraujotakos ligų rizikos mažinimo, bet ir pasižymi stipriu priešuždegiminiu bei netgi.. priešvėžiniu poveikiu.
Paprikose esantis C ir P vitaminų derinys - stiprina kraujagyslių sieneles.
Paprikos gali būti naudingos norint sumažinti cholestirolį bei kraujospūdį, nes jose gausu skaidulų ir antioksidantų.
Paprikos naudingos gerai akių sveikatai, tad norint gerai matyti..verta kartais tiesiog pagraužti ir paprikų, ypač žalios spalvos.
Karčiosios paprikų rūšys vartojamos skausmui malšinti ir raminti.
Aštriosios paprikos gerina apetitą, skatina virškinimą, turi antibakterinių savybių.
Paprikas naudinga valgyti.. infekcinių ligų profilaktikai, dėl jose esančio vitamino A.
Paprikas, ypač geltonos spalvos.. verta įtraukti į kasdienį meniu, norint išvengti alzhaimerio ligos.
Paprikos, ypač raudonos spalvos.. gali būti naudingos sergant depresija ar tiesiog esant blogai nuotaikai ar stresui, dėl jos gausaus B6 vitamino kiekio.
Žalios paprikos ir ypač jų sultys naudingos sutrikus nagų, plaukų augimui, odos liaukų veiklai, sergant cukriniu diabetu.
Saldžiųjų paprikų, morkų ir špinatų sulčių mišinys mažina vidurių užkietėjimą.
Nors paprika sveika ir labai naudinga ją valgyti, bet ir ji gali sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių:
gali pradėti pūsti pilvą, to išvengsite.. jei prieš valgant ją nusilupsite.
gali sukelti alerginę reakciją, kuri gali pasireikšti odos niežėjimu ir paraudimu, bėrimu, akių ašarojimu, gerklės perštėjimu, čiauduliu.
jei turite virškinimo sutrikimų, vertėtų arba atsisakyti paprikų arba nors jau jas nusilupti.
jei sergate diabetu, paprikos gali neigiamai veikti vaistų efektyvumą.
Ir dar...
Paprikoje vitamino C net kelis kartus daugiau nei citrinoje, tereikia suvalgyti vieną vidutinę papriką, kad gautumėte vitamino C paros normą (rekomenduojama paros norma 60-10 mg).
Be to.. C vitaminas gerai išsilaiko net ir konservuotose paprikose.
Liaudies medicinos žinovai teigia: kad paprikos - natūrali priemonė stiprinanti arterijas, venas ir kapiliarus.
Raudonųjų paprikų milteliai yra viena iš populiariausių prieskonių pasaulyje.
[A t s i u n t ė: © Laima | www.esat.lt]
G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Daržovės | Prieskoniai |