Agrastų nauda organizmui


Agrastai



• Agrastuose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, rūgštynių, gintaro, vyno), kalio, cinko, geležies, fosforo, vario, mangano, fluoro, jodo, vitaminų (C, B1, B2, B6, F), rauginių medžiagų.

• Uogos normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda organizmui po sunkių ligų.

• Uogose gausu vitamino P, kuris stiprina kraujagysles. Raudonos spalvos agrastuose šio vitamino yra 4 – 10 kartų daugiau, negu žaliose ar geltonose uogose.

• Viena iš svarbiausių agrastų ypatybių – didelis kiekis gintaro rūgšties (ypač neprinokusiose uogose), kuri mažina galvos smegenų kraujagyslių spazmus. Ši rūgštis išlieka ir verdant.

• Uogosae esantys pektinai, iš organizmo padeda pašalinti sunkiuosius metalus.

 Daugiau - agrastai liaudies medicinoje

• Agrastai mažina kraujospūdį ir stiprina kraujagysles.

• Šviežios uogos skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl jas patartina valgyti sergantiems inkstų, šlapimo pūslės, virškinamojo trakto (ypač užkietėjus viduriams), hipertonine liga, ateroskleroze, mažakraujyste.

• Agrastų sultys mažina troškulį ir gaivina, bet šiek tiek laisvina vidurius, paskanintos medumi gydo gerklės perštėjimą.

• Jas tinka vartoti sutrikusios medžiagų apykaitos, nutukusiems žmonėms. Turintiems antsvorio tris keturias savaites patartina su nekaloringu maistu valgyti daug agrastų. Tai padės suplonėti. Kalorijų agrastai turi visai nedaug - 100g uogų turi tik 48 kilokalorijas.

• Šviežios agrastų uogos – dietinis produktas, rekomenduojamas vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms, esant polivitaminozei, geležies trūkumui organizme.


Vertėtų žinoti ir kam nereikėtų jų valgyti:

• Kadangi agrastų uogos turi iki 2 proc. ląstelienos, jų negali valgyti sergantieji skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige paūmėjimo stadijoje, taip pat sergantieji enteritu ir kolitu, linkusieji viduriuoti, sergant cukriniu diabetu.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Agrastai | Uogos |