Vyno dėmių valymas





• Druska išima raudonojo vyno, pomidorų padažo, riebalų ar rašalo dėmes. Atsiradus tokioms dėmėms ilgai nelaikus, kol skystis nespėja įsigerti į medžiagą, reikėtų ant dėmės užberti druskos ir palaikyti truputį.

• Baltojo vyno pėdsakai dingsta trinant švariu leduku ar tiesiog šaltu vandeniu, žinoma jei suskubama greit pradėti valyti.

• Jeigu taip nutiko, kad ant drabužių ar staltiesės užtiško raudonojo vyno, tokioms dėmėms nederėtų leisti įsisenėti. Pirmiausia nespalvota popierine servetėle sugeriate vyno likučius, tuomet dėmę plaukite po tekančiu vandeniu. Jeigu vis tiek liko žymių, tuomet drabužius ar staltiesę pamerkite nakčiai į vandenį su keliais lašais nespalvoto indų ploviklio. Taip pat raudonasis vynas lengviau kristalizuotųsi, jeigu staltiesę ar drabužį įkištumėte nakčiai į šaldiklį. Vėliau skalbkite kaip įprastai.

• Galbūt pravers ir labai senas raudonojo vyno šalinimo būdas: drabužio ar staltiesės dėmę įmerkite į verdantį pieną ir tada skalbkite 95 laipsnių temperatūros vandenyje.

• Apliejus drabužį vynu, šampanu ar sultimis, skystį reikia sugerti sugeriamuoju ar tualetiniu popieriumi, krakmolu ar druska. Likučiai išnyksta skalbiant muiluotu vandeniu.

• Raudonojo vyno dėmę ant kilimo galima pašalinti taip: ant tos dėmės užpilti baltojo vyno ir sugerti skysčio perteklių servetėle. Paskui dėmę valyti kilimų šampūnu.

• Raudonojo vyno dėmes - pirmiausia reikia neutralizuoti citrinos rūgšties tirpalu ir jokiu būdu negalima iškart skalbti muilu ar skalbimo milteliais. Tada dėmė taps sunkiai įveikiama.

• Kai tik apsiliejote raudonuoju vynu, kuo greičiau ant dėmės užpilkite baltojo vyno. Nusausinkite dėmę servetėle. Baltąjį vyną galite pakeisti mineraliniu vandeniu arba toniku.