Vyšnių nauda organizmui


Vyšnios



Vyšnia (lot. Cerasus) – erškėtinių (Rosaceae) šeimos slyvinių (Prunoideae) pošeimio augalų pogentė. Vieni sistematikai vyšnias atskiria kaip atskirą gentį, kiti jungia į slyvų (Prunus) gentį.

Lietuvių kalbos žodis „vyšnia“ yra skolinys iš slavų kalbų. Lotyniškas pavadinimas cerasus kilęs nuo Mažojoje Azijoje esančio Kerasunto (dabar Giresunas) miesto. Manoma, kad būtent iš šio miesto vyšnia buvo atgabenta į Romą. Iš šio pavadinimo kilo isp. cereza, angl. cherry, pranc. cerise, vok. Kirsche, lenk. czereśnia, o iš pastarojo – lietuvių „trešnė“.

 Liaudiški patarimai kaip gydytis vyšniomis
 VYŠNIŲ auginimo ypatumai 
 Paskanaukime? - Karamelizuotas pyragas su vyšniomis 
 Paskanaukime? - Patiekalai į kurių sudėtį įeina vyšnios 

Žiedai taisyklingi, dvilyčiai, sutelkti į skėčius, skydiškas kekes arba būna po 1-3 žiedus. Žydi prieš išsiskleidžiant lapams, gegužės pirmojoje pusėje ir paprastai būna ateinančio pavasario pranašas. Vaisius (uoga) – apvalus arba pailgas sultingas, saldžiarūgščio skonio, kaulavaisis be vaškinio apnašo. Kauliukas apvalus arba kiaušiniškas, lygiu paviršiumi. Uogos sunoksta vidurvasarį ir džiugina beveik iki rugpjūčio.


100 gr.šviežių vyšnių:

~ 50 kalorijų,
86,1 g vandens,
12 g lengvai pasisavinamų angliavandenių (gliukozės ir fruktozės),
10,0 mg vitamino C,
44 ?g Vitamino A,
0,13 ?g Vitamino E,
8 ?g Folio rūgšties,
6,1 mg Vitamino B4,
16,0 mg kalcio,
1, 8 mg geležies,
9,0 mg magnio,
15,0 mg fosforo,
173 mg kalio,
3,0 mg natrio,
0,1 mg mangano,
0,1 mg vario.


• Vyšniose esančios skaidulos - gerina virškinimą, padeda pasisavinti baltymus ir riebalus. Teigiama, kad vyšnių saujoje - yra maždaug ketvirtis dienai rekomenduojamos skaidulų normos.
• Vyšnios žadina apetitą.
• Vyšniose daug geležies, todėl tinka gydant mažakraujystę.
• Vyšnios pasižymi magnio gausa, kuris kartu su kalciu ir vitaminu D stiprina kaulus, todėl vyšnios itin tinka vyresnio amžiams žmonėms.
• Vyšnios gerina nuotaiką bei teigiamai veikia centrinę nervų sistemą. Teigiama, kad vos stiklinė šviežių vyšnių - ir streso kaip nebūta.
• Vyšnios mažina karštį, rekomenduotinos persišaldžius, kostint. Teigiama, kad vos 35 uogos suveiks ne prasčiau už tabletę aspirino.
• Vyšnios didina kraujagyslių elastingumą, mažina arterinį kraujospūdį, naudingos širdies ligų profilaktikai.
• Vyšnių sultys padės greitai užmigti, įveikti nemigą bei normalizuoti miegą. Teigiama, kad pakanka išgerti po vieną stiklinę vyšnių sulčių ryte ir vakare ir nemigos kaip nebūta.
• Vyšnios ir vyšnių kotelių nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą.
• Vyšnių antpilas, kaip ir pačios uogos malšina troškulį bei suteikia gaivumo pojūtį, todėl rekomenduotinos karšto sezono metu.
• Vyšnias naudinga valgyti siekiant sulieknėti, spartina riebalų deginimą. Tad pavasarį ir ne tik.. vertėtų įtraukti į racioną ir vyšnias.
• Vyšnios padeda pašalinti toksinus, laisvuosius radikalus bei įvairias kenksmingas medžiagas iš organizmo.
• Vyšnios stiprinti imuninę sistemą.
• Šviežiose ar šaldytose vyšniose yra daug natūralių antioksidantų, kurie mažina vėžio riziką.
• Vyšnios naudingos sergant įvairiomis odos ligomis.
• Vyšnios padeda sumažinti sąnarių uždegimą bei išvengti artrito.
• Vyšnios pakelia organizmo tonusą. Teigiama, kad stiklinė vyšnių puiki alternatyva rytiniam kavos puodeliui. Beje, norint išgauti dar didesnį poveikį, deja vietoj vyšnių vertėtų rinkti raudonuosius serbentus, avietes ar granatus.
• Vyšnios naudingos (ypač reguliarus jų valgymas) akims ir efektyviai gerina regėjimą. Pasirodo, vyšniose yra net ~20 kartų daugiau vitamino A nei braškėse ar mėlynėse.
• Vyšnios naudingos kenčiant podagros skausmus - normalizuoja šlapimo rūgšties kiekį. Teigiama, kad tik 30 vyšnių per dieną - ir jokie podagros skausmai nekamuos.
• Vyšnios mažina menstruacijų sukeltus pilvo skausmus.
• Vyšnios naudingos raumenų mėšlungio profilaktikai (vyšniose gausu kalio, nors aišku mažiau nei bananuose).
• Vyšnios gerina smegenų veiklą. Teigiama, kad tik kasdieninė sauja vyšnių - ir jokia smulkmenėlė nedings iš jūsų atminties.
• Vyšnios slopina raumenų skausmus, tad po aktyvaus poilsio ar po sunkių darbų ar intensyvių treniruočių - vyšnios būtų puikus desertas.


Vyšnių nauda konservuojant:

• Vyšnių lapų patartina dėti į rauginamus, konservuojamus produktus bei marinatus. Keletas vyšnių lapų sustabdo puvimo procesą ir pagamintos žiemos atsargos nesugenda per visą žiemą.


Vyšnios liaudies medicinoje:

• Vyšnių lapelių arbata - arbatai patartina rinkti labai jaunus lapelius, vyšnioms žydint ir vos peržydėjus, kol jie gležnoki ir nėra kartaus skonio.

• Vyšnių kotelių arbata - liaudies medicinos atstovai teigia, kad tai geriausia natūrali pagalba turint inkstų ir šlapimo pūslės akmenų - 2 valgomieji šaukštai susmulkintų kotelių užpilami 200 ml vandens ir virinami 30 min., nukošiama, dapilamas išgaravęs vandens kiekis. Preparatas išgeriamas per dieną.

• Vyšnių uogų kotelių nuoviras - 10 g kotelių stiklinei (200ml) vandens. Išgerti per kelis kartus. Varo šlapimą, stabdo viduriavimą.

• Vyšnių lapų bei žiedų nuoviras - pasižymi antiseptiniu ir priešuždegiminiu poveikiu, įvairių infekcinių ligų ir peršalimo atveju.

• Šviežių lapų nuoviras stabdo išorinius ir vidinius kraujavimus.

• Liaunų vyšnių šakučių nuoviru efektyviai stabdomas viduriavimas.

• Sergant bronchitu ir bronchine astma patariama vyšnių sultis vartoti sumaišytas su pienu, santykiu 1:1.

• Vyšniomis su pienu gydomi sąnarių uždegimai — artritai (vyšnios malšina reumatinius skausmus).

• Rekomenduojama šąlant kojų pėdoms padaryti medžiaginę pagalvę ir į ją prikimšti vyšnių kauliukų. Prieš gulant į lova, pakaitinti vyšnių kauliukų pagalvę (pvz., orkaitėje). Vyšnių kauliukų pagalvė ilgą laiką šildys.

• Rekomenduojama kojų nuospaudas gydyti vyšnių sakais. Išmirkinti karštame vandenyje kojas, gerai nusausinti, uždėti gabalėlį vyšnios sakų ant kojos nuospaudos bei užklijuoti pleistru ir laikyti 2-3 dienas. Kai oda apie kojos nuospaudą suminkštėja, jos šerdį reikia ištraukti kaip rakštį. Keletas tokių vyšnių sakų gydymosi procedūrų padeda kojų nuospaudai nusilupti.


Ką vertėtų žinoti, prieš valgant vyšnias:

• Vyšnias rekomenduojama valgyti po valgio, praėjus maždaug pusvalandžiui.

• Kuo tamsesnė bei sunokesnė vyšnia, tuo daugiau geležies ji turi, o va vitamino C atvirkščiai - neprinokusiose vyšniose daugiau.

• Nusipirkus vyšnias, vertėtų iš karto persirinkti bei patikrinkite ar jos nesupelijusios.

• Uogas reikėtų plauti tik prieš vartojimą ir gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Valgant neplautas ar blogai nuplautas vyšnias, gal pradėti pūsti vidurius.


Vyšnios žiemai:

• Perdirbant, konservuojant vyšnias - šiaip kauliukus būtina pašalinti. O jei visgi kompotą pasidarėte su kauliukais, vertėtų nors jau jį, nelaikyti ilgai, rekomenduojama - išgerti per žiemą.

• Vyšnias prieš perdirbimą, vertėtų ne tik nuplauti, bet ir nusausinti.

• Teigiama, kad užšaldytos vyšnios išsaugo daugiausia naudingų medžiagų. Beje, vyšnias galima užšaldyti ir su kauliukais bei koteliais.


STOP

• Vyšnių kauliukai šiaip yra nuodingi, nors žinoma vienas kitas netyčiom prarytas kauliukas tikrai nepakenks, tačiau suvalgius labai daug vyšnių su kauliukais galima ir apsinuodyti.

• Vyšnių uogų bei sulčių vartojimą vertėtų apriboti ar visiškai atsisakyti ar nors pasitarti su savo gydytoju, sergant gastritu, turint skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą.

• Nors vyšnios turi vieną iš mažiausių glikeminiu indeksų - 22, tačiau sergant diabetu, piktnaudžiauti vyšniomis visgi nerekomenduotina, reikėtų pasitarti su savo gydytoju.


Ir jei trumpai, vyšnios naudingos visiems sveikiems.. o ypač nėštukėms, vaikams bei vyresniems žmonėms. Ir turbūt, labiausiai vertinamos dėl savo savybių, tokių kaip.. padeda pašalinti toksinus, sureguliuoja žarnyno veiklą bei skatina šlapimo išsiskyrimą.


Beje,

• Jei skinate vyšnių lapus, vertėtų nenuskabyti visų, nors jau kokią 40 % palikti medžio lapų.
• Vyšnių lapai ir žiedai nuskinti per jaunatį arba priešpilnį turės daugiau vertingų savybių.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Uogos |