Trešnių nauda organizmui





• Trešnės yra vertingos dėl to, kad jose esančias medžiagas organizmas labai gerai ir lengvai įsisavina. Tai viena iš ankščiausiai sunokstančių uogų lietuvoje.

• Trešnėse gausu provitaminų A, B grupės vitaminų, C ir P, geležies, kalio, natrio, magnio, kalcio ir fosforo. Šie elementai aktyvina apykaitos procesus, gerina apetitą ir smegenų darbą, stiprina organizmą.

• Trešnėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos – kumarinai ir oksikumarinai –normalizuoja kraujo krešėjimą ir sumažina trombų atsiradimo riziką.

• Tamsiai raudonos spalvos uogose daug antocianų ir karotinoidų – flavonidų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles. Todėl manoma, kad kelios šių uogų lėkštutės per dieną – gera profilaktika nuo mėlynių ant kūno, be to, jos sumažina kraujo spaudimą sergantiems hipertonija.

• Trešnes patartina valgyti susirgus mažakraujyste, kadangi aprūpina organizmą geležimi.

• Rekomenduojama sergant reumatu, podagra, artritu – uogose esanti salicilo rūgštis veikia nuskausminančiai.

• Trešnėse daug ląstelinės medžiagos, kurią „mėgsta“ saprofitinės bakterijos. Todėl jos gelbsti sergant žarnyno disbakterioze. Efektyvios šios uogos ir esant vidurių užkietėjimui.

• Padeda trešnės ir kosėjant – jos lengvina atsikosėjimą. Tik šiuo atveju geriau išvirti iš uogų kompotą be cukraus ir gerti karštą.

• Trešnėje daugiau negu vyšnioje angliavandenių. Didžiąją jų dalį sudaro fruktozė, kuri lėtai skaldosi kraujyje, todėl neapsunkina kasos. Tad trešnės ypač vertingos žmonėms, sergantiems cukralige.

• Trešnes patariama valgyti žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Jos aprūpina organizmą kaliu, kuris yra būtinas normaliai širdies veiklai.

• Trešnėse esančios medžiagos aktyvina inkstų ir kepenų darbą – jie aktyviau šalina iš organizmo šlakus. Be to, trešnės teigiamai veikia odą ir padeda sergant įvairiomis odos ligomis – esant spuogams, egzemai.

• Jos naudingos odai ir išoriniam vartojimui. Uogų kaukės valo ir mažina poras, pašalina negyvas ląsteles. Atkreipkite dėmesį, kad riebiai odai labiau tinka rūgščios uogos. Ruošiant kaukes reikia derinti trešnes su braškėmis.

• Trešnių sultys ypač naudingos esant vidurių užkietėjimui, anemijai ir virškinimo sutrikimams. Tokiais atvejais rekomenduojama gerti po puse stiklinės kelis kartus per dieną.

• Gėrimas iš trešnių gerina inkstų darbą. Saujelę džiovintų uogų užpilkite stikline virinto vandens. Palaukite kol atvės ir gerkite kelis kartus per dieną.

• Esant virškinimo trakto atonijai gerkite trešnių sultis po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

• Tamsiai vyšninėse trešnėse daugiau antocianų – natūralių raudonai-violetinių pigmentų, priklausančių bioflavanoidams – medžiagoms su P vitaminu (stiprina kapiliarų sieneles) ir antioksidantiniu aktyvumu (apsauga nuo vėžio, jauninantis poveikis).

• Yra teigiama, kad trešnių vynas stiprina širdį ir kraujagysles ne prasčiau nei raudonasis vynuogių vynas.

• Bet kokios kilmės skausmas, ypač galvos, artritinis, reumatinis, stuburo: viena-dvi trešnių saujos sumažins nemalonius pojūčius.


Taigi,

100 g trešnių yra - 47,8 kcal ir natūralių gyvybiškai svarbių pirmo būtinumo medžiagų kompleksas – vitaminai A, B1, B2, C, E, PP, P, taip pat geležis, kalis, kalcis, magnis, natris ir fosforas.


Vertėtų žinoti:

• Renkantis uogas atkreipkite dėmesį į kotelius – jie turi būti žali. Geltoni koteliai rodo, kad uogos pernokusios.

• Valgykite trešnes mažomis porcijomis (apie 300 g) keletą kartų per dieną. Neskubėkite, skanaukite kiekvieną uogą – tai padės jums išvengti pilvo pūtimo.

• Kuo tamsesnė trešnė, tuo ji naudingesnė.

• Kuo saldesnės uogos, tuo jos kaloringesnės ir tuo daugiau dujų susiformuoja žarnyne fermentacijos metu.

• Patariama, sezono metu valgyti trešnių kiek galima daugiau – šio natūralaus vaisto perdozuoti neįmanoma!


 STOP!

• Trešnių negali valgyti tie, kuriems sutrikęs žarnų praeinamumas, kadangi uogos gali šią ligą sustiprinti.
• Taip pat linkus į viduriavimą ir meteorizmą, nes jos sustiprina peristaltiką ir dujų kaupimąsi.
• Sergant cukriniu diabetu trešnių valgymą reiktų gerokai apriboti – per daug gliukozės: vidutiniškai 10,6 g šimte gramų, o saldžiosiose rūšyse dar daugiau.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Trešnės | Uogos |