Paprastoji žemuogė





Paprastoji žemuogė (lot. Fragaria vesca) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 20 cm aukščio. Turi trumpą, horizontalų šakniastiebį. Stiebas stačias, plaukuotas. Lapai sudaryti iš trijų kiaušiniškų, dantytų lapelių. Apatine lapų pusė plaukuota.

Lietuvoje savaime auga 3 žemuogių rūšys: šlaitinė, miškinė ir paprastoji. Labiausiai paplitusi paprastoji žemuogė. Ji auga visoje Lietuvoje: miškuose, ypač kirtimuose, retmėse, pamiškėse, pievose, šlaituose. Mėgsta derlingą, drėgną dirvožemį, saulėtas vietas.

Vaistinei žaliavai taip pat tinkanti miškinė žemuogė (Fragaria elatior Ehrh. arba Fragaria moschata Duch.) labai reta. Paprastąją žemuogę reikia skirti nuo šlaitinės žemuogės (Fragaria viridis Duch.), vadinamos tiesiog braške, kad nepririnkti priemaišų. Pastaroji turi stambesnius lapus. Vaistinei žaliavai tinka daržuose auginama paprastosios žemuogės remontantinė forma (Fragaria vesca var. semperflorens Ser.).

 Daugiau - liaudiški receptai su žemuogėmis

Paprastoji žemuogė


Šeima: Erškėtiniai – Rosaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: brižė, raudonoji uoga, sprakšė, žeminė.

Žydi visą vasarą baltais žiedais, kurie sukrauti skydiškame žiedyne.


Vaistinė augalinė žaliava – Žemuogių lapai (Fragariae folium) renkami žydėjimo metu, o vaisiai (Fragariae fructus) jiems prinokus – birželio-liepos mėn.

Jauni lapai skinami rankomis be lapkočių ar su trumpais lapkočiais. Džiovinama paskleidus plonu sluoksniu, pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Gerai išdžiovinti žemuogių lapai būna susisukę, sveiki ar aptrupėję, su neilgesniu nei 1 cm lapkočiu, silpno kvapo. Viršutinė lapų pusė žalia, apatinė – pilka, plaukuota.

Vaisiai (Fragariae fructus) renkami be taurelės, apvytinami ir džiovinami specialiose džiovyklose 45-55 C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinti vaisiai - tai tamsiai raudonos spalvos, kvapios, rūgštoko, salstelėjusio skonio “uogos”.


Džiovinti lapai tinka vartoti 1 metus o džiovintos uogos 1,5-2 metus.

Lapuose yra rauginių medžiagų, flavonoidų, eterinio aliejaus, glikozidų, alkaloidų, cukrų, daug vitamino C, B grupės vitaminų, karotinoidų, fosforo druskų, salicilo rūgšties.

“Uogose” yra 10-15 % cukrų, fitoncidų, organinių rūgščių, pektinų, daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, karotinoidų, rauginių medžiagų, daug kalcio, kalio, magnio. Sėklytėse daug geležies, kuri pasisavinama prieš valgant sutrynus pačias sėklytes.

• Žemuogių uogos kaupia daug vitamino C, todėl vartojamos esant vitaminų trūkumui;
• Rauginės medžiagos veikia sutraukiančiai, todėl tinka viduriavimams gydyti;
• Flavanoidai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl vartojama sergant podagra, šlapimo takų akmenlige, esant padidėjusiam kraujospūdžiui;
• Išoriškai lapų nuovirais skalaujama gerklė ir burna esant įvairiems burnos, gerklės gleivinės, dantenų uždegimams.
• Lapų arbata gydo peršalimo ligas, stiprina nusilpusį organizmą.
• Džiovintų žemuogės lapų arbata padeda esant skrandžio bei žarnyno sutrikimams ir stiprina imuninę sistemą.
• Seniau žmonės žemuogių uogų ir lapų užpilu gydė geltligę, šaknų nuoviru - hemorojų.
• Šiltame vandenyje nuplautus lapus dėdavo ant pūliuojančių ir sunkiai gyjančių žaizdų.
• Uogos malšina skausmus, ypač sergant reumatinėmis sąnarių ligomis.
• Kramtant žemuoges tirpsta dantų akmenys.
• Diabetikai vertina jų naudą, nes žemuogės turi fruktozės, yra ne tik skanios, bet ir padeda lieknėti.
• Jose esantys fitoncidai turi antimikrobinį poveikį, todėl sultimis ar lapų užpilu skalaujama gerklė ar burna esant gleivinės uždegimui ar blogam kvapui.
• Žemuogės – ne tik puikus vitaminų šaltinis odai, bet ir ją valo, sutraukia išsiplėtusias poras, naikina pigmentines dėmes, strazdanas. Į uogų košelę ar sultis galima įmaišyti išplakto kiaušinio baltymo ar, sumaišius su grietinėle, šia košele tepti veidą.


Pašalinis poveikis

• Žemuogių sultys gali sukelti alergines odos reakcijas.


Draudžiama vartoti

• Nėštumo metu;
• Esant skydliaukės hiperfunkcijai.
• esant alergijai žemuogėms ar kitiems Rosaceae šeimos augalams (pvz, avietei, abrikosui). Nerekomenduojama vartoti į alergijas linkusiems asmenims.
• Be to, nederėtų žemuogių valgyti anksti ryte, nieko burnoje neturėjus.


Vartojimas - lapai įeina į užpilų ir įvairių arbatų mišinių sudėtis.

Lapų užpilas - 1 valg. šaukštas smulkintų žemuogių lapų užpilamas stikline verdančio vandens ir palaikoma 1 val., kad prisitrauktų, nukošiama. Geriama po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Uogų užpilas - 2 valg. šaukštai šviežių žemuogių vaisių užpilami stikline verdančio vandens. Palaikoma 2 val. Geriama po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Viduriuojant ruošiamos pakankamai stiprios arbatos, kurias rekomenduojama saldinti medumi, ir galima duoti net vaikams.


G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Uogos | Vaistažolės | Žemuogės |