Vitaminas B7 - biotinas, vitaminas H, vitaminas B-w - tai yra tirpus vandenyje B grupės vitaminas. Jis svarbus angliavandenių ir riebalų apykaitai. Šis vitaminas lengvai oksiduojamas, tačiau yra atsparus aukštai temperatūrai, rūgščių, šarmų ir ultravioletinių spindulių poveikiui. Nedidelį kiekį šio vitamino gamina žmogaus žarnyno mikroflora.
Nauda:
svarbus angliavandenių sintezei,
riebalų rūgščių sintezei,
aminorūgšties leucino apykaitai,
vitaminas H būtinas normaliai odos funkcijai.
reguliuoja prakaito liaukų veiklą,
reikalingas sveikiems plaukams, odai, kraujo gamybai.
Trūkstant: - trūkumas gresia valgant žalius kiaušinius, nes antivitaminas avidinas (jo yra žaliuose vištų kiaušiniuose) prisijungia biotiną, ir šis negali rezorbuotis žarnyne.
trūkstant vitamino H, pradeda sausėti, luptis oda, slinkti plaukai, skilinėti nagai,
gali išsivystyti mažakraujystė,
atsiranda mieguistumas, depresija,
gali varginti raumenų skausmai, apetito stoka
Perdozavus: - požymių nestebėta.
Randamas: - nors maisto produktuose jo kiekiai būna itin nedideli.
kiaušinių tryniuose,
kepenyse, inkstuose, jautienoje,
piene,
avižinėse kruopose, kukurūzuose,
mielėse,
žirniuose,
šokolade,
grybuose.
Papildomai naudinga vartoti:
sergant žarnyno ligomis,
ilgesnį laiką vartojant antibiotikų, nes pažeidžiama žarnyno mikroflora ir nebegali gaminti pakankamai biotino.
t.p. daugiau vitamino reikia nėščioms moterims.
didesnes biotino dozes galima vartoti siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Rekomenduojama paros norma: - 50 mikrogramų.