Vitaminas C - dar kitaip vadinamas askorbo rūgštimi. Tai vandenyje tirpus vitaminas. Jis organizme veikia kaip ekstraląstelinis antioksidantas ir kaip daugelio fermentinių reakcijų kofaktorius. Beto, tai vienas nepatvariausių vitaminų, neatsparus temperatūros poveikiui. Ruošiant maistą prarandama apie 40 procentų vitamino C.
Jis žymiai patvaresnis rūgščioje terpėje, todėl išlieka raugintuose produktuose. Tuo metu verdant, džiovinant, konservuojant maisto produktus šis vitaminas žūva. Daugiausia išlieka maisto produktus šaldant.
Nauda:
stiprina organizmo imuninę sistemą.
vienas svarbiausių antioksidantų, neutralizuojančių organizme susidariusius laisvuosius radikalus.
būtinas kolageno, pagrindinio jungiamojo audinio komponento, sintezėje.
dalyvauja kraujodaros procesuose.
mažina trombozę ir plečia kraujagysles.
Yra manoma, kad vitaminas C kartu su vitaminu E apsaugo mažo tankio lipoproteinus (blogąjį cholesterolį) nuo oksidacijos ir tuo būdu lėtina aterosklerotinius kraujagyslių pakitimus.
greitina žaizdų gijimą.
palengvina geležies pasisavinimą žarnyne.
dalyvauja aminorūgščių apykaitoje.
dalyvauja steroidinių hormonų bei odos pigmento - melanino sintezėje.
Kaip antioksidantas, vitaminas C labai reikšmingas vėžinių pakitimų prevencijai, ypač skrandžio.
Jo svarbu gauti sergant beveik visomis ligomis. Ypač peršalus, imuninės sistemos stiprinimui. Vitaminas C veikia kaip imuninės sistemos stimuliatorius ir moduliatorius. Atsparumą bakterinėms ir virusinėms infekcijoms vitaminas C didina aktyvindamas leukocitus, skatindamas interferono gamybą.
Su amžiumi vitamino C mažėja akyse, todėl manoma, kad papildomas vitamino C vartojimas gali sumažinti kataraktos riziką.
Trūkstant:
susergama skorbutu, kuriam būdinga dantenų kraujavimas ir dantų iškritimas, sutrinka širdies funkcija,
apetito stoka,
bendras nuovargis,
atsiranda virškinimo sutikimai,
gali kraujuoti dantenos,
išsivysto mažakraujystė,
susilpnėja imunitetas,
lėčiau gyja žaizdos.
Perdozavimas gali pasireikšti:
virškinimo sistemos, inkstų sutrikimus.
Randamas:
juoduosiuose serbentuose (net keturis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose)
braškėse
kiviuose
avietėse,
erškėtuogėse,
citrinose, apelsinuose, greipfrutuose ir limetose,
agrastuose,
graikiškuose riešutuose,
kopūstuose,
pupelėse,
žiediniuose kopūstuose,
špinatuose,
šparaginėse pupelėse,
pomidoruose,
svogūnuose.
Papildomai naudinga vartoti:
daugiau vitamino C svarbu gauti rūkantiems,
patiriantiems stresą,
dirbantiems užterštoje aplinkoje,
sergant infekcinėmis ligomis.
Rekomenduojama paros norma:
Vaikams - 35-45 mikrogramų,
Paaugliams - 50-60,
Suaugusiems - 60,
Nėščiosioms ir žindančioms moterims - 80-100.
Vartojimas:
Ilgą laiką didesnių nei 200 miligramų vitamino C dozių nepatariama vartoti dėl inkstų pakenkimo pavojaus.