Balinis ajeras (lot. Acorus calamus L.) - tai daugiametis, tik ajerams būdingo kvapo 60-100 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis stambus, nariuotas. Iš jo išauga ilgi, bekočiai kardiški lapai. Žiedynstiebio gale burbuolė.
Šeima: Ajeriniai - Acoraceae Martinov
Liaudiški pavadinimai: airas, airys, agėras, ajaras, aleras, arilas, arielys, ejeras, kalavijas, kalmas, kamunė, litjėras, tatarška, totorka, totorkė.
Žydi birželioliepos mėn. Dauginasi šakniastiebiais.
Daugiau - liaudiški receptai su baliniu ajeru
Europoje augalas auginamas jau nuo 12 amžiaus ir jo gydomosios savybės žinomos jau keli šimtmečiai. Manoma, kad ajeras yra kilęs ir Egipto. Balinis ajeras įtrauktas į Apribotų ir draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų sąrašą. Rinkti ir prekiauti galima tik turint Aplinkos ministerijos leidimą.
Sudaro sąžalynus ežerų, tvenkinių, kūdrų, nesraunių upių uždumblėjusiuose pakraščiuose, pelkėse ir pelkėtose vietose.
Paplitęs visoje respublikoje; dažnas.
Medicinoje naudojami šakniastiebiai - iš jų ruošiamos įvairūs preparatai: užpilai, nuovirai, milteliai, aliejai. Šakniastiebiuose yra 24,8% eterinio aliejaus, glikozido akorino, nepakankamai ištirto alkaloido kalamino, krakmolo, dervų, 29 mg% vitamino C, pėdsakai rauginių ir kitokių medžiagų. Eterinio aliejaus sudėtyje yra 1% d-pineno, 7% d-kamfeno, 8,7% d-kamfaro, 3% borneolio, eugenolio, azarono, kalomolo, kalameno, kalakoreno, kariofileno, gvajeno, akorono ir kt. Lapuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, iki 500 mg% vitamino C. Ajero eterinis aliejus tirštas, geltonas, malonaus kvapo, kartus.
Vaistinė augalinė žaliava ajero šakniastiebiai (Rhizoma Calami). Jie raunami pavasarį arba rudenį bei žiemos pradžioje, kai pelkėse nusenka vanduo. Jie iškeliami šakėmis arba kastuvais. Po to gerai išplaunami, nupjaustomos smulkios šaknelės bei lapai ir apvytinami. Tada pjaustomi 1520 cm ilgio gabaliukais, o labai stori dar perplaunami išilgai pusiau ir išklojami šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba skardinėje pastogėje. Džiovinant specialiose džiovyklose, temperatūra turi būti 3035° C. Žievė nulupama, šakniastiebiams apvytus. Iš 100 kg žalių neluptų šakniastiebių sausų gaunama 2528 kg, o iš luptų 2224 kg. Švieži ajero šakniastiebiai yra nuodingi.
Išdžiovinti šakniastiebių gabaliukai turi išlikti balti arba rausvoki, būdingo ajerų kvapo ir kartaus skonio. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 14%, eterinio aliejaus ne mažiau kaip 2% (jei be žievės ne mažiau kaip 1,5%)), smulkių šaknų ir lapų liekanų ne daugiau kaip 5 %, organinių priemaišų ne daugiau kaip 1 %, mineralinių ne daugiau kaip 2% (apvalytuose ne daugiau kaip 1%).
Liaudies medicinoje ajeras yra vartojamas išoriškai ir į vidų. Išoriškai ajerą vartojo žaizdų gydymui. Į vidų ajeras buvo vartojamas temperatūros mažinimui, vėžio gydymui. Veiksmingumas ir saugumas vartojant į vidų nėra įrodytas, todėl mokslinėje medicinoje ajerų preparatai gydymui neskiriami
Kartumynai veikia skonio receptorius burnos gleivinėje ir liežuvyje, sukelia skonio centro sudirginimą. Jie gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių sekreciją, todėl gerina maisto virškinimą, pasižymi priešopiniu poveikiu;
Balinio ajero aliejus vartojamas skausmo malšinimui. Jis ypač tinka skaudant ausiai;
Moterims rekomenduojama gerti ajerų arbatą, esant skausmingoms menstruacijoms, turint problemų menopauzės laikotarpiu;
Milteliai vartojami žaizdų gydymui, skatina jų gijimą;
Balinis ajeras vartojamas pilvo pūtimui mažinti, jis atpalaiduoja spazmus;
Pašalinis poveikis:
Alerginės reakcijos;
Dideli kiekiai gali sukelti traukulius ir pakenkti inkstams;
Per didelis kiekis gali suketi pykinimą, vėmimą.
Vartojimas - gryną ajero eterinį aliejų vartoti nepatartina, nes gali sukelti alergines odos reakcijas.
Esant padidėjusiai skrandžio sekrecijai, balinio ajero šaknys nevartotinos.
Nuoviro ruošimas: 2 valgomuosius šauktus smulkintų šakniastiebių reikia užpilti stikline verdančio vandens ir apie 30 min. virti. Tada 10 min. atvėsinti ir nukošti. Jei reikia, praskiedžiama virintu vandeniu. Gerti 2-3 puodelius per dieną.
Vonios paruošimas: į vonios vandenį įberti apie 250-500 g smulkintų ajerų šakniastiebių ar miltelių.
G a i r ė s » Viskas apie vaistažoles | Vaistažolių katalogas | Ajeras | Vaistažolės |