Žmogaus organizme kolagenas sudaro ketvirtąją dalį visos baltymų masės. Žmogui senstant, mažėja kaulų, raiščių ir sąnarių elastingumas, dyla bei plonėja kremzlės, skylinėja nagai, lūžinėja plaukai, oda raukšlėjasi - todėl būtina vartoti papildomai kolageną, kurio gausu, būtent želatinoje ar tiksliau - želė, drebučiuose ar šaltienoje.
Želatina (pranc. gelatine, iš lot. gelatus) skaidri bespalvė arba gelsvoka, smukli, beveik beskonė medžiaga, gaunama iš gyvūnų jungiamojo audinio baltymo kolageno. Maisto etiketėje želatina gali būti nurodoma, kaip maisto priedas - E441.
Vegetariškas želatinos pakaitalas - agaras (agaragaras arba agaragar arba agar-agaras), tiksliau tai natūralus augalinis želatinos pakaitalas iš jūros dumblių. Maisto etiketėje agaras gali būti nurodoma, kaip maisto priedas - E406.
Teigiama, kad želatina išrasta 1845 metais, išradimą užpatentavo amerikiečių inžinierius Peteris Cooperis. Ir tik dar po 50 metų kitas išradėjas Pearlas B. Waitas iš želatinos pagamino skanų desertą, dabar žinomą kaip želė. Pirmieji želė skoniai buvo braškių, aviečių, apelsinų ir citrinų.
6 skanios idėjos želė desertams
ŽELATINOS NAUDA SVEIKATAI
Želatina maitina ir stiprina kaulus bei sausgysles, jiems suteikia tvirtumo ir elastingumo, joje esančios amino rūgštys yra būtinos sąnarių kremzlių sustiprinimui.
Želatina gerina stiprina raumenis, raiščius, sąnarių būklę ir sumažina organizmo uždegiminius procesus, padeda kremzlių, raiščių ir sąnarių atsistatymui, jų masės didėjimui.
Želė paspartina kolageno gamyba organizme.
Želatina sustiprinti imunitetą ir organizmo atsparumą.
Želatina gali sumažinti cholesterino kiekį kraujyje, rekomenduojama turintiems aukštą kraujo spaudimą ar problemų dėl širdies.
Želatina kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, rekomenduojama sergant diabetu, glikemija.
Želatina padeda iš organizmo bei iš kepenų šalinti toksinus, šlakus, kenksmingas medžiagas.
Želė yra tobulas maistas po sunkios operacijos ar sergant sunkiomis ligomis, ji yra lengvai virškinama.
Želatina gerina žarnyno veiklą, virškinimą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, padeda virškinti maistą, palengvina esant skrandžio, žarnyno skausmams, mažina rūgštingumą
Želatina rekomenduojama siekiant susireguliuoti svorį, ji skatina medžiagų apykaitą.
Želatina mažina alkio jausmą, puikiai padės esant padidėjusiam apetitui.
Želatina padeda įsisavinti pilnaverčius baltymus, todėl naudinga laikantiems dietos, ypač atsisakius mėsiškų patiekalų.
Želatina apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių kenksmingo poveikio.
Želatina stiprina ir maitina sausus ir slenkančius plaukus.
Želatina stiprina ir maitina lūžinėti linkusius nagus.
Želatina apsaugo nuo dantų ėduonies.
Želatina padeda greičiau užgyti žaizdoms, jos sudėtyje esantis glicinas turi antiuždegiminių ir gydančių savybių.
Želatina itin naudinga po traumų ir lūžių, nes pagreitina gijimą bei kaulų suaugimą.
Želatina suteikia energijos, organizmui padeda lengviau pakelti fizinį krūvį.
Želatina naudinga esant celiulitui.
Želatina naudinga odai, sulaiko drėgmę, kuri būtina ypač vystančiai odai, lėtina odos senėjimo procesus, išsaugo bei didina ne tik kūno bet ir pačios odos lankstumą, stangrumą, pristabdo raukšlių susidarymo procesus.
Želatina naudinga prieš miegą, ramina, ramesnis bei gilesnis būna miegas, beto, tai nekaloringas užkandis prieš miegą.
Želatina naudinga esant nuovargiui, stresui, hormonų pusiausvyros sutrikimams, beto puikus maistas ir smegenims.
Želatiną rekomenduojama kuo dažniau naudoti, pasireiškiant osteochondrozės, artrozės, artrito, raumenų distrofija ar kitų raumenų ir kaulų ligų simptomams, po sąnarių traumų ir uždegimų. Taip pat, šių ligų profilaktikai, želatina stiprina kaulus ir sąnarius, ir taip atitolindama šių ligų vystymąsi.
Ką naudoti ar ŽELATINĄ ar AGARĄ?
Teigiama, kad agaras greičiau nei želatina sustingsta.
Teigiama, kad agaras neturi skonio, o želatina saldiems desertams gali suteikti mėsos skonį.
Teigiama, kad agaras blogiau nei želatina stingdys mišinius, kurių sudėtyje bus pieno, tad šiuo atveju rekomenduojama labiau želatina.
Teigiama, kad želė paruošta su želatina yra skaidresnė nei su agaru.
Teigiama, kad agaras pradės stingti atvėsęs iki 3235 laipsnių temperatūros, tad vasaros metu agaras geresnis pasirinkimas, beto puikiai išlaikys savo formą netirpdamas ir šiltesnėje patalpoje.
Teigiama, kad agaras stingdo stipriau nei želatina, tad agaro reiks mažiau.
Teigiama, kad agaras naudingesnis nei želatina, nes daugiau turi kalio, kalcio, geležies, magnio.
ŽELATINOS MAISTINĖ VERTĖ (100 g)
Natris 75 mg
Kalis 1 mg
Angliavandeniai 14 g
Maistinės skaidulos 0 g
Cukrus 13 g
Baltymai 1,2 g
Kalcis 3 mg
Magnis 1 mg
AGARO MAISTINĖ VERTĖ (100 g)
Natris 9 mg
Kalis 226 mg
Angliavandeniai 7 g
Maistinės skaidulos 0,5 g
Cukrus 0,3 g
Baltymai 0,5 g
Kalcis 54 mg
Geležis 1,9 mg
Magnis 67 mg
Didžiąją tiek želatinos, tiek agaro dalį sudaro amino rūgštys glicinas ir prolinas, kurios naudojamos kolageno gamyboje. O būtent kologenas užtikrina kūno bei odos elastingumą, padeda nuolat atsinaujinti odos ląstelėms, odoje ilgiau neatsiranda raukšlių.
Glicinas yra viena iš dvidešimties amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei.
Prolinas gerina kolageno sintezę ir apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių kenksmingo poveikio.
Taip pat, želatinoje yra fosforo, jodo, seleno, vitamino B, ir nėra riebalų.
DĖMESIO
Esant padidėjusiam kraujo krešumui ar turintiems polinkį į trombozę, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes želatina šiek tiek didina kraujo krešėjimą.
Jei pavalgius želatinos išberia, galima įtarti želatinos netoleravimą, retai, bet pasitaiko..
Želatinos negalima vartoti dideliais kiekiais tiems, kas turi problemų, susijusių su skrandžiu, kepenimis, sergantiems ateroskleroze, šlapimtakių ar tulžies kanalų akmenlige.
Dažnai vartojant želatiną galimas vidurių užkietėjimas, hemorojinių mazgų paūmėjimas.
Per parą rekomenduojama suvartoti apie dešimt gramų (arba vieną valgomąjį šaukštą) želatinos.
Ir pabaigai... želatinos užpilas sąnariams:
Vakare - apie 5 gr, maždaug 2 arbatinius šaukštelius želatinos, užpilti 1 stikline virinto šalto vandens ir palikti per naktį, kad išbrinktų.
Ryte išbrinkusią želatiną, atskiesti santykiu 1:1, pašildytu vandeniu arba natūraliomis vaisių sultimis arba keletu lašų citrinos sulčių ir šaukšteliu medaus ir išgerti, prieš tai nieko nevalgius ir negėrus. Valgoma tik po 30 minučių.
Užpilą rekomenduojama gerti ne ilgiau kaip 10 dienų, po to daroma 10 dienų pertrauką, po to 10 dienų kursas, pertrauka ir t.t.
[P a r u o š ė: Laima]
G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Naudingi produktai |