Avokado nauda organizmui






Amerikinė persėja arba Avokadas - (botaniškai aligatoriaus kriaušė – Persea americana) yra 6–20 m aukščio tropikų medis. Gamtoje auga nuo Meksikos iki Brazilijos. Šiuo metu auginamas visoje tropikų ir subtropikų juostoje.

Avokadas yra maistingiausias vaisius pasaulyje. 100 g jo minkštimo energetinė vertė prilygsta 840 kJ (palyginimui: bananai 355 kJ, mango 215, papaja 180, pomidorai 90, agurkai tik 0,64). Jame yra 5–32% lengvai į odą įtrinamų riebalų ir jis yra vertinga kosmetinių priemonių sudėtinė dalis. Pagal cheminę sudėtį avokadas nėra vaisius, nors jį ir priskiria prie vaisių. Iš prinokusių avokadų išgaunami riebalai, naudojami kosmetikos priemonių gamyboje.

 Receptainė - patiekalai į kurių sudėtį įeina avokadas 
 Augalų katalogas - Amerikinė persėja arba Avokadas 

• Avokadai labai kaloringi (100 g avokado – 245 kcal), juose daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, šiek tiek baltymų, karotino, vitaminų B1, B2, K, PP, daug vitamino E, kalio, truputis kalcio, fosforo, geležies, magnio, mangano, vario, cinko, t.p. yra liuteino ir zeaksantino. Viso priskaičiuojama apie 11 vitaminų rūšių bei apie 14 rūšių mineralinių medžiagų.

• Kalio avokadai turi daugiau nei bananai (100 gramų - yra net 14 proc. rekomenduojamos dienos normos, bananuose 10%)

• Avokadas mityboje priskiriamas prie gerųjų riebalų, tačiau ir avokado nereikėtų padauginti.. riebalai turėtų sudaryti ne daugiau kaip 30–35 proc. kasdienio raciono ir iš jų tik 20 proc. riebalų turėtų būti nesotieji riebalai - kurių šaltinis ne tik avokadai, bet ir aliejus, riešutai, sėklos, žuvis ir t.t.

• Avokade nė trupučio cholesterolio, priešingai, sočiosios rūgštys skaido ir kontroliuoja cholesterolio kiekį.

• Avokadus patariama valgyti linkusiems į mažakraujystę,

• Avokadai rekomenduotini turintiems padidėjusį kraujospūdį,

• Avokadai mažina kraujo klampumą, jo krešėjimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą, tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai,

• Avokadai naudingi odai, plaukams.

• Avokadai išsiskiria folio rūgšties kiekiu, turi net 20 proc. organizmui reikalingos paros normos.

• Avokadai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rekomenduotini sergantiems cukriniu diabetu,

• Sutrikus virškinimui, patiriant stresą, rekomenduojama valgyti daugiau avokadų.

• Avokadai naudingi besimokantiems, jie gerina trumpąją atmintį.

• Avokadai turi sukaupę daug skaidulų bei gerai įsisavinamų baltymų.

• Avokadai suteikia sotumo jausmą, tad tinka lieknėjantiems - daug skaidulų, nedidelis kiekis angliavandenių.

• Avokadas naudingas akims, teigiamai veikia regėjimą.

• Avokadas (kaip ir sojos) itin naudingas sergant artritu.

• Avokadai teigiamai veikia žarnyno veiklą, nes turi sukaupę daug skaidulų (100 g avokado - 7 g skaidulų) ir didžioji dalis jų yra tirpios.

• Avokadai gali būti naudingi ir nėštukėms, gali palengvinti rytinį pykinimą.

• Iš avokadų gaminamas ir labai naudingas avokadų aliejus, kuris rekomenduotinas sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems problemų dėl cholesterolio. Taip pat, tinka naudoti ir išoriškai esant išsausėjusiai, pleiskanojančiai odai, esant egzemai, psoriazei, apsaugo odą nuo senėjimo, gydo saulėje nudegusią odą, ramina sudirgusią odą. Taip pat avokadų aliejuje gausu ir medžiagų, kurios būtinos sveikų plaukų augimui.

• Avokadus derinant su žaliomis morkomis - žymiai pagerėja karotinoidų pasisavinimas. O kaip turbūt žinote karotinoidai užkerta kelią vėžiniams susirgimams, širdies bei akių ligoms.


  O kam negalima valgyti avokado?

Avokado naudojimą turėtų sumažinti iki minimumo arba dar geriau visai atsisakyti:

• sergantys dilgėline, atopiniu dermatitu,
• turintiems sunkumų dėl histamino skaidymo,
• jei kamuoja rėmens problemos,
• turintiems inkstų problemų, tiems kam būtina apriboti kalio naudojimą, kalio avokadai turi daugiau nei bananai,
• tiems, kam negalima vartoti termiškai neapdorotų produktų,
• turintiems kraujo krešėjimo problemų, reikėtų pasitarti su gydytojais,
• alergiškiems lateksui


Avokadas dažniausiai vartojamas šviežias - supjaustomas, pridedama citrinos sulčių ar citrinos riekelių, druskos ar prieskonių ir valgomas šaukšteliu.

Avokadas iš kitų vaisių išsiskiria sviestinės tekstūros minkštimu, kartais net ir vadinamas "miško sviestu" - gali būti naudojamas viskam.. padažams, šaltiems užkandžiams, įvairiausioms salotoms, prie makaronų, šaltoms sriuboms, majonezui, ar tiesiog tepama ant baltos duonos.. net ir desertams.

Avokadą galima naudoti ne tik vietoj sviesto, bet ir vietoj majonezo ar grietinės salotų paskaninimui.

Avokadai puikiai dera su pipirais ir druska, citrinų sultimis, kajeno pipirais, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu.

Žalių su gelsvu atspalviu avokadų minkštimas būna kremo tirštumo, neryškaus, šiek tiek primenančio riešutus skonio, todėl patiekalams suteikia daugiau pikantiškumo.


G a i r ė s » Viskas apie sveikatą | Verta žinoti | Uogos | Vaisiai |