Kas svarbiausia - išlyginkite pakitusį hormonų santykį.
Kodėl storėjame? - po 50 metų prasideda menopauzė. Kūnas pagamina vis mažiau moteriškųjų hormonų. Dėl to sumažėja tipiškai moteriškų riebaliukų sluoksnis ant klubų ir šlaunų, tačiau pilvas auga toliau. Sumažėjęs estrogenų kiekis žadina apetitą, todėl moteris galėtų nuolat smaližiauti.
Varginamai veikia ir skysčių sankaupos organizme, kurių dabar padaugėja. Smulkūs negalavimai ir fiziniai nepatogumai sulaiko nuo judėjimo ir sporto. Vaikai dažnai jau būna išsikraustę gyventi atskirai, moteriai nebereikia paskui juos lakstyti, sumažėja buities darbų, mažiau reikia pirkti produktų. Nors maitinamės taip pat, kaip anksčiau, storėjame, nes sumažėjo energijos poreikis.
Kaip išlaikyti pusiausvyrą?
Kuo rečiau valgykite ne namuose. Mat kavinių ir užkandinių patiekaluose paprastai daugiau kalorijų, nei reikėtų. Kad išsaugotumėte figūrą, verčiau gaminkite pati. Tada žinosite, iš ko maistas pagamintas, galėsite jį ruošti pagal savo skonį. Mėgstamus, bet storinančius patiekalus taip pat retkarčiais įtraukite į valgiaraštį, kad neprarastumėte valgymo malonumo.
Kuo daugiau sportuokite, kad vėl padidintumėte sumažėjusį energijos sunaudojimą. Idealiai tinka ištvermės sportas, važinėjimas dviračiu, ilgi pasivaikščiojimai, lengva gimnastika, tempimo pratimai, padedantys išlaikyti elastingus raumenis ir apsaugantys nuo nugaros skausmų.
Iš anksto suplanuotos užkandėlės tarp pagrindinių valgymų padės išvengti alkio priepuolių ir nesuvaldomo noro smaližiauti. Idealios užkandėlės: vaisiai, liesi pieno produktai, javainiai.
Tinkamos mitybos patarimai:
Nuo 50 metų reikėtų dažniau valgyti sojų produktų (sojų pupelių, sūrio, sojų pupelių daigų) arba gerti sojų pieną. Mat sojų pupelėse yra augalinių estrogenų, kurie gali kompensuoti trūkstamus moteriškuosius hormonus. Taip pasipriešinsite hormonų nulemtam svorio padidėjimui.
Kalcis dabar svarbus ne tik kaulams, bet ir optimaliam riebalų deginimui. Jo kiekis organizme nulemia, ar riebalinės atsargos bus kaupiamos, ar naikinamos. Idealu gerti daug kalcio turinčio mineralinio vandens (ne mažiau kaip 150 mg kalcio viename litre) arba vartoti neriebius pieno produktus.
Prieskoniai neturi kalorijų, tačiau puikiai pagreitina medžiagų apykaitą. Ypač veiksmingos aštriosios medžiagos ir eteriniai aliejai, esantys aitriosiose paprikose, juoduosiuose pipiruose, imbiere, jie skatina prakaito išsiskyrimą. Dalis kalorijų iš maisto sunaudojama šilumai gaminti, todėl mažiau jų lieka organizme.
Virškinimui labai svarbu skaidulos. Nesuvirškinami angliavandeniai išbrinksta skrandyje, todėl pasotina greitai ir ilgam. Be to, jie pagreitina virškinimą, ir dalis kalorijų lieka nepasisavinta. Puikus papildomas skaidulų efektas: cukraus kiekis kraujyje padidėja pamažu ir lėtai, todėl išvengiama stiprių alkio priepuolių. Ypač daug skaidulų grūduose, ankštiniuose augaluose, vaisiuose, daržovėse ir žaliose salotose.