Esat.lt facebook'e



Cukinijų nauda organizmui

Cukinija (lotyniškai - Cucurbita pepo var. giromontina, angliškai - zucchini) – paprastojo moliūgo (Cucurbita pepo) kultūrinė atmaina. Dar vadinama itališkais aguročiais. Dėl cukinijų kilmės.. atradau kelias versijas:

• Pagal vieną.. cukinija kilusi iš Šiaurės Amerikos ir apie XVI a. atgabenta į Europą, kur plačiai paplito.
• Pagal kitą versiją.. kaip atskira moliūgų veislė, cukinija pirmą kartą išskirta 1800-ųjų pradžioje Italijoje ir tik apie 1920 metus išskirta atskira moliūgų veislė JAV.

Kaip bebūtų, šiuo metu cukinija auginama beveik kiekviename darže.

Tai žolinis nereiklus augalas, šliaužiojančiu stiebu. Lapai dideli, skiautėti, šiurkštūs. Žiedai dideli, vienanamiai, geltonos spalvos. Vaisiai dideli, pailgi, dažniausiai auginamos tamsiai žalios, kiek rečiau geltonos spalvos, su balsvu minkštimu, kurio viduryje susitelkusios mažos, minkštos, valgomos sėklos.

Cukinijos žiedas Cukinijos žiedas Cukinija 

   Ką vertėtų žinoti laikant cukinijas? Ką vertėtų žinoti laikant cukinijas?
   Kaip išsirinkti skaniausią cukiniją? Kaip išsirinkti skaniausią cukiniją?
   Cukinijų žiedai kepti tešloje Cukinijų žiedai kepti tešloje
   Cukinijos maistinė vertė (sudėtis) Cukinijos maistinė vertė (sudėtis)
   Patiekalai į kurių sudėtį įeina cukinija Patiekalai į kurių sudėtį įeina cukinija

Kulinarijoje cukinija traktuojama kaip daržovė, o botaniškai cukinija visgi yra vaisius.


CUKINIJŲ NAUDOJIMAS

Cukinijos yra valgomos keptos, virtos, troškintos, įdarytos, taip pat ir žalios. Iš jų daromos salotos, spaudžiamos sultys, kepami blynai, pyragai, apkepai, paįvairinami bulviniai blynai ar plokštainis, naudojami garnyrams, padažams, kokteiliams, verdamos sriubos, netgi verdamas kompotas, uogienė bei gaminami cukinijų makaronai.
Taip pat, cukinija gali būti rauginama bei marinuojama. Juostelėmis supjaustytos cukinijos gali pakeisti įprastus lazanijos lakštus.

Valgomi ir cukinijų žiedai, juos galima kepti tešloje, džiūvėsėliuose, įdaryti. Beje, valgomi ir žali žiedai, paįvairinant jais salotas, taip pat, cukinijų žiedai gali būti naudojami įvairių patiekalų puošimui.

Cukinijos turi ypatingą savybę – sugerti kitų daržovių skonį, dėl ko.. ji puikiai dera su kitomis daržovėmis, prisitaiko prie bet kokių prieskoninių žolelių.

• Jei cukinija verdama ar kepama - vertėtų ją kuo trumpiau kaitinti, kad gautute didžiausią naudą.
• Verdant sriubą ar troškinį - cukiniją dėkite prieš pat išjungiant arba dar geriau.. kai išjungsite ugnį.
• Verdant bulvių ir cukinijų košę - dėkite prieš virimo pabaigą, sudėjus cukiniją virkite ne ilgiau 2-3 min.
• Kepant omletą - dėkite kartu su kiaušiniais.

Cukinijos vienos iš lengviausiai virškinamų ir sveikiausių bei vertingiausių daržovių, be to, tai ko gero vienintelė daržovė, tinkanti vartoti visiems žmonėms, ir sveikuoliams ir ne, nepaisant nei jų amžiaus, nei sveikatos būklės.

• Jaunos cukinijos valgomos su odele, maždaug 12–24 cm ilgio cukinijų, odelė yra pakankamai plona, augant cukinijai odelė kietėja ir valgant ją reikėtų jau nupjauti. Nors aišku, tai galiotų jei cukinijas užsiauginate patys, o jei valgote pirktines - labai abejočiau dėl tos odelės.. mes užsiauginame :)

• Jaunų cukinijų minkštimas – ne toks vandeningas bei ryškesnio skonio ir tekstūros, nei kaip senesnių cukinijų.

Tačiau, kaip ir bet kokias daržoves, taip ir cukinijas sveikiausia valgyti žalias - dėti į salotas ar tiesiog.. kramsnoti kaip užkandį. O jei visgi, renkatės termiškai apdoroti - geriausias pasirinkimas būtų truputį patroškintos arba pakeptos orkaitėje, ne ilgiau kaip.. 10 minučių.

Cukinijos rekomenduojamos ir suaugusiems ir vaikams - naudingos vaikų augimui bei vystymuisi, o suaugusiesiems padeda palaikyti sveiką širdį, sąnarius, inkstus ir kitus svarbius organus.


CUKINIJŲ NAUDA SVEIKATAI

• Cukinija labiausiai vertinama, del jos savybės - sureguliuoti vandens balansą organizme, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Be to, padeda pašalinti druskų perteklių, toksines medžiagas, sunkiuosius metalus. Taip pat, cukinijos naudingos kamuojant tinimui.

• Cukinijos rekomenduojame valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, netgi laikomos - širdies superproduktu, jose nėra cholesterolio bei sočiųjų riebalų.

• Cukinijos rekomenduojamos vartoti sergant mažakraujyste, be to, jos gerina kraujo kokybę.

• Cukinijos padeda kovoje su bloguoju cholesteroliu, jose gausu tirpių sklaidulų, kurios būtent ir atsakingos už cholesterolio kraujyje mažinimą.

• Cukinijos padeda ilgam užtikrinti sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą, skatina virškinimą, mažina vidurių užkietėjimą.

• Cukinijos tinka tiems, kuriuos kamuoja meteorizmas, mažina dujų kaupimąsi.

• Cukinijos puikiai tinka kūdikių, vaikų mitybai, nedirgina žarnyno, beveik nesukelia alerginių reakcijų, alergijos šiai daržovei tikimybė lygi beveik nuliui. Ypač naudingos po virškinamojo trakto operacijų.

• Cukinijos tinka valgyti tiems, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu.

• Cukinijose yra medžiagų, veikiančių kaip natūralūs antioksidantai, gerina odos būklę, jaunina, padeda išsaugoti sveiką odą, ją tonizuoja bei drėkina. Taip pat, cukinja padeda mūsų organizme neutralizuoti laisvuosius radikalus ir taip mus apsaugo nuo įvairių ligų.

• Cukinijose gausu medžiagų naudingų akių sveikatai, rekomenduojamos glaukomos bei geltonosios dėmės degeneracijos profilaktikai.

• Cukinijos naudingos dirbantiems protinį darbą bei mokinantis.

• Cukinijos gerina kepenų funkcionavimą.

• Cukinijoje yra tirpių ir netirpių vandenyje skaidulų, ši daržovė – vaisius padeda palaikyti pastovią gliukozės koncentraciją kraujyje žmonėms, sergantiems 2-ojo tipo cukriniu diabetu, didina jautrumą insulinui bei mažina riziką susirgti 2-ojo tipo cukriniu diabetu.

• Cukinijos ypač rekomenduojamos norintiesiems numesti svorio - jos ne tik yra sočios, bet turi labai mažai kalorijų (100 g cukinijų yra 16 kcal), žemo glikemijos indekso.

• Cukinijos rekomenduojamos netgi onkologinių ligų profilaktikai.

• Cukinijos naudingos sergant ateroskleroze, diabetu, kepenų ligomis, esant hipertonijai.

• Cukinijų sultys ramina nervų sistemą, gerina virškinimą.


CUKINIJŲ NAUDA GROŽUI

Pėdų odai – cukiniją plonai supjaustome ir dedama ant sukietėjusios padų odos, pėda apvyniojama sterilia marle arba tiesiog apsiauname švariomis kojinėmis. Kaukę vertėtų laikyti apie 30 min., po to nuplaunama bei patepama kremu.

Veido odai, minkština odą, išlygina smulkiasias raukšles - kelios cukinijos riekutės išverdamos piene, verdame kol cukinija suminkštėja, po to sutrinama į košelę ir dedame ant veido odos, palaikome apie 15 min. gerai nuplauname šiltu vandeniu.

Riebiai veido odai - smulkia plastmasine tarka sutarkuojame apie 100 g cukinijos minkštimo, įpilame 2 šaukštus citrinos sulčių, laikome ne ilgiau, kaip 15 min. gerai nuplauname šiltu vandeniu.

Plaukams, padeda išsaugoti plaukų spalvą, užkerta kelią žilimui - sutarkuotos cukinijos ir kelių lašų alyvuogių arba eterinio aliejaus kaukė.

Cukinijos griežinėliai - mažina odos paraudimus ir šalina pigmentines dėmes, naudingi gydant probleminę spuoguotą veido odą.

Priešuždegiminė kaukė veidui ir kaklui - smulkia plastmasine trintuve susmulkiname cukiniją, kopūstus ir burokėlius. Gauta mase tepame ant veido bei kaklo, laikome ne ilgiau, kaip 20 mingerai nuplauname šiltu vandeniu.

Ir dar,

   • odos kaukes geriau darykite vakare,
• neišbandykite naujų kaukių receptų prieš šventes,
• kaukę iš pradžių užtepkite ant mažo odos plotelio ir stebėkite odos reakciją.

SKAIČIUKŲ MĖGĖJAMS..

• Cukinijų tyrės puodelyje (240 ml) beveik 33 proc. daugiau kalio negu vidutinio dydžio banane.
• Vidutinio dydžio cukinija - jus aprūpins apie 11% jūsų kasdienio kalio poreikio.
• Cukinijų koloringumas, net 2 kartus mažesnis už brokolius.
• 100 gr. cukinijų skaidulų - net 3% dienos rekomenduojamos normos.



Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, VALGANT cukinijas ar geriant cukinijų sultis

• Sergant inkstų akmenlige, vertėtų cukinijų sultis naudoti saikingai.

• Norint gauti didesnę naudą, geriant cukinijų, t.p. ir moliūgų, sultis, nereikėtų pamiršti į sultis įlašinti truputėlį aliejaus.

• Cukinijos, kaip ir agurkų, odelė yra sunkiau virškinama.

• Kepant cukinijas stipriai įsigeria riebalai, todėl rekomenduojama kepti ypač nedideliame kiekyje riebalų.


IR PABAIGAI:

• Didžiausia pasaulyje cukinija buvo užauginta 2014 metais Kanadoje, jos ilgis siekė net 2.52 metrų ir svėrė apie 30 kilogramų. Teigiama, kad auginant nebuvo naudota jokių trąšų – tik vanduo. Rekordas užregistruotas rugpjūčio 28 dieną.

• Kasmet rugpjūtį Ohajo valstijos Obetzo miestelyje švenčiama cukinijų šventė.

• Iš cukinijų gaminamas netgi muilas.

• Kuo cukinijos odelė yra tamsesnė, tuo joje yra daugiau vitaminų ir mineralų.

• Labiau subrendę vaisiai - puikiai tiks konservavimui.

• Pati didžiausia cukinijų augintoja pasaulyje yra ispanija, nors cukinijų suvartoja daugiausiai - italai, matyt dėl to, kad cukinija naudojama gaminant itališkus makaronų padažus.

• Anglų kalboje zucchini (cukinija) yra vienintelis vaisius, kurio pavadinimas prasideda Z raide.

• Teigiama, kad populiariausias cukinijų panaudojimo būdas pasaulyje - kepimas cukinijų duonos.


• Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvartoti ne mažiau kaip 400 g vaisių ir daržovių - tai beveik penkios saujos.. tad tebūna tose saujose ir cukinijos gabaliukas. Skanaus ;)

Cukinija | Zucchini

G a i r ė s » Antioksidantai • Antsvoris • Daržovės •
 

Valgomieji salierai | Apium graveolens Salierų nauda organizmui

Garsiausias antikinės Graikijos gydytojas Hipokratas tikėjo, kad salieras ne tik maistinga daržovė, bet ir vaistas, padedantis atgauti jėgas bei stiprinantis imunitetą....

K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės


  Taisyti-papildyti

 Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!


Reklama!


© 2oo8 Laima&LS | Apie svetainę | Versija mobiliems | Kontaktai | Atnaujinta: 2020-10-21